Nora Krchňáková má rada vzdušné bývanie, pozrite sa naň

Redaktorka Televízie Markíza Nora Krchňáková býva s manželom a polročnou dcérkou Ninou v panelákovom byte po babičke. Dom zo 60. rokov im neposkytuje veľa priestoru, ale upravili si ho po svojom.

11.05.2009 13:30
Nora Krchňáková - bývanie Foto:
V rodine posadnutej muzikou nájdete hudobné skupiny nielen na cédečkách, ale aj na stene v obývačke. Nora Krchňáková s manželom a dcérkou.
debata

Odstránili niektoré dvere, veci skryli do veľkých roldorových skríň a byt s troma izbami zariadili iba minimálnym počtom kusov nábytku. „S rodinou sa sem už ledva pomestíme, ale zatiaľ nám to stačí,“ hovorí redaktorka.

Vzdušné bývanie
„Nemám rada preplnené priestory, páči sa mi, keď je všetko vzdušné,“ hovorí Nora Krchňáková. Napriek svojim predstavám musela robiť pri v bývaní určité kompromisy. Jedno miesto v byte je však absolútne podľa predstáv domácej panej: jedálenský kút v obývačke.

Stôl aj stoličky sú sklenené a stoja tesne pri okne, takže miesto naozaj pôsobí veľmi svetlo a vzdušne. Tieto stoličky sú presne podľa jej predstáv a keby sa dalo, podobne by vyzeral celý byt. „Lenže to by tu nemohla bývať rodina s dieťaťom,“ vysvetľuje redaktorka. „Čím menej nábytku, tým lepšie,“ hlása Nora Krchňáková. A podľa jej zámeru do obývačky vraj pribudne už len jediná vec: umelecké dielo na bielu stenu oproti sedačke.

Obývačke dominuje výrazná sedacia súprava. „Mám rada čisté línie a jednoduché základné farby: bielu, čiernu, červenú, ale najradšej sivú alebo striebornú. Sedačka mala byť pôvodne biela, ale potrebovali sme ostatný nábytok v izbe trocha oživiť, tak je červená,“ vysvetľuje redaktorka.

Veľmi sa teší z osvetlenia izby – nad sedením visí zaujímavá lampa, ktorá je rovnako vzdušná, lebo je priehľadná. Dostali ju do daru od svojho svadobného svedka. Domáca pani však priznáva, že pri voľbe dlážky šliapla vedľa, lebo je tmavá a ťažko sa udržiava, vidno na nej každú smietku.

Na poličkách tróni zopár starých rodinných fotografií. „Na jednej sú moji starí rodičia s mojou mamou, na druhej môj manžel so svojím otcom – tu sa veľmi podobá na našu malú,“ vysvetľuje Nora Krchňáková. A všetkých v dome stráži anjelik, ktorého dostala do daru od manžela, ešte keď „sa balili“.

Hudba je všade
V tomto byte sa narodila, bývali tu jej rodičia spolu s jej babičkou. A pred desiatimi rokmi sa sem nasťahovala opäť. „Babka aj dedko sa volali Brnovci, ja som sa narodila ako Krchňáková a našla som si manžela, ktorý sa zhodou okolností tiež volá Brna, takže nakoniec som aj ja Brnová ako moji starí rodičia,“ hovorí redaktorka so smiechom.

Manžel je hudobník a ona o hudbe nakrúca reportáže, takže všade nájdete cédečká s muzikou. Dcérka je ešte malá, ale onedlho sa už začne pohybovať voľne po byte. Rodičia sa obávajú, že keď dočiahne na ich hudobný archív, bude asi na cédečkách testovať najprv ich pevnosť, až potom svoj vkus.

Najobľúbenejším miestom v byte pre celú rodinu však nie je obývačka, ale spálňa: všetci si totiž radi pospia. Nora kedysi vstávala skoro, lebo pripravovala Teleráno, teraz vstáva skoro kvôli dcérke. Manžel hráva v kapele Elán na bicie, takže tiež nemá obvyklý režim dňa. O to viac ocení dobrý spánok.

Bývanie snov
Ideálne bývanie pre Noru Krchňákovú je malý domček neďaleko Bratislavy. Nemala by to ďaleko do práce a dcérka by mohla byť veľa na vzduchu. Vôbec by vraj nemusel byť veľký, stačilo by pár miestností. A určite by nechýbala špeciálna miestnosť na bicie pre manžela, hudobná miestnosť na cédečká a aparatúru a záhradka so šmykľavkou a detským bazénom pre dcérku.

debata chyba