Aké rastliny môžu byť súčasťou záhrady

Aké rastliny sa hodia do vidieckej záhrady, na čo by ste mali dbať pri výsadbe, čo môžete kombinovať.

14.03.2015 08:00
vidiecka záhrada, rastliny Foto:
Vo vidieckej záhrade nájdete pestrú zmes kvetín.
debata (1)

Pokiaľ ide o ostatné prvky, hodia sa skalky, vresoviská – vždy ale skôr v prírodnejšom štýle, takisto jazierka s bujnou vegetáciou okolo.

Nie je dobré mať na jednej ploche všetko. Vo vidieckej záhrade by však rozhodne nemali chýbať kvety a kvetinové záhony.

Predovšetkým farebne rozmanité a voňavé letničky – astrovky, slnečnice, cínie, klinčeky, rezeda, láskavec, aksamietnice, kapucínky, nechtíky, papuľky, slamienky, voňavé hrachory a černušky, z dvojročných rastlín nezábudky, sirôtky, cheiranty, sedmokrásky, náprstníky, topoľovky a divozel.

Najlepšie je vysádzať ich na záhony pravidelnejších tvarov a vytvárať výsadby v štýle tón v tóne, prípadne navzájom skombinovať druhy s rôzne farebnými kvetmi.

Vo vidieckej záhrade sa netreba obávať ani výraznejších farieb, modrej, oranžovej či žltej a fialovoružovej. Zaujímavým spôsobom záhradný priestor oživia a zdynamizujú.

Zásadou je nechať rastlinám priestor a voľnosť, dokonca podporiť ich schopnosť rásť bujnejšie. To značí, že ich nie je dobré obmedzovať v raste, tvarovať a zväzovať. Ideálne je nechať ich vysemeniť a nech si samy určia, kde na budúci rok vyrastú.

Netreba im zabraňovať ani vo vzájomnom miešaní sa. Pomedzi letničky si možno vysadiť aj ruže a napríklad aj spomínaný krušpán, ktorý bude dobré tvarovať. Výsledkom je vysoko efektná kompozícia.

Dôležité sú aj trvalky – napríklad okrasné maky, floxy, margaréty, pivónie, fi alky, konvalinky, lupíny, kukučky, gypsomilky, orlíčky, rudbekie, z cibuľovín a hľuznatých rastlín netreba zabúdať na gladioly a georgíny.

Typické sú aj ruže, ktoré môžu rásť spolu s levanduľou, myším chvostíkom, pakostom či kocúrnikom.

Nie je zlé, ak v záhrade tohto charakteru plynule tieto záhony zasahujú na miesta, kde rastú aj bylinky (vhodná je mäta, saturejka, rozmarín, pamajorán, tymian, medovka, šalvia a ďalšie druhy).

Rastliny so zaujímavými vôňami takisto nesmú chýbať, práve tieto sú spolutvorcami skutočne podmanivej atmosféry. Podobne ako staré stromy (najmä ovocné), ktoré sa vždy radšej snažte pri budovaní takejto záhrady ponechať.

Aj keď v súčasnosti je už charakter vidieckych záhrad iný, ešte stále tu majú svoje miesto aj úžitkové rastliny. Samozrejme, vždy len tie, ktorým podmienky danej záhrady budú vyhovovať.

Okrem širokej palety zeleniny (výsadba by mala byť skôr zmiešaného charakteru) sa tu uplatnia aj ovocné dreviny. V ponuke je množstvo druhov a zaujímavých kultivarov, mnohé súčasné výpestky sú odolné voči chorobám a škodcom, a tak nebude potrebné používať chemické postreky.

Opäť však treba prihliadať na charakter daného miesta. Niečo iné sa hodí do nížin, ďalšie trebárs do podhorských oblastí.

Netreba sa báť pestovať ani menej tradičné ovocné druhy, napríklad čučoriedky, brusnice, mišpule či duly. Rovnako černice, maliny či mesačné jahody. Ak investujete napríklad pri čučoriedke do úpravy pôdy (pridanie rašeliny), každoročne sa budete tešiť veľkej úrode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december