Vidiecku záhradu treba zakladať už teraz

Vidiecke záhrady majú neopakovateľné kúzlo, a nie je to len ich rozmanitosťou. Zmysel vidieckej záhrady sa za posledné roky zmenil. Už to nie je len miesto, kde rastie zelenina, dozrieva ovocie, rozvoniavajú kvety či bylinky a vonkoncom neznamená pre členov rodiny nevábne pracovné víkendy.

10.03.2015 00:00
záhrada, dom Foto:
Moderná vidiecka záhrada je čoraz viac o pohode, načerpávaní energie a o zážitkoch.
debata

Moderná vidiecka záhrada je čoraz viac o pohode, načerpávaní energie a o zážitkoch. Je to priestor, ktorý reprezentuje a je dekoratívny. O toto sa môžu postarať aj premyslené kombinácie rastlín a niektoré typické, trebárs aj modernejšie, prvky.

Ak sa rozhodnete vybudovať si typickú vidiecku záhradu, mali by ste mať na pamäti, že musí nenásilne splývať s okolím a napríklad aj s okolitou prírodou. Ideálne je ponechať si aspoň čiastočný výhľad do krajiny pomedzi vysadené stromy a kry. Vo všeobecnosti charakter okolitej prírody určuje aj charakter záhrady, teda ak ide o podhorskú a horskú oblasť, žiada sa vysadiť si do záhrady napríklad ihličnany, vždyzelené kry a nezabudnúť popritom ani na plané ovocné druhy.

Na vidieku sa zasa žiada rozmanitosť hlavne kvitnúcich druhov – trvaliek, ruží a opadavých listnáčov. Prípadne aj muškátov vo vegetačných nádobách. Treba, samozrejme, brať ohľad aj na samotný dom, pretože s ním by aj vidiecka záhrada mala tvoriť harmonický celok.

Základom správnej vidieckej záhrady by mala byť prirodzenosť. Dokonalosť v podobe vystrihaných krov či precízne upraveného trávnika (vynikne tu skôr kvetinová lúka) sa sem nehodí. Dokonca pôsobí rušivo. I keď zakomponovanie dvoch–troch tvarovaných krušpánov rozhodne dodá záhrade na vidieku zaujímavý akcent. Voľnosť, premenlivosť a nespútanosť sú to, čo by malo vidiecku záhradu charakterizovať.

Najdôležitejšie je už ohraničenie vidieckej záhrady. Úplne najlepšie je, ak sú zvolené voľne rastúce živé ploty, netvarované a rôzne vysoké či široké. Vytvoria ich kvitnúce kry, napríklad orgován, kerria, vajgélia, ruža šípová, okrasná ríbezľa, dulovec, zlatovka a podobne.

Ak to rozmery záhrady dovoľujú, je dobré priestor rozčleniť na niekoľko častí. Tým sa podporí tajomnosť a zaujímavosť záhrady a zároveň bude ponúkať absolútne súkromie. Jednotlivé časti možno oddeliť nielen vymenovanými drevinami vysadenými v podobe plotov, ale napríklad aj trelážami, na ktorých rastú popínavé rastliny (napríklad ruže, plamienok, vistéria).

Optimálne je, ak je vidiecka záhrada na prvý pohľad pôsobí neusporiadane, zároveň jednoducho, pritom tajomne, nostalgicky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #záhrada #vidiek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december