Neničte burinu chemicky, sú aj šetrnejšie spôsoby

Ak prikladáte veľký význam tomu, aby záhrada bola v harmónii s prírodou, mali by ste sa vyvarovať používania chemických prostriedkov.

13.05.2014 06:00
záhrada, žena Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

V každom prípade je to zakázané na dláždených alebo nepriepustných povrchoch, ako je napr. príjazd ku garáži, pretože by škodlivé látky mohli preniknúť do spodných vôd.

Púpavy, žihľavy atď. sú často v záhradách nevítanými hosťami, pretože by mohli súperiť s okrasnými rastlinami o živiny, svetlo a vodu. Sú skutočnými majstrami v prežití, pretože sa dokážu skvelo prispôsobiť daným podmienkam vo svojom prostredí. Často je omnoho jednoduchšie predchádzať výskytu buriny, ak viete, aký typ pôdy preferujú. Žihľava napríklad má rada pôdu s obsahom dusíka a bohatú na živiny, záružlie a iskierniky dávajú prednosť pôde s kalužami stojatej vody a pýr plazivý prospieva obzvlášť dobre v udupanej pôde. Obecne sa rozlišujú druhy buriny na základe ich spôsobu rozmnožovania na pakoreňové a semenné druhy.

Semenné druhy buriny Semenné druhy buriny spravidla kvitnú v lete. Vytvoria pri tom toľko semien, že sa im môže v zemi dariť po niekoľko ďalších rokov. Po okopávaní sa môžu dostať na povrch a znovu vzklíčiť. Kosenie semenných druhov buriny v dobe kvetu podporuje ich ďalší silný rast, takže záhradkári, ktorí to robia, dosiahnu pravý opak toho, čo pôvodne chceli.

Pred siatím či sadením na jar je lepšie 2 až 3 týždne počkať. Môžete potom odstrániť veľa buriny, ktorá dovtedy vyklíčila. Stačí na pôde zapracovať ručným kultivátorom a vyťahať všetko, čo tam nechcete mať. Ak burina ešte nerozkvitla, dá sa použiť do kompostu a byť tak dokonca užitočná. Typické príklady semenných druhov buriny: pastierska kapsička, hviezdica, mrlík biely a skoroceľ kopijový.

Pakoreňové druhy buriny sa šíria primárne pod zemou prostredníctvom koreňov a iba v menšom meradle pomocou semien. Ak na mieste po odstránení buriny zanecháte i len malý kúsok jeho koreňa, burina sa skoro objaví znovu. Na rozdiel od semenných druhov buriny by sa pakoreňové druhy buriny nemali dávať na kompost, pretože nie je žiadna istota, že časti koreňov budú počas procesu kompostovania usmrtené. Typické príklady pakoreňových druhov buriny: dočasné trávy, púpavy a pýr plazivý.

Vytrhávač buriny Aby ste sa nemuseli uchýliť k chemickým herbicídom, odporúčame použiť staré osvedčené metódy, ako je vytrhávanie, mulčovanie alebo použitie niektorej tepelnej techniky. Vytrhávanie buriny ručne nie je vždy praktické, hlavne, ak jej je veľa. Burina, ktorá má najskôr plytké korene, sa dá odstrániť ľahko. Na to slúži vytrhávač buriny.

„Vytrhávač buriny je moderným riešením neustáleho problému záhradkárov. S jeho pomocou ľahko vytiahnete burinu aj s dlhými koreňmi, a to bez zohýbania či špinavých rúk,“ konštatuje Bohdan Drobný zo spoločnosti Gardena. Stačí ho kolmo zapichnúť do zeme a otočiť v smere hodinových ručičiek tak, aby sa koreň oddelil od zeme. Dva špeciálne nože zaisťujú ľahké vniknutie do pôdy a nenamáhavé vytiahnutie buriny. Celková dĺžka vytrhávača môže dosahovať až 110 cm. Ak máte záhony, na ktorých vám záleží, vytrhávač buriny vám nemôže chýbať.

5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december