Byty a domy na Slovensku zdraželi viac ako v únii

SITA | 12.07.2016 13:45
Ceny obytných nehnuteľností, čiže bytov a rodinných domov, v prvom kvartáli tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška v eurozóne stúpli o 3 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 4 %.

Medzikvartálne ceny bytov a rodinných domov v eurozóne posilnili o 0,4 % a v rámci celej EÚ vzrástli o 0,7 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa ceny obytných nehnuteľností medzikvartálne zvýšili rýchlejším tempom ako v rámci celej eurozóny aj celej Európskej únie, keďže počas januára až marca oproti záverečnému štvrťroku vlaňajška stúpli o 1,8 %. Medziročný rast cien bytov a rodinných domov na Slovensku bol tiež rýchlejší ako bol priemer za eurozónu a EÚ, keďže v porovnaní s prvým kvartálom 2015 boli vyššie o 5 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, obytné nehnuteľnosti medziročne zdraželi najviac v Maďarsku (15,2 %), Rakúsku (13,4 %) a Švédsku (12,5 %). Medziročný pokles cien evidovali v Taliansku a na Cypre, a to zhodne o 1,2 %. Medzikvartálne sa ceny obytných nehnuteľností najvýraznejšie zvýšili v Maďarsku (5,2 %), Rakúsku (4,2 %) a Rumunsku (3,3 %) a najviac klesli na Cypre (-3,4 %) a na Malte (-2,8 %).