Môj byt - to som ja, hovorí Jaro Buček. A Pravde ho ukázal

Dramaturg a moderátor televízie Markíza Jaroslav Buček je rodák z Viničného, čo je dedinka neďaleko Bratislavy. Svoje samostatné bývanie si zariadil v tehlovej bytovke pri jednej z najrušnejších križovatiek hlavného mesta.

21.04.2009 13:47
Jaro Buček - bývanie Foto:
Moderátor Jaro Buček - v kuchyni je ako doma.
debata

Jeho byt nie je veľký, ale na prvý pohľad je zariadený podľa vkusu domáceho pána. Moderný a zároveň účelný, svetlý a – jeho.

Neostal kameň na kameni
„Bývam v tomto byte od 2. 2. 2002 – pamätám si to presne kvôli tomu dátumu, v ktorom sú samé dvojky,“ usmieva sa Jaroslav Buček. Byt v strede Bratislavy si prerobil podľa svojich predstáv. „Neostal tu kameň na kameni, len obvodové múry. Zbíjačkou odstraňovali ešte aj ťažiskový múr, lebo som tam chcel mať šatník,“ spomína s úsmevom.

Bývanie je jeho hobby, vlastní zbierku kníh a časopisov o bývaní a pre viacerých svojich známych sa stal v tejto oblasti poradcom.
„Raz som bol na návšteve u známeho. Mal jednoizbový byt s rozlohou 35 štvorcových metrov a mal na tento priestor náročné požiadavky: aby tam za ním mohol chodiť na návštevu jeho syn, aby tam mohla sídliť jeho vtedy ešte malá firma, aby tam mohol variť, aby tam mohol bývať aj návšteve podávať drinky. Poradil som mu, ako na to, a bol som na seba hrdý,“ smeje sa moderátor. Prezradil aspoň pár detailov zo svojho nápadu: keďže v každom byte potrebujete mať chladničku, ale tá zaberá priveľa miesta, navrhol ju ukryť v barovom pulte. Pracovný pult mal dve línie: jednu na prípravu jedla, druhú na prácu s laptopom.

„Aj u mňa v byte som si všetko navrhoval ja, aby som sa tu cítil dobre,“ hovorí Jaroslav Buček. Byt nie je veľký, má dve izby, kuchyňu a príslušenstvo.

Špeciálne požiadavky
Prehliadku začíname v kuchyni. „Chcel som otvorený priestor, ale so špecialitou: môj pracovný kút v kuchyni má trocha iný účel. Zatiaľ čo iní majú v kuchyni stolík, aby sa naobedovali, ja tu mám pracovný stolík na laptop. Robil som na ňom aj svoju dizertačnú prácu,“ vysvetľuje s úsmevom.

„Keď budem tento byt predávať, budem vo výhode, lebo kuchynská linka je panensky nepoškvrnená – varím tu len vajíčka natvrdo, aj na kávu mám kávovar. Pred mesiacom som umýval digestor a našiel som na ňom ešte fóliu od výrobcu,“ propaguje svoju zánovnú kuchynskú linku. Hladom však netrpí, jedáva buď v práci, alebo vo svojom rodičovskom dome.

Z kuchyne prechádzame do obývačky. Nábytku je v nej poskromne, ale napriek tomu pôsobí útulne. „Dominantou je sedačka. Zháňal som ju dlho, lebo som mal náročné požiadavky. Chcel som, aby bola vzdušná, aby mala zdravotný matrac, aby sa na nej pohodlne vyspala návšteva a aby sa pritom sedačka nemusela rozťahovať. Všetci mi tvrdili, že taká sedačka jednoducho neexistuje. Ja som ju však objavil na výstave v Nitre. Je to asi rarita, lebo sedačiek s matracom na spanie je málo a som rád, že som ju našiel,“ pochvaľuje si moderátor.

Byt si prerábal „od podlahy“ – aj o dlaždiciach mal jasnú predstavu. Mali to byť pochrómované štvorce, ktoré by finančne vyrovnal s dostupnejšími dlaždicami, ale nesedeli rozmery. „Dlažba ma potom stála toľko čo malé auto,“ vzdychne si.

Umelecké dekorácie
Dal si záležať aj na dekoráciách – ale nie podľa ceny. Autorov diel, ktoré mu doma robia spoločnosť, pozná osobne a o to lepšie sa mu s nimi žije. „Nika v obývačke je vymurovaná, sklenené výplne sú od akademického maliara Paľa Macha, tvoria všetky zadné čelá,“ ukazuje nám umelecky poňatú stenu, ktorá sa otvorí návšteve pri pohľade zo sedačky. 

„A keď som už nemal na ďalší obraz, rozdelil som zvyšky zrkadiel a vyplnil nimi priestor medzi obývačkou a kuchyňou. Sám som ich nameral aj nalepil,“ hovorí hrdo. „Tento byt má môj rukopis. To som ja. Mám rád veci, ktoré sa dajú ľahko udržiavať – údržba tohto bytu trvá asi desať minút,“ hovorí s úsmevom.

Detaily v byte sú však premyslené, postavené na princípe tón v tóne. Dokonca aj sklo vo vnútorných dverách farebne ladí s podlahou, aby celý priestor tvoril jednoliaty celok.

Jaro Buček má v byte jednu zvláštnosť: sprchový kút si nechal umiestniť do spálne. No a pod posteľou a v knižnici má uloženú svoju zbierku dizajnérskych kníh a časopisov. „Nie som na autá, ale na nábytky. K nábytku mám vzťah a keď sa mi niektorý zapáči, nepozerám sa na cenu, ale vyberiem si taký, o ktorom viem, že so mnou bude putovať životom ďalej,“ vyznáva sa moderátor.

Na Slovensku máme veľa dobrých dizajnérov a mnohí sú uznávaní v zahraničí, ale doma o nich veľa nevieme. „Jeden pracuje vo Viedni, 20 minút cesty z Bratislavy, vo veľkom ateliéri a veľmi ho tam uznávajú, jeho robota hovorí sama za seba. Alebo iný mladý človek pracuje v Prahe ako návrhár interiérov áut a tiež  má skvelé nápady. Keď som postupne zisťoval, koľko šikovných a nie až tak známych ľudí v tejto oblasti pracuje, dostal som obrovskú chuť pustiť sa do relácie o nápadoch v bývaní. Hádam raz príde na to správny čas,“ plánuje dramaturg.

Naj vecičky v dome
Najmilší predmet v byte dramaturga a moderátora Jaroslava Bučeka je obraz v obývačke nad sedačkou. Autorom obrazu je akademický maliar Pavol Macho a majiteľ obrazu sa s autorom pozná osobne. „Podľa mňa je velikánsky talent, hoci nemá takú potrebu ukazovať sa v médiách. Keď však čítam o jeho veciach v zahraničných katalógoch, keď vidím, ako ho uznávajú, som naňho hrdý,“ hovorí Jaroslav Buček. Tento obraz vraj každému môže pripomínať niečo iné, ale preňho symbolizuje spojenie dvoch duší. „Navyše uňho si môžem niečo kúpiť aj na splátky,“ hovorí majiteľ umeleckých diel s úsmevom.

debata chyba