Takto býva Jaro Bekr. S Hilmerovou už plánuje detskú izbu

Pred rokom sa choreograf a tanečník Jaro Bekr presťahoval do nového bytu. Nečudo, že si ho vybral, dom, v ktorom je Jarov byt, dostal cenu za architektúru.

13.03.2009 10:20
Jaro Bekr Foto:
Tanečník Jaro Bekr zariadil obývaciu izbu v znamení bielej farby.
debata

Nielen architekt domu, ale aj majiteľ bytu je experimentátor. Našťastie pre Jara to nebol dokončený byt, ale holobyt. Pretože od čias, keď sa nasťahoval do svojho prvého bytu, vypracoval sa na celkom dobrého bytového dizajnéra. „Jednoizbový byt na Kramároch mal úžasný výhľad na celú Bratislavu. Rok som v ňom spával na zemi, nábytok som mal zo svojej detskej izby. Bolo to sparťanské,“ spomína.

Ale už v dvojizbovom byte, ktorý bol v staršom tehlovom dome, sa  začal prejavovať ako bytový architekt. Vybúral niekoľko priečok a byt zariadil v modernom minimalistickom štýle, v rámci ktorého si našli svoje miesto posledné technické novinky. No a v minimalistickom šantení, samozrejme, pokračuje aj vo svojom najnovšom bývaní.

V obývačke kraľuje biela
„Veľmi rád listujem v časopisoch o bývaní a intuitívne si z nich vyberám, čo mi vyhovuje.“ Možno to súvisí aj s Jarovou profesiou, veď choreograf má v sebe cit pre krásno a veľkú dávku predstavivosti. „Keď som si kupoval tento byt, už som vedel, v akých farebných kombináciách bude: obývačka s tmavou podlahou a bielym nábytkom. Biela bude aj kuchyňa. Chcel som kontrasty, pretože sú vďačné a veľmi pekné. Podobne sa vyvíjala kúpeľňa, chcel som v nej mať kameň, ktorý by korešpondoval so skrinkami.“

Herečka Monika Hilmerová a tanečník Jaro Bekr... Foto: Ivan Majerský
Monika Hilmerová a Jaro Bekr Herečka Monika Hilmerová a tanečník Jaro Bekr sa čoskoro stanú rodičmi.

Na kuchynskú linku vybral tmavú, 10 cm hrubú pracovnú dosku, rovnaký materiál sa zopakoval aj na boku skrinky, ktorá končí kuchynskú zostavu. Presne vedel, že za varnou doskou bude kameň a naň príde minimalistický digestor. „Aby miestnosť s bielym zariadením nepôsobila sterilne, obývaciu časť som doplnil niekoľkými oranžovými kusmi.“ Tak, ako je dnes trendom, aj v tomto byte je kuchyňa v jednom priestore s obývačkou. Vyhovuje to domácemu pánovi? „Keď sa v kuchyni varí, vonia celý byt. To je domov, mám to veľmi rád.“

Ešte zariadiť detskú izbu
Návštevníkov fascinuje veľký priestor, ktorý nie je preplnený nábytkom. Majiteľa zasa doska na záchode s brzdiacim mechanizmom, a tak sa nemôže stať, aby s hrmotom dopadla na misu. V byte, kde má všetko svoje logické miesto, však nevidieť práčku. „Nemám rád, keď je práčka v kúpeľni. Dal som ju do komory, ktorá mala byť pôvodne šatníkom. V pracovni mám štvormetrovú vstavanú skriňu, takže šatník nepotrebujem.“ Okrem zarámovaných komiksov, ktoré si Jaro Bekr priniesol z predošlého bytu, na schodisku pribudla galéria s rodinnými fotografiami.

Na čo sa v byte Jaro ešte chystá? „Chýbajú tu kvety, z bývalého bytu som si priniesol nanajvýš kaktus. No a zariadiť detskú izbu, ktorá je zatiaľ hosťovská.“ Má to však ešte čas, pretože do veľkej spálne sa bez problémov zmestí detská postieľka.  V novom byte sa zaoberá už aj detskou izbou, pretože s herečkou Monikou Hilmerovou už nejaký čas tvoria pár a čoskoro sa stanú rodičmi. 

Aké je bývanie snov Jara Bekra?
„Mám rád zvieratká, a napriek tomu, že bývam v peknom byte, snívam o ideálnom bývaní. O domčeku s dvorom a zelenou trávou, kde sa bude dobre cítiť pes. Nie som zástancom veľkých plemien v byte, taký labrador potrebuje výbeh. Ideálne by bolo bývanie uprostred prírody, to by som sa asi musel odsťahovať na Oravu, v okolí Bratislavy asi nič také nenájdem.“

debata chyba