Ako postupovať pri zazimovaní bazéna

Nestihli ste zazimovať bazén? „Príprava záhradného bazéna na prezimovanie nie je príliš zložitá a ešte jednoduchšiu ju majú tí, ktorí majú bazén zastrešený, radí Michal Dluhoš, špecialista zo spoločnosti Mountfield.

01.12.2013 07:40
Bazén, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyčistite bazén a ošetrite vodu. Urobte tak v čase, keď sa minimálne nočné teploty vzduchu ešte nedostávajú trvalo pod bod mrazu a teplota vody je medzi 10 až 15 oC.

Správne zazimovať bazén sa podarí len vtedy, keď je voda v bazéne čistá. Najskôr je teda potreba zo dna odstrániť všetky nečistoty. Najľahšie to pôjde pomocou bazénového vysávača. Ak zostanú nejaké nečistoty plávať na hladine, musia ísť preč aj tie. Najlepšie si s nimi poradíte pomocou ručnej teleskopické sieťky.

Po dôkladnej očiste vody od mechanických nečistôt je potrebné skontrolovať a prípadne upraviť úroveň pH, tvrdosti vody a chlóru pomocou príslušných testerov a bazénovej chémie. Potom zapnite filtráciu a nechajte ju bežať tak dlho, aby sa voda v bazéne dobre premiešala.

Upravte výšku hladiny vody. Odpustite z bazéna vodu na úroveň asi desiatich centimetrov pod skimmer.

Na miesto hlavy vratnej trysky naskrutkujte zátku vratnej trysky. Ak túto zátku nepoužívate, odpustite vodu pod úroveň vratnej trysky, hlavu vratnej trysky demontujte i s krúžkom a oba diely uskladnite.

Očistite bazén. Steny bazéna pod i nad hladinou dobre očistite špeciálnych čistiacim prípravkom.

Odpojte hadice a vylejte z nich všetku vodu. Pomôcť si môžete napríklad vysávačom na mokré vysávanie.

Nanášajte zazimovací prípravok. Do vody, ktorá zostala po čiastočnom odpustení bazéna, vmiešajte podľa návodu na obale zazimovací prípravok. Ten svojím špeciálnym zložením bude počas zimy účinne brániť rastu rias a vzniku zákalov.

Postarajte sa o výbavu bazéna. Náležitú starostlivosť musíte venovať aj pieskovej filtrácii a ďalšej výbave bazénu, ako je tepelné čerpadlo alebo solárny ohrev.

Pieskovú náplň filtrácie prepláchnite (ak je už dve sezóny používaná, radšej ju vymeňte za novú). Dá sa kúpiť v špecializovaných obchodoch v balení po 25 kg asi za 10 €.

Z filtrácie potom demontujte čerpadlo aj hadice a tiež z nich vylejte zvyšnú vodu. Vodu vypustite aj z filtračnej nádoby.

Ak máte bazén vybavený solárnym ohrevom, odpojte jeho panely, vysajte z nich vodu a uložte ich na miesto, kde nemrzne.

Pokiaľ máte tepelné čerpadlo, odpojte ho od elektrickej siete a uzavrite prepúšťacie ventily. Z čerpadla vypustite vodu a tú, čo zostala vo výmenníku čerpadla, starostlivo povysávajte.

Cez zimu by v bazéne nemali zostať bazénové schodíky, preto ich vyberte z vody a očistite ich.

Všetky odpojené a demontované časti príslušenstva bazéna uložte na miesto, ktoré je suché a kde nemrzne.

Na záver zakryte bazén krycou plachtou, ktorá bazén aj vodu ochráni počas zimných mesiacov pred padajúcimi nečistotami (napr. lístím a ihličím ).

Na zakrytie zapusteného bazéna použite špeciálnu zazimovaciu plachtu typu kris–kros. Ak v zime napadá vyššia vrstva snehu, je vhodné ju z plachty odstrániť, aby sa príliš nepreťažovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bazén
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december