Strecha dom prikrýva, musí byť funkčná

Jana Véghová, Pravda | 24.09.2016 09:00
Funkcia strechy sa dlhodobo nemení. Ale akú strechu zvoliť? Toto je základná otázka, ktorú si musí položiť každý staviteľ nového obydlia.

Podľa sklonu totiž delíme strechy na ploché a šikmé. Každý typ je charakteristický inými vlastnosťami, čo si vyžaduje osobitý prístup k riešeniu ich stavby. Za plochú strechu možno vo všeobecnosti považovať strechu so sklonom nižším ako je 10 stupňov. Jej hlavnými výhodami oproti šikmému riešeniu sú jednoduchšie konštrukčné riešenie, rýchla montáž a vo väčšine prípadov aj nižšia cena. Nevýhodou je predovšetkým menší výber zo strešných krytín (prevládajú riešenia z plechu alebo betónu), nižšia životnosť (pre silnejšie pôsobenie UV žiarenia) a nižšia odolnosť proti poveternostným vplyvom.

Plochá strecha sa však dnes spája aj s nízkoenerge­tickými riešeniami. Vďaka nízkemu sklonu sú tieto strechy výhodnejšie pre inštaláciu solárnych panelov, ktoré sú tak schopné príjmať viac slnečného žiarenia. Jednoduchšia konštrukcia výrazne zjednodušuje aj zateplenie, keďže za zatepľuje len v jednej rovine, vďaka čomu strechy oveľa jednoduchšie dosahujú dobré tepelnoizolačné parametre.

Čo sa týka polohy, ploché strechy sú svojou konštrukciou určené do rovinatých oblastí bohatých na slnečný svit, kde vo veľkej miere nehrozia extrémne výkyvy počasia. Ako už napovedá sám názov, medzi šikmé strechy zaraďujeme riešenia, kde sklon presahuje 10 stupňov. Šikmé strechy sú vďaka svojmu sklonu menej vystavované poveternostným zmenám, preto je ich plášť menej náročný na stavebný materiál.

Medzi hlavné výhody šikmej strechy môžeme vymenovať vo všeobecnosti vyššiu životnosť konštrukcie, vzniknutý priestor pre obytné podkrovie, jednoduchšiu údržbu a vyššiu odolnosť proti počasiu. Takisto máme možnosť vybrať si z viacerých druhov krytín (betónová, keramická, plechová alebo asfaltová). Šikmá strecha môže mať viac tvarových variácií.

Najčastejšie používaný tvar je klasické véčko alebo sedlová strecha. O niečo zložitejšiu konštrukciu má strecha valbová a polovalbová. Využívajú sa najmä pri stavbách domov tvarovaných do L. Ďalším, čoraz populárnejším, typom strechy je strecha pultová. Šikmá strecha sa vďaka svojej konštrukcií oveľa viac hodí do vysokohorských oblastí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ