Bazén a leto k sebe patria

Snívate o záhradnom bazéne? Ak ešte žiaden nemáte a rozmýšľate o ňom, spravte si dôkladný prieskum trhu. Poskytne vám základný prehľad a načrtne vaše možnosti.

07.06.2016 00:00
debata

Jednoduchým a ekonomickým riešením je zakúpenie rodinného nafukovacieho bazénu s pružnou konštrukciou. Spolu s trampolínami patrí medzi najobľúbenejšie doplnky mestských aj vidieckych záhrad. Nafukovacie bazény bývajú vyrobené z trojvrstvového PVC a mávajú vrchný nafukovací okraj. Práce s nimi nie je veľa, po nafúknutí sa napúšťaním vody postavia samy. Pomerne lacným riešením sú aj bazény nadzemné, najčastejšie plastové.

Trh ponúka široký výber bazénov v rôznych cenových reláciách. Aby ste si vybrali ten najvhodnejší pre vaše potreby, skúste si zodpovedať niekoľko zásadných otázok. Znie to banálne, ale príliš malý alebo veľký, hlboký alebo, naopak, plytký bazén môže vaše nadšenie z osvieženia schladiť až príliš. Najmenšie typy nafukovacích nadzemných bazénov s pružnou konštrukciou, vynímajúc malé plastové bazény, ktoré prepichne každá vetvička, sa veľkostne pohybujú v rozmeroch okolo 1,80 m x 0,5 m a sú skôr pre deti. Na druhú stranu solídny šesťmetrový ovál s výškou 1,2 metra bude pre deti asi prihlboký. Rátajte s tým, že aby si nafukovacie bazény zachovali stabilitu, musia byť naplnené vodou až po určený okraj. S napustením len do polovice teda veľmi nerátajte.

Vždy pracujte s číslami a nie s odhadmi. Na miesto, ktoré vyberiete, sa bazén musí zmestiť. Malo by byť zvolené tak, aby na bazén svietilo slnko čo najdlhšie. Zároveň sa snažte vyhnúť umiestneniu pod stromy, z ktorých by vám na hladinu mohli padať listy. Rovnako nesmiete opomenúť prívod vody a vo väčšine prípadov aj prívod elektrického prúdu, bez ktorého vám nebude pracovať čistička. Ponechajte si priestor pre vypúšťanú vodu. Príliš veľký nával vody by vám mohol napríklad aj vytopiť pivnicu.

Plocha musí byť úplne rovná. Akákoľvek naklonená rovina znamená, že sa voda bude kopiť na jednej strane, čím rozhodí prirodzený tvar bazénu, bude sa prelievať a môže bazén aj poškodiť. Hladký povrch je zase dôležitý kvôli nebezpečenstvu poškodenia dna drobnými kamienkami a taktiež kvôli tomu, že plastová podlaha bude tlakom vody natlačená na zem a každá ostrejšia hrana bude pre bosé nohy bolestivá.

Náklady na prevádzku

Zaobstaranie bazéna nie je len otázka obstarávacej ceny, ktorá sa môže pri tých najmenších pohybovať od 30 eur až po 500 eur za šesťmetrový ovál s pieskovou filtráciou. Základnou variabilnou zložkou nákladov bude voda. Štandardný a obľúbený bazén s rozmermi 3,66 m x 0,76 m má objem 7 991 litrov. Aj keď ho nenaplníte až po okraj, počítajte s tým, že vodu budete časom dopúšťať. Okrem odparovania dochádza k stratám aj pri kúpaní.

Ďalším dôležitým aspektom je čistota bazénu. S menšími bazénmi bežne dostanete kartušovú filtráciu, no ak plánujete mať bazén v záhrade počas celej sezóny, bude vhodnejší kvalitný pieskový filter. Kvalitnejšie sa síce pohybujú od sto eur vyššie a piesok z detského pieskoviska stačiť nebude, no investícia je dlhodobá.

Keď už naplníte bazén čistou vodou, malo by byť vašou snahou vodu čistú aj čo najdlhšie udržať. Predajcovia vám budú ponúkať súpravy s rôznymi prípravkami pre rôzne účely, so všemožnými názvami a účelmi. V skutočnosti si pri prevádzke vystačíte s malou súpravou na testovanie pH vody a k tomu prípravkom na úpravu pH.

„Na dezinfekciu vám pri menších nadzemných bazénoch bohato postačia prípravky na báze chlórnanu sodného. Zlikvidujú takmer všetky baktérie, vírusy, plesne či riasy a po 30 minútach môžete smelo do bazénu. Dávkovanie by malo byť uvedené na obale,“ hovorí Lenka Hurná, odborníčka na značku Savo. Chlórnan sodný totiž zlikviduje baktérie, vírusy, plesne aj riasy, ktoré by sa chceli v bazéne usadiť. Chlóru sa obávať nemusíte. V priebehu 30 minút je voda dezinfikovaná a súčasne dochádza k rozloženiu účinnej látky. A vy môžete smelo do bazénu.

Netreba zabúdať, že starostlivosť o vodu v bazéne nie je jednorazová záležitosť. Aby sa čistá a hygienicky vhodná voda udržala po celú sezónu, musí sa pravidelne kontrolovať a ošetrovať. Starostlivosť venovaná čistote a hygiene vody v bazéne sa vám vráti na zdraví a na kvalite pôžitku z plávania.

Moderná ochrana

Uvedomelí majitelia bazénov ešte doplňujú ochranu vody napríklad o ultrafialové prietokové zariadenie, ktoré vodu tiež dezinfi kuje. Spolu s fi ltráciou (kartušovou či pieskovou) však požiera elektrický prúd, čo sa odrazí v nákladoch. Dobrou jednorazovou investíciou sú solárne plachty, ktoré dokážu natiahnuté cez bazén vodu ohrievať. Naplniť bazén piatimi tisíckami litrov teplej vody je jednoducho rozmar a verte, že kým sa taká masa ľadovej vody ohreje na prijateľnú teplotu, môže to aj v parnom lete trvať pár dní. Solárna plachta na trojmetrový bazén vyjde na 20 eur.

Na záver už ostáva len nožná pumpička na nafúknutie bazénu, ktorá vás vyjde okolo 10 eur, keďže ústami tieto bazény nenafúknete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #bazén
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december