Revízia kotla zaručí bezpečné vykurovanie aj nižšie náklady

Jana Véghová, Pravda | 22.06.2014 13:45
kotol, dom, byt, domácnosť, kúrenie Foto:
Ak si revíziu necháte na poslednú chvíľu pred začiatkom novej vykurovacej sezóny, hrozí, že nikoho nezoženiete.
Povinnosť zabezpečiť pravidelnú revíziu kotla vyplýva z legislatívy. Hlavným dôvodom, prečo kontrolu kotla netreba zanedbávať, je bezpečnosť.

Ako sa hovorí, oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. To treba mať na mysli najmä pri starostlivosti o vykurovacie kotly, ktoré spaľujú plyn alebo tuhé palivo. Bez preháňania možno povedať, že správna starostlivosť o vykurovacie zariadenia vám môže zachrániť strechu nad hlavou. Navyše, ak by ste sa v prípade nešťastia spôsobeného poruchou vykurovacieho zariadenia nevedeli preukázať dokladmi o povinnej ročnej revízii kotla, poisťovňa vám nezaplatí ani cent. Naopak, ešte vám hrozí aj pokuta do výšky 333 eur, ak vo vzťahu k zariadeniu vystupujete ako fyzická osoba, alebo až 1 666 eur, ak ste podnikateľ či právnická osoba.

Dôvodov, prečo sa oplatí o kotol pravidelne starať, je ešte viac. Ak je kotol vyčistený a správne nastavený, jeho spotreba paliva sa pohybuje na minimálnych hodnotách určených pre daný model. Kotol tak pracuje ekonomickejšie a jeho životnosť sa predĺži o niekoľko ďalších rokov.

Oproti tomu, ak zabudnete na servisnú prehliadku, vaša spotreba plynu sa môže zvýšiť až o 25 %. Príčinou zvýšenej spotreby sú najčastejšie usadeniny na tepelnom výmenníku alebo zle nastavený pomer zmesi plynu a vzduchu. Okrem toho, že si pri revízii overíte bezpečnosť chodu plynového spotrebiča, vyhnete sa zbytočným výdavkom pri neefektívnom fungovaní zariadenia a predídete situácii, že uprostred zimy zostanete bez tepla a bez teplej vody.

Na pravidelné kontroly netreba zabúdať ani vtedy, ak ste majiteľom nového zariadenia. „Plynový kotol patrí medzi tzv. vyhradené technické zariadenia, pri ktorých má výrobca pravo určiť pravidlá ich servisu, vrátane frekvencie pravidelných kontrol. Tie sú zároveň podmienkou uznania záruky na zariadenie,“ hovorí Martin Fábry, technický pracovník pre značku Buderus spoločnosti Robert Bosch.

Kedy je vhodné robiť revíziu?

Správne obdobie na revíziu kotla je mimo vykurovacej sezóny, najlepšie hneď po jej skončení koncom jari alebo v lete. V tomto období servisní technici nemajú toľko práce a môžu venovať dostatok času nielen vášmu kotlu, ale aj tomu, aby vás zaškolili a vysvetlili vám, ako s kotlom správne zaobchádzať.

„Ak si revíziu necháte na poslednú chvíľu pred začiatkom novej vykurovacej sezóny, hrozí, že nikoho nezoženiete,“ varuje Fábry. „Na začiatku vykurovacej sezóny sa začínajú najviac prejavovať poruchy a servisní technici sú maximálne vyťažení. Priority sú totiž jasné – najprv sa treba postarať o tých, ktorí nekúria, potom o tých, ktorí nemajú teplú vodu, až nakoniec prichádzajú na rad drobné problémy a preventívne kontroly.“

Kto môže robiť revíziu?

Revíziu kotla môže vykonávať iba autorizovaný servisný technik. Rovnako dôležité je však aj to, aby mal licenciu na servis kotla vašej značky. Servisný technik pre váš kotol by mal byť niečím podobným, ako je pre vás váš lekár. I keď netúžite po tom, vidieť ho príliš často, práve on najlepšie pozná vašu anamnézu a v prípade, že ochorie, najlepšie vie, kde má hľadať príčinu problému. Najlepšie je, ak sa o údržbu a servis kotla stará stále ten istý človek.

„Ideálne je, ak má zákazník „svojho“ zmluvného servisného technika, ktorý pozná jeho kotol. Najhoršie je, keď zakaždým ku kotlu príde niekto iný,“ radí Fábry.

Koľko stojí pravidelná revízia?

Pokiaľ ide o náklady na revíziu kotla, platí tu voľná cenotvorba. Výrobcovia ani dovozcovia obvykle neurčujú výšku poplatkov za túto službu, ak nemajú svojich kmeňových technikov. „Ceny do značnej miery závisia aj od regiónu a životnej úrovne obyvateľstva. V Bratislave sú to sumy rádovo od 50 do 150 eur za kondenzačný kotol v byte či v rodinnom dome, na východnom Slovensku je to už od 60 eur,“ informuje Fábry. Náklady na revíziu sa môžu navýšiť pri silnom znečistení kotla. Do ceny sa môžu premietnuť aj náklady na dopravu.

Ako dlho trvá kontrola?

Prehliadka vykurovacieho zariadenia môže trvať jednu až dve hodiny. Technik si však neúčtuje bežnú hodinovú sadzbu, ale za úkon. Ten pozostáva z prehliadky, vyčistenia a opätovného uvedenia kotla do prevádzky a nastavenia spaľovania. Presný postup údržby sa nachádza v montážnom návode k zariadeniu, ale je tiež daný zákonom. Je dôležité, aby technik vykonal všetky potrebné úkony.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ