Ľudia sú ochotní kúpiť byt ako mačku vo vreci

Viera Ružinská, Pravda | 19.10.2015 00:00
novstavba, bývanie, centrum Gercenova, dom,... Foto: ,
V Bratislave sa kupujú nové byty za ceny aj cez 150–tisíc eur. Navyše v panelákoch, ktoré sú len na papieri. S výsledkom napríklad o dva roky ľudia môžu, ale nemusia byť spokojní.
Ešte sú len vo výstavbe a už dnes poznajú svojich budúcich obyvateľov. Predaju neskolaudovaných bytov sa darí aj napriek tomu, že ľudia majú neraz pocit, že kupujú mačku vo vreci.

Pri výbere nehnuteľnosti sa totiž rozhodujú na základe trojrozmernej vizualizácie a finálny efekt nemusí vždy zodpovedať predstavám klienta.

Podpísané zmluvy v ešte nedokončených projektoch sú však dôkazom toho, že Slováci sú ochotní pri nízkych úrokoch kúpiť, zadlžiť sa a počkať si na svoje vlastné bývanie aj niekoľko mesiacov.

Bytovú otázku rieši už teraz vysokoškolák Richard, ktorý dá rodičovskému hniezdu definitívne zbohom o dva roky. Presne vtedy sa totiž bude môcť nasťahovať do svojho bytu v bratislavskom Novom Meste, kde majú v novom projekte pribudnúť stovky bytov. Za dvojizbový byt s terasou, ktorý videl zatiaľ len na papieri, zložil na úvod zálohu 17–tisíc eur. Zvyšnú sumu doplatí pomocou bankového úveru po kolaudácii bytu, ktorý ho celkovo bude stáť 110–tisíc eur.

Richardov postup však podľa bánk nie je ojedinelý a dá sa povedať, že ide o čoraz bežnejší štandard pri developerských projektoch. Ľudia si v obave, že sa ponuka rýchlo predá, berú hypotéku aj na byty, v ktorých budú môcť bývať až o niekoľko mesiacov, prípadne rokov. I takéto bývanie je však nutné splácať, pričom financovanie takýchto nehnuteľností je v podstate totožné s klasickým úverom na bývanie na už dokončený byt.

„K takejto hypotéke je nutné predkladať doklad totožnosti a nepodpísaný návrh zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. Tak sa vie klient rýchlo dostať k informácii, či mu banka schváli úver a zároveň nie je viazaný podpísaním spomínanej zmluvy a hroziacich storno poplatkov,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB banky.

Splácanie úveru závisí najčastejšie od splátkového kalendára po dohode s developerom. Spravidla však klient musí mať pri podpise zmluvy o budúcej zmluve najmenej 10 percent kúpnej ceny nehnuteľnosti a zvyšnú sumu zaplatí až po dokončení stavby. Klient si môže v prípade potreby vziať z banky spotrebiteľský ú­ver.

„Ak klient požiada o stopercentné financovanie, 10 percent kúpnej ceny mu banka refinancuje na jeho účet. Zvyšnú sumu načerpá banka z úveru priamo developerovi,“ pokračuje Eliášová.

Na trojizbový byt napríklad v hodnote 150–tisíc eur by teda banka poslala klientovi na účet 15–tisíc a 135–tisíc by dostal developer až po kolaudácii.

Niektorí stavitelia si však v praxi uplatňujú iný typ splátok, keď majitelia zaplatia na úvod 20 percent z ceny bytu. Z hypotéky môžu čerpať prvých 40 percent po dokončení hrubej stavby a zápise nehnuteľnosti na list vlastníctva. Zvyšnú časť financujú po dokončení vnútorných inštalácií a následne až po kolaudácii.

Podľa údajov realitno–poradenskej spoločnosti Lexxus priniesol tretí štvrťrok v Bratislave 857 nových bytov v 12 nových projektoch. V uvedenom období sa celkovo predalo 712 bytov, pričom niektoré z nich neboli skolaudované. Predaj niektorých bytov v bratislavskej Dúbravke sa dokonca realizuje len s využitím trojrozmerného modelu projektu. Termín plánovej výstavby je v novembri tohto roku a projekt má byť dokončený v decembri 2017. V ponuke je celkovo 173 bytov, z ktorých sa dopredu zazmluvnilo 48.

Nové byty si nachádzajú svojich majiteľov aj v Košiciach, kde klienti kupujú polovicu bytu ešte len „z papiera“ a druhú na základe toho, aký dojem na nich urobil byt dokončený v prvej fáze projektu. Developeri tiež ľuďom ukazujú aktuálny štandard dokončenia, aby si vedeli urobiť približnú predstavu o budúcom bývaní.

„Aktuálne sa dokončuje prvá časť druhej etapy bytovej výstavby projektu v Košiciach a môžem potvrdiť, že za pár mesiacov je predaných viac ako 30 % z celkového počtu ponúkaných bytov. Dá sa povedať, že klient kupuje polovicu bytu ešte z papiera a druhú na základe toho, aký dojem na neho urobil byt, ktorý sme dokončili v prvej fáze projektu, pričom prvá etapa projektu je už takmer vypredaná,“ uviedol Peter Tomko, sales manager projektu Nová Terasa v Košiciach.

Od začiatku roka sa nehnuteľnosti nevyhli zdražovaniu a ceny v niektorých lokalitách medziročne vzrástli aj o 10 percent. Bývanie je však naďalej relatívne dostupné i vďaka lacným úverom bánk.

„Aj počas najbližších mesiacoch by úrokové sadzby na úveroch mali zostať na relatívne nízkych úrovniach, no svoje dno už pravdepodobne dosiahli, najmä pri dlhších fixáciách. Mierny rast klientskych sadzieb by však mohli na jeseň dočasne odsunúť pravidelné jesenné kampane slovenských bánk,“ uzatvára Ľubomír Koršňák, analytik z UniCredit Bank.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ