Investícia do fotovoltického panela sa vráti už za štyri roky

mar, Pravda | 12.01.2016 06:00
Za 25 rokov možno na 2,5 kW fotovoltickej elektrárni so započítaním štátnej dotácie ušetriť až 9 000 eur, hovorí Peter Chochol, konzultant pre energetiku zo spoločnosti Atos.

Prečo je zaujímavé investovať do fotovoltického panela?
Pre domácnosť má inštalácia fotovoltických panelov najuniverzálnejšie využitie, pretože získaná elektrická energia sa dá využiť na spotrebu vo vlastných spotrebičoch a prípadný prebytok je možné okrem akumulátorov kumulovať aj do teplej vody. Pri slnečných kolektoroch je možné kumulovať energiu iba do teplej vody a vyžadujú sa rozsiahlejšie stavebné úpravy pri montáži (vodovodné potrubie vs. elektrické vodiče). Za 25 rokov možno na 2,5 kW elektrárni so započítaním štátnej dotácie ušetriť až 9 000 eur.

Koľko vyjde investícia po zohľadnení štátnej dotácie?
Maximálna výška dotácie je na fotovoltické panely 2 550 eur + 180 eur/kWh kapacity akumulátora (max. 5kWh na inštaláciu). Pre napr. 2,5 kW inštaláciu elektrárne je cena asi 4 500 eur, záujemca teda zaplatí približne polovicu.

Na koľko rokov teda vychádza návratnosť investície?
Podľa portálu solarnenovinky.sk je pri 2,5 kW zdroji cena elektrárne 4 515 eur a návratnosť je 8 rokov. Pri dotácii max 50 % sa doba návratnosti skráti na polovicu.

Môže domácnosť zarobiť na predaji vyrobenej elektriny?
Nie. Poberateľ dotácie nemá nárok na doplatky. Predpokladá sa, že vyrobenú elektrinu spotrebuje domácnosť sama. Nespôsobí rozvoj fotovoltiky v budúcnosti problémy pre stabilitu elektroenergetickej sústavy? Nie, aj keď pri fotovoltických elektrárňach je výkon veľmi závislý od počasia a ťažko sa predvída, zatiaľ je celkový inštalovaný výkon veľmi malý oproti konvenčným zdrojom a na stabilitu sústavy to nemá žiadny vplyv.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ