Sadrokartónová priečka. Ktorá je tá správna?

Jana Véghová, Pravda | 13.10.2016 09:00
Sadrokartónové priečky sú veľmi obľúbené pri rekonštrukciách i v novostavbách bytových a rodinných domov. Tí, čo ich plánujú využiť vo svojom interiéri, by však mali vedieť, že na našom trhu dnes nájdeme veľa typov sadrokartónu so špecifickými vlastnosťami.

Ktorý je pre vás ten pravý a splní vaše požiadavky? Máme pre vás štyri možnosti pre rôzne aplikácie.

Priečka do kúpeľne

Typy sadrokartónových dosiek môžeme rozlíšiť podľa ich farebnosti. Na rozdiel od základnej bielej dosky sa do priestorov s vyššou vlhkosťou odporúča použitie zelených sadrokartónových dosiek, ktoré sú impregnované. Odborníci odporúčajú používať zelené impregnované dosky aj v prípade, že je ich povrch pokrytý kachličkovým obkladom a tiež na strop miestnosti.

Na miestach, ktoré sú priamo vystavené vode, ako sú napríklad sprchové kúty, je potrebné na dosku naniesť aj hydroizolačný náter, pásky do rohov a až na tieto vrstvy keramiku.

Do priestorov namáhaných ešte väčšou vlhkosťou, akými sú domáce bazény a wellness, je vhodný ešte odolnejší typ dosiek na báze sadry s vrstvou sklenej tkaniny. Tieto dosky majú sivú farbu.

Protipožiarna priečka

Požiadavku na protipožiarny sadrokartón zaraďuje do projektu projektant. Špeciálny protipožiarny sadrokartón spoznáme podľa červenej farby. Najčastejšie sa využíva v podkroví na interiérovú úpravu šikmej strechy.

„Pri protipožiarnej ochrane šikmej strechy je veľmi dôležité využitie minerálnej tepelnej izolácie. Je úplne nehorľavá, výborne tepelne izoluje a optimálne vypĺňa priestor medzi krokvami, teda strešnými trámami,“ uviedol Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation.

Priečka na upevnenie ťažkých zariadení

Sadrokartónové konštrukcie dnes bez problémov udržia skrinky kuchynskej linky, umývadlo, záchod či bidet. Jedna „hmoždinka“ pri správnom vystužení a ukotvení sadrokartónovej konštrukcie priečky udrží hmotnosť až 65 kg v závislosti od druhu konštrukcie.

V ponuke výrobcov sadrokartónu však nájdeme aj špeciálne, modré, dosky, ktoré majú oveľa vyššiu tvrdosť povrchu, tuhosť jadra a odolnosť proti mechanickému namáhaniu. Sú univerzálne aj z pohľadu akustickej izolácie a protipožiarnej bezpečnosti. Vďaka svojim vlastnostiam sa využívajú aj na vystuženie nosných stien drevostavieb.

Priečka na ochranu pred hlukom

V niektorých miestnostiach bytov a domov je potrebná lepšia zvuková izolácia, akú poskytujú bežné priečky. Oproti pórobetónu a ľahkým tehlám má sadrokartónová priečka výhodu, že je sendvičovou konštrukciou. Jej schopnosti závisia aj od objemovej hmotnosti. Pri menšom zaťažení hlukom vyhovuje aj ľahšia biela doska alebo červená. Účinnejšia je ťažšia modrá, ktorú môžete nájsť pod názvom Diamant.

Zvuková izolácia by nebola účinná bez vrstiev – sadrokartónu ideálne s viacvrstvovým opláštením vyplneným minerálnou vlnou. „Táto kombinácia je ideálna. Pružnosť minerálnych vlákien zaisťuje dokonalé vyplnenie priestoru dutiny a tesný styk susedných dosiek. Minerálna vlna má vysokú schopnosť pohlcovať zvuk vyššej časti zvukového spektra, sadrokartón zas utlmí hlbšie zvuky,“ vysvetľuje Tužinský.

Do interiérov dnes majitelia preferujú ekologické stavebné izolácie, ktoré sú bez formaldehydu. Čoraz častejšie sa stretávame s požiadavkami zvukovej izolácie existujúcej murovanej steny. Pre takéto riešenie je ideálne ku konštrukcii inštalovať predsadenú stenu zloženú z oceľovej konštrukcie, minerálnej izolácie a jednej alebo dvoch sadrokartónových dosiek, podľa požiadavky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ