Záhrady so vzhľadom dreva

Záhrada odzrkadľuje životný štýl svojho majiteľa. Zeleň, obľúbené druhy rastlín, dreviny, záhradné doplnky, ale aj použité stavebné materiály by mali reflektovať jeho osobnosť. Na druhej strane netreba zabúdať ani na funkčné hľadisko. V prvej fáze zariaďovania exteriérových plôch záhrady si treba uvedomiť, aký by mal byť charakter záhrady a do akého prostredia budeme konkrétne materiály osádzať.

18.11.2010 12:48
Záhrada, drevo Foto:
Drevo záhrade svedčí.
debata

Domáce drevo láka svojou prírodnou kresbou i cenou. V ponuke výrobcov sú v súčasnosti tlakovo impregnované fošne pre vonkajšie podlahy z mäkkého dreva (smrek, borovica). Trvácnejšie tvrdé drevo (listnaté stromy, dub) si tlakovú impregnáciu nevyžaduje.

„Táto úprava však môže zvýšiť jeho životnosť. Drevo sa v procese výroby ošetruje nátermi, ktoré zvyšujú jeho odolnosť,“ zdôrazňuje Ondřej Fridrich, marketingový manažér spoločnosti Deceuninck. „Domáce drevo má síce dobré kvalitatívne parametre, vhodné je však najmä pod kryté prístrešky. Protišmykové drážky drevených materiálov sú nedostatočným opatrením proti hrozbe pošmyknutia. Neodporúčajú sa do pochôdznych otvorených exteriérov. Drevo vyžaduje starostlivosť v podobe pravidelných impregnačných náterov a olejovania. Najmä dreviny s vyšším obsahom tanínu (dub, jaseň, breza, čerešňa, ako aj exotické drevo, napr. tík) môžu časom zmeniť farbu. Tieto zložité typy dreva treba ošetriť kvalitným lakom. Zvýšená vlhkosť, ktorá v exteriéri hrozí, môže spôsobiť pri zanedbanej údržbe krútenie a praskanie dreva či napadnutie dreva plesňami.“

Exotike vlhko pristane

Napriek vysokej cene a ekologickej dileme sa na našich terasách čoraz viac objavuje exotické drevo (tík, cumaru, mahagón bangkirai, massaranduba, ipe, merbau, tatajuba, meranti, červený céder a ďalšie). Drevo, hrajúce mnohými farbami aj bez použitia moridiel, sa vyznačuje vysokou hustotou, ale aj váhou. To znamená síce vysokú odolnosť, na druhej strane vyššia váha a tvrdosť komplikujú jeho montáž. Tomuto drevu treba dopriať dostatok vlahy, inak hrozí, že popraská. Reprezentanti dažďových pralesov sú vhodní adepti napríklad do okolia jazierok so sladkou vodou. Aj v tomto prípade bude nevyhnutné zabezpečiť pravidelné olejové kúry. Pri nákupe si treba dať pozor aj na vek dreva. Drevo zo starších stromov má stabilný charakter. Pri súčasnom tlaku na cenu a výrube dažďových pralesov sa čoraz viac začína dovážať drevo z mladších stromov. Také drevo ešte nie je ustálené a postupne dozrieva.

Pôvab dreva a odolnosť plastu

Kompozitné materiály vynikajú prirodzeným vzhľadom a presvedčia vysokou životnosťou, ktorá je zaručená bez namáhavej údržby. Terasu stačí iba z času na čas umyť vysokotlakovým čističom.

Materiály, ktoré sú tzv. krížencami dreva a plastu, vznikajú z drevenej múčky, jemných pilín či celulóznej kaše (tá sa môže získavať napríklad z ryžových nebo iných šupiek), ktoré sa zmiešajú s polymerizujúcim plastom. Kvalitnejšie materiály vznikajú primiešaním polyvinylchloridu (PVC), ktorý je odolnejší a tiež ponúka najväčší výber farieb (vrátane dekorov exotického dreva). Iné polyméry sú mäkšie a výsledný materiál sa následne môže drobiť, je menej pevný a odolný proti nárazu či poškrabaniu. Vhodný pomer dreva a plastu v kvalitných kompozitných materiáloch je okolo 50 % dreva a 50 % plastu. Materiály v tomto zložení ponúkajú garanciu, že terasa nebude pôsobiť „lacným“ dojmom plastového vzhľadu. Ak by bol obsah drevenej zložky nižší, terasa bude pôsobiť neprirodzeným plastovým dojmom.

Plastová zložka chráni materiál pred degradačným pôsobením chemicky upravovanej vody, soli, vtáčieho trusu, vysokej prevádzkovej záťaži spôsobenej chôdzou, ale aj pred vznikom plesní. „Ide o spoľahlivý materiál s dokonalou stabilitou, ktorý si počas celej životnosti zachováva svoj tvar bez zmien. Pre vysokú odolnosť môžu kvalitní výrobcovia poskytnúť na materiál až 25-ročnú záruku,“ hovorí Ondřej Fridrich, marketingový manažér spoločnosti Deceuninck. Farba materiálu sa nemení ani cyklickým pôsobením náročných klimatických podmienok.

Kompozitné materiály sú ideálne najmä pre okolie záhradného bazéna, ktorý sa ošetruje klasickou bazénovou chémiou. Protišmykový povrch zaručuje bezpečnosť a nehrozí ani záder triesky ako pri drevených materiáloch. Výhodou je tiež jednoduchá montáž.

debata chyba