Záhrady sú opäť v móde

Malá úžitková záhrada prežíva na Slovensku renesanciu. Kľúčovým motívom k dopestovaniu vlastnej zeleniny a ovocia nie je ako v časoch socializmu samozásobenie z ekonomických dôvodov, ale snaha dopestovať si zeleninu, ktorej sa nedotkla chémia. Súčasťou okrasných záhrad sa tak stávajú aj ovocné stromy a časť pôdy obsadzujú záhony zeleniny.

11.04.2015 12:00
debata (3)

Slovenský vidiek sa opäť púšťa do pestovania zeleniny. Neznamená to obnovu známych fóliových hangárov, ale skôr drobné pestovanie zeleniny, ktoré zaujalo generáciu tridsiatnikov či štyridsiatnikov. Zeleninu či ovocie nepestujú pre trh ako kedysi ich rodičia, ale iba pre potreby svojej rodiny.

"Zdá sa, že ľudia vytriezveli z ponuky vitamínov, ktorú im servírujú obchodné reťazce. Oceňujú síce celoročnú a pohodlnú dostupnosť ovocia a zeleniny, ale pri mnohých druhoch zeleniny sú rozčarovaní z mdlej chuti, nehovoriac o obavách, že plody sú kontaminované pesticídmi,“ všíma si zmenu v náladách slovenskej spoločnosti Eva Šedivá-Sedláková, konateľka spoločnosti Sedos, ktorá sa zaoberá výrobou zeleninových osív.

Práve snaha mať pod kontrolou potraviny, ktoré rodina konzumuje, vedie časť mladých ľudí k tomu, aby sa venovala pestovaniu ovocia a zeleniny. "Objavila sa nová generácia hobby pestovateľov, ktorí sú sčítaní, vzdelaní a nakupujú s prehľadom tak osivá, sadivá, ako aj ostatné pomôcky, ktorí neváhajú investovať aj do drahších osív,“ opisuje typickú črtu nových záhradkárov Eva Šedivá.

Noví pestovatelia zeleniny však spravidla pestujú také druhy zeleniny, ktoré nie sú náročné na ochranu pred chorobami a škodcami. "Už niekoľko rokov prežíva boom pestovanie cukrovej kukurice. Rovnako sa ľudia sústreďujú na pestovanie rajčín či papriky, kde sa dá ochrana ľahšie zvládnuť ako napríklad pri hlúbovej zelenine,“ hovorí Vladimír Dugovič zo spoločnosti Zelseed.

Po rokoch konzumácie na oko pekných rajčiakov, ktoré celoročne ponúkajú hypermarkety, ľudia prišli na to, že im chýba pôvodná chuť. "Je rozdiel, či boli rajčiny, alebo paprika dopestované na hydropónii v skleníkoch, kde sú živené umelým roztokom, alebo vyrástli v pôde a dozreli pod teplými lúčmi slnka,“ ukazuje na príčinu rozdielnej chuti medzi priemyselnou a záhradkárskou produkciou Vladimír Dugovič.

V časoch socializmu dosahovalo samozásobenie zeleninou až 40 percent z celkovej ročnej výroby zeleniny. Taký je odhad profesorky Magdalény Valšíkovej, ktorá na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre prednáša zeleninárstvo. Produkcia, ktorú si ľudia dnes dopestujú v záhradkách, je však len doplnkom k celkovej ponuke zeleniny a ovocia, ktoré si ľudia v mestách, ale aj na vidieku nakupujú vo veľkých obchodných reťazcoch. Tá pochádza z dovozu, ročne sa importuje okolo 250-tisíc ton zeleniny.

"Vlastnoručné pestovanie zeleniny je stále spojené s prácou a ľudia sa dnes radšej venujú rôznym atraktívnejším pohybovým aktivitám,“ myslí si Viliam Bezák, šéf Zväzu zemiakarov na Slovensku. V okamihu, keď napríklad klesne v jeseni a v zime cena zemiakov na pulte, zníži sa nasledujúci rok dopyt po sadive aj medzi drobnými pestovateľmi. Stále medzi nimi totiž prevažujú tí, čo sadia druhý chlieb preto, aby usporili na nákupe potravín. "Po poslednom znížení cien klesol predaj sadiva napríklad o 10 až 15 percent,“ poukazuje na zmenu v správaní spotrebiteľov Viliam Bezák.

Novým trendom medzi ľuďmi z miest je vyhľadávanie "svojich“ farmárov, ktorí im takpovediac na kľúč dopestujú potrebnú zeleninu aj ovocie. Na Slovensku sa rozširuje tzv. debničkové pestovanie zeleniny. Zásielkové spoločnosti dovezú každý týždeň ľuďom z miest zeleninu od farmárov rovno domov.

Pravda, ľudia ktorí majú kúsok pôdy, uprednostňujú zeleninu dopestovanú vlastnými rukami. Zeleninárka Magda Valšíková napísala spolu s ovocinárom Ivanom Hričovským knihu Úžitková záhrada. Od roku 2013, keď kniha vyšla po prvý raz, mala už niekoľko dotlačí, čo svedčí o tom, že ľudia na Slovensku sa znovu zaujímajú o pestovanie ovocia a zeleniny – vo vlastnej réžii, pre vlastné potešenie a pre svoje dobré zdravie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Potraviny #záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december