Kvetinové záhony nie sú navrhované „bez ladu a skladu“

Každý kvetinový záhon má svoju úlohu. Akú konkrétne, to určuje jeho poloha v rámci záhrady a tiež aktivity, ktoré sa v blízkosti záhona odohrávajú. Úlohou záhonov je pútať oko majiteľa, najlepšie po celý rok. Niektoré majú však aj viac úloh, ako iba byť krásne.

08.03.2017 07:00
jar, záhrada, príroda, kvety Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predzáhradka. Všimne si ju každý okoloidúci a majiteľ ňou prechádza niekoľkokrát denne. Preto je veľmi dôležitá. V prípade záhonov odporúčam držať sa pravidla – v jednoduchosti je krása. Jednoduché línie, nepreháňajte to s množstvom druhov rastlín, sústreďte sa na čo najmenšiu údržbu. Treba myslieť na to, že predzáhradka je „výkladná skriňa“ vašej záhrady. Mala by byť vždy upravená, napriek tomu, že vy nebudete mať vždy čas sa o ňu postarať.

Lemovanie chodníkov. Popri týchto záhonoch sa iba prechádza. Sú farebne rovnorodou hmotou, ktorá dopĺňa celkový charakter nadväzujúcich záhonov a celkovo záhrady. Aj tu sa však nájdu miesta ako napríklad príchodové rozšírenie záhonu, ktoré má svojimi farbami zaujať.

Pri lavičke, odpočívadle, na terase. Tu je prvoradá rôznorodá koncepcia a bohatá druhová skladba. Špecifikom tejto časti záhrady je, že sa tu majiteľ dlho zdržiava, a tak má dostatok času každé zákutie preskúmať. Veľkým plusom sú rastliny s malými listami alebo veľkým množstvom drobných kvietkov. Dôležitá je súčasť aromatických trvaliek, napríklad materina dúška či levanduľa, a voňavých krov, ako sú záhonové ruže alebo jazmín.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
jar, záhrada, kvety, záhon Ilustračné foto.

V tieni. Podrastové záhony sú tiež nádherné. Pod korunami listnatých stromov sa nájde miesto pre rastliny vhodné do tieňa až polotieňa.

Pred múrmi a plotmi alebo ako ohraničenie pozemku. Sú výborným pozadím pre všetky typy záhonov a zároveň ozelenia nevzhľadné múry a ploty v záhrade.

Ostrovčekovité záhony. Navrhujeme pri veľkých spevnených alebo trávnatých plochách. Treba myslieť na to, že bude na ne pohľad zo všetkých strán. Ostrovček môže byť aj priestorotvorným prvkom v záhrade. Doplnený o drobnú architektúru v podobe skulptúry ešte naberie na význame.

Výška záhonu predurčuje mieru delenia priestoru do viacerých častí. Čím vyššie rastliny, tým väčšia pohľadová bariéra a viac celkov v záhrade.

Rada na záver: Osobitnú pozornosť by ste mali venovať záhonom, ktoré sú viditeľné z domu. Platí to najmä na záhony, na ktoré je výhľad z kuchyne, jedálne či obývacej izby. Tieto by mali byť zaujímavé aj počas zimy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #príroda #záhrada #kvety #Jar v záhrade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december