Drevo namiesto dlažby?

K rodinnému domu patrí nepochybne aj terasa. Tá väčšinou prichádza na rad až po tom, čo je celý dom hotový a majitelia sa pozviechajú z finančnej investície vynaloženej pri stavbe či rekonštrukcii.

30.06.2017 06:00
terasa, drevo, záhrada, posedenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Väčšina ľudí sa spolieha na klasickú zámkovú dlažbu. O drevo je menší záujem, aj keď má ako ekologický materiál viaceré prednosti. Na dotyk je príjemne teplé a „mäkké“ a prírodným vzhľadom dokáže krásne dotvoriť scenériu záhrady. Aj keď u mnohých ľudí vzbudzuje pozornosť, obávajú sa, či drevo v exteriéri vydrží rovnako dlho ako betón a ako bude ich terasa o pár rokov vyzerať. Aby drevená terasa mohla slúžiť dlhé roky, je potrebné správne zvoliť materiál a samozrejme sa oň aj starať.

„Výhodou drevenej terasy – napríklad z borovice alebo zo smreku – je, že ide o prírodný materiál a nesporne aj cena. Mínusom je však riziko triesok, ako aj nižšia životnosť a potreba dôkladnejšej údržby,“ upozorňuje produktový manažér spoločnosti Würth Eduard Ďurček. Aby drevo nestrácalo farbu a nevysúšalo sa, prípadne nepraskalo, je potrebné ho minimálne raz ročne ošetrovať špeciálnymi olejmi, prípadne čistiť špeciálnymi čistiacimi prostriedkami. Tým sa aj lacná drevená terasa predraží. Štandardná záruka predajcov je pri terasovom dreve 5 rokov.

Ak napriek tomu chcete drevenú terasu, vyberajte si radšej exotické dreviny, ako napríklad barmský teak. „Výhodou exotických drevín je ich dlhá životnosť, čo je spôsobené obsahom oleja v dreve. Ide síce o drahšie drevo, ale odmení sa vám svojou životnosťou. Tu si treba dať pozor na rôzne indické náhrady barmského teaku, ktoré majú iné vlastnosti a nedosahujú takú dobrú životnosť,“ radí Ďurček. Ďalšie terasové dreviny, ktoré sú vhodné na stavbu terasy sú napríklad banghirai alebo merbau.

Cenovo výhodnejší oproti exotickému drevu je kompozit. Ide o čoraz obľúbenejší materiál aj pre terasy. „Je to umelo vytvorené drevo, zložené z drevenej múčky a polyméru. Nevysychá, nekrúti sa a nestráca farbu. Výhodou okrem dlhej životnosti a minimálnej údržby je aj to, že od dreva je kompozit na nerozoznanie,“ tvrdí Ďurček. Štandardná záruka predajcov na kompozit je až 25 rokov.

Zvážte využitie

Pri výbere materiálu je však dôležité pozerať predovšetkým na využitie terasy. Teda či má byť miestom, kde v suchu popíjate kávičku, alebo bude väčšinu času čeliť špliechajúcej vode z bazéna či prírodného jazierka. V prípade prírodnej drevenej terasy hrozí pri nesprávnom ošetrení vydúvanie či praskanie dreva, ale aj zadretie triesky. Z tohto pohľadu sú exotické dreviny či kompozit výhodnejšie. Na trhu už nájdete aj dosky s protišmykovou úpravou, napríklad drážkovaným povrchom, hoci aj tu je riziko, že pri nedostatočnej údržbe sa vám bude chytať na dosku pleseň. Účel využívania terasy je zároveň podstatný pre jej montáž a výber spojovacieho materiálu.

Určite sa netreba spoliehať len na to, že všetky antikorové skrutky nápor vlhkosti vydržia. „Existuje viacero druhov antikora aj odolnosti. Najrozšírenejšia antikorová oceľ pri spojovacích materiáloch je austenitická oceľ, ktorá má optimálny pomer koróznej odolnosti a pevnosti,“ vysvetľuje odborník zo spoločnosti Würth. Práve preto skrutky, ktoré postačia na terasu s vonkajším sedením, nemusia stačiť na mokrú terasu. „Okrem toho v prípade terasy okolo bazénu, kde sa používa chlór, odporúčam použiť antikorovú oceľ A4, ktorá má zvýšenú koróznu odolnosť na agresívne látky,“ vraví Ďurček.

Pri zvyšku terasy možno použiť aj oceľ A2. Ak by ste daný výber zanedbali, rýchlo sa môže stať, že vám začnú v okolí bazéna skrutky hrdzavieť.

Dva varianty montáže

Pri montáži sa najčastejšie používajú špeciálne terasové skrutky s vrtákom. Na výber sú v podstate dva varianty – „viditeľný“ a neviditeľný“. „V prípade prvého variantu je hlavička skrutky viditeľná, teda ide o montáž zhora dosky. V druhom prípade je upevnenie schované, teda dosky sa upevňujú cez boky vkladaním špeciálnych podložiek,“ vysvetľuje Ďurček.

Dodáva, že práve chybný výber spojovacieho materiálu patrí medzi najčastejšie chyby montáže terasy. „Tými ďalšími chybami je okrem zlého výberu dreviny aj zlé vypodloženie terasy,“ spresňuje. Terén pod terasou musí byť totiž vždy rovný, kde ako podklad môže slúžiť hrubší štrk či riečny piesok. Ak montáž zveríte do rúk montážnej firme, treba si podľa neho dať pozor na tri veci – aby správne vyspádovala terasu, vypodložila a správne použila spojovací materiál.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
záhrada, práca Ilustračné foto.

Aj pri dlažbe treba byť opatrný

  • Kto sa rozhodne pre betónovú zámkovú dlažbu, mal by takisto predovšetkým dbať na správnu realizáciu. Problémom býva predovšetkým zlá príprava podložia. Ak podklad nepripravíte tak, že bude stabilný a nevymyje ho ani silný dážď, bude aj tá najdrahšia dlažba o pár rokov plná jám a vypuklín.
  • Chybou je, ak sa dlažba kladie priamo na zem, na ktorú sa dá iba piesok. V takom prípade sa musíte čoskoro pripraviť na prvé nerovnosti. Potrebné je totiž pod dlažbou spraviť nosnú vrstvu z kamenia v hrúbke 20 až 30 centimetrov. Túto vrstvu je potrené poriadne utlačiť vibračnou doskou. Až na túto nosnú vrstvu sa dáva vrstva piesku v hrúbke troch až piatich centimetrov. Táto vrstva sa už nehutní, až na konci po položení dlažby sa použije vibračná doska. V dôsledku toho dlažba poklesne asi o jeden centimeter, s čím je potrebné rátať už na začiatku.
  • Pri pokládke dlažby je potrebné dodržať sklon 1,5 až 3 percentá. Dôležité to je preto, aby z terasy odtekala voda. Ak robíte terasu pri dome, voda musí odtekať smerom od domu, aby sa dom nepodmáčal.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #rodinný dom #terasa #dobré bývanie