Zdravé stromy a štedrá úroda? Nezabudnite na prerez

Prerez stromov je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie rastlín a kvalitu neskoršej úrody. Bez neho by vetvami zaťaženému stromu chýbalo svetlo. Staršie stromy vďaka prerezu omladnú, získajú tvar a odstránia sa zárodky chorôb. Energia uschovaná počas zimy sa po prereze koncentruje do menšieho množstva pukov, čo zvyšuje kvalitu úrody.

06.03.2017 07:00
jar, záhrada, stromy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri prerezávaní je dôležitý nielen spôsob, ale aj správne načasovanie. Začať by sa malo po skončení najväčších mrazov. Začať by sme mali s odrodami, ktoré sú proti mrazom najodolnejšie. V čase prerezu by nemala teplota klesnúť pod mínus 8 °C, aby čerstvé rezné rany nezamrzli.

Existuje niekoľko druhov rezov. V prípade mladých stromov od 2 do 5 rokov po výsadbe prevádzame tzv. výchovný rez. Ten skracuje hlavný výhon a prírastky hlavných a postranných vetví. Ide o zabezpečenie správneho pomeru medzi koreňovou a nadzemnou sústavou. „Udržiavací rez je určený pre zrelé stromy, ktoré sú vo fáze plnej plodnosti. Odstránime ním nevhodné výhonky a vetvy, čím podporíme úrodu a fyziologickú vyrovnanosť ovocného stromu. Omladzovací rez je vhodný pre staré stromy, ktoré už prestali plodiť a potrebujú povzbudiť. Orezávame poškodené, prehustené vetvy, aby sme vrátili stromom vitalitu a predĺžili ich životnosť,“ radí produktový špecialista spoločnosti Gardena Bohdan Drobný.

Vetvy, ktoré nesú ovocie, sú spravidla šikmé, a preto si na prerez vyberáme vetvy rastúce smerom nahor. „Tieto zostrihneme v mieste rozvetvenia, hneď za vetvovým krúžkom. To isté urobíme aj s výhonkami, ktoré sa krížia a rastú smerom nadol. Ďalej sa zbavíme chorých a poškodených vetví. Dôležité je, aby rezné rany väčšie ako 3 cm boli ošetrené špeciálnym stromovým balzamom. Inak hrozí napadnutie chorobami,“ vraví. Na prerez by sme si mali vyberať iba ostré nástroje. Na malé výhonky stačia klasické jednoručné nožnice, na silnejšie vetvy treba záhradnú pílku alebo nožnice s predĺženou rukoväťou. „Dôležité je taktiež dbať na to, aby rezné nástroje boli vždy čisté. V opačnom prípade by sa do stromu ľahko zaniesla infekcia,“ dodal Drobný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #Stromy #prerez #Jar v záhrade