Jarná kúra pre trávnik krok za krokom

Aký bude váš trávnik v lete, nezávisí len od kosenia, hnojiva a závlah. Po zime je potrebné ho prevzdušniť a prerezať. Na trávnikoch sa zvlášť na jar a na jeseň rozširuje mach, ktorý odoberá výživu a potláča rast trávy.

18.04.2014 10:30
záhrada, tráva, trávnik Foto:
Ilustračné foto
debata

Aby sa k jej korienkom dostalo viac svetla, vlahy a živín, potrebujeme staré rastlinné zvyšky odstrániť. Na očistenie trávnika môžeme použiť vertikutačné hrable s ostrými zubami alebo vertikutátor, s ktorým ho očistíme a prevzdušníme efektívnejšie.

Vertikutátor, niekedy nazývaný aj trávna fréza, je zariadenie prerezávajúce zvyšky odumretých rastlín, mach, burinu a kúsky pokosenej trávy. Na trávniku vytvárajú nepriedušnú vrstvu, tzv. trávnu plsť, ktorá nedovolí prenikať vode ani vzduchu či živinám ku koreňom trávy. Dôsledkom nanesenej plsti môže byť vysychanie až odumretie častí alebo celého trávnika.

Pri vertikutácii sa odporúča prejsť trávnik vo dvoch na seba kolmých smeroch. Zvyčajne sa trávna plsť prereže do hĺbky 3 až 5 mm. Prevzdušňovače alebo aerifi kátory z trávnika zasa vyhrabú trávnu plsť pomocou hrabacieho valca s hrablicami. Rozrezanú plsť vyhrabú ľahšie ako nerozrezanú a prevzdušnia zem. Hneď po frézovaní a prevzdušnení trávnik nevyzerá veľmi reprezentatívne, ale veľmi rýchlo sa zotaví, kvalitnejšie zakorení a zakrátko zhustne.

Vertikutácia sa odporúča robiť dvakrát ročne – na jar, v období marca alebo apríla, a na jeseň, koncom augusta alebo začiatkom septembra. Prevzdušňovať treba častejšie, približne raz za 6 týždňov v sezóne od marca do novembra. Aby ste si nemuseli stále zabezpečovať špeciálne zariadenie, výrobcovia ponúkajú prístroje, ktoré obe funkcie spájajú.

„Moderné vertikutátory spájajú funkcie trávnej frézy a prevzdušňovača do jedného stroja. Očistia a prevzdušnia trávnik pomocou nožového alebo pružinového prevzdušňovacieho valca, pričom odpad sa zachytáva v zbernom koši,“ vysvetľuje Peter Šiška zo spoločnosti NAY Elektrodom. Veľmi malé trávne plochy môžeme ošetriť aj ručne tzv. prevzdušňovacími hrabľami, rezacími hrabľami alebo kypričom trávnika. Na plochy väčšie ako 100 m2 je vhodné využiť stroj.

„Pri výbere zariadenia je dôležité zvážiť pohon jednotky. Na trhu nájdeme vertikutátory s elektrickým a benzínovým motorom. Elektrické vertikutátory sú určené na menšie plochy. Pri kvalitnejších elektrických vertikutátoroch sa inštalujú pohonné jednotky s väčším výkonom, najčastejšie 1 800 – 2 000 W,“ radí Šiška. Na trhu sú aj akumulátorové vertikutátory. Výhodou takýchto zariadení sú nulové emisie exhalátov, nízka hlučnosť a hlavne práca bez prívodného kábla, čo je výhodou na chate alebo chalupe.

Elektrické vertikutátory sú vhodné na plochy s veľkosťou približne do 250 m2. Benzínový vertikutátor je pri výkone motora 1,3 kW použiteľný na záhrady s plochou do 700 m2. Spoločnou vlastnosťou vertikutátorov s benzínovým a elektrickým pohonom je možnosť plynulého nastavenia zapustenia hĺbky nožov do trávnika.

„Veľkou výhodou je možná výmena jedného poškodeného noža, nie celej sústavy nožov. Počet nožov môže byť rôzny, zvyčajne ich je 10 až 20. Veľmi dôležité je, aby mal vertikutátor zberný kôš. Ak má objem nad 50 litrov, zvládne aj plochu do 1 000 m2,“ upozorňuje Peter Šiška.

Rady pri vertikutácii

Prvú vertikutáciu robíme až na staršom, aspoň 3–ročnom trávniku. Nedostatočne zakorenený mladší trávnik by sme vertikutáciou mohli vytrhať.

Pred vertikutáciou je vhodné trávnik pokosiť.

Lepšie je prerezať trávnik viackrát (v rozmedzí niekoľkých týždňov) do hĺbky 3 mm než raz a do väčšej hĺbky.

Hĺbka rezu pri pestovanom trávniku je spravidla 3 mm, divo rastúci prerezávame do hĺbky 5 mm. Vždy nastavíme hĺbku rezu minimálne tak, aby sa nože pri zapnutom motore dotýkali zeme.

Uvoľnené časti trávnika treba z neho hneď odstrániť. Buď sa v priebehu vertikutácie zbierajú do koša, alebo ich treba pohrabať ručne.

Dôležité je, aby bola pôda pred vertikutáciou po dlhšie obdobie vystavená teplotám nad 8 oC a aby bola dobre vyschnutá.

Do rýh, ktoré za sebou vertikutátor zanechá, nasypte kremičitý piesok, aby pôda nebola udupaná. Spotreba piesku je asi 3 – 5 litrov na m2 trávnika.

Po vertikutácii trávnik zavlažíme, holé miesta dosejeme vhodným osivom a celú plochu pohnojíme. Dolomitické vápence stabilizujú kyslosť (pH) pôdy, čím dôjde k lepšiemu hospodáreniu s vlahou a hnojivami. Zlepší sa tak kvalita trávnika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #JAR #trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december