Andrej Bičan si dom navrhol sám, pozrite si ho s Pravdou

Pred pár rokmi býval na jednej z najrušnejších bratislavských ulíc - na Šancovej. Okná prízemného bytu viedli do ulice plnej hluku a smogu.

29.05.2009 12:30
Andrej Bičan - bývanie Foto:
Kuchyňa je síce malá, ale je v nej všetko, čo treba - aj umývačka riadu.
debata

„Nedali sa otvoriť nielen cez deň, ale ani v hlbokej noci, nonstop po nej jazdili autá, autobusy a motorky. Hluk na chvíľu ustal až nad ránom medzi 3. a 4. hodinou, vtedy sa konečne dalo vyvetrať,“ spomína Andrej. V období, keď sa človek chodí večer zabávať, bývanie v meste je príjemné. Keď si však nájde životného partnera a založí rodinu, mesto mu prestáva vyhovovať. 

Za inšpiráciou do areálu montovaných domov
Hoci je Andrej panelákovým dieťaťom, odjakživa túžil bývať v rodinnom dome. "V paneláku žijú ľudia príliš blízko seba. Ich životy sa prelínajú, keď sa v jednom byte niečo robí v spálni, odrazu sa milujú v celom paneláku. Naopak, ak sa niekto háda, hádajú sa aj štyri rodiny.“ So svojou druhou manželkou Editou išli bývať k svokre do Veľkej Mače. Život v rodinnom dome sa im až tak zapáčil, že sa pred 3,5 rokom rozhodli postaviť si vlastný dom. Hoci podľa zmluvy mal byť hotový za rok, do Ivanky pri Dunaji sa sťahovali len pred pár týždňami a už aj s dcérkami Annou a Ninkou. 

Bičanovci si dom navrhovali sami. Hoci už mali predstavu, ako bude ich rodinné hniezdo vyzerať, išli sa inšpirovať do Modrej lagúny, neďaleko viedenského Shopping City Süd. Areál so stovkou montovaných domov je zároveň obchodným miestom, kam sa chodia pozerať, vyberať si, ale aj kupovať dom nielen Rakúšania „Kráčali sme z domu do domu a obdivovali: Jéj, to je dobré!, Pozri sa na toto! Videli sme, ako konkrétne veci vyzerajú v skutočnosti. Práve tam sme sa utvrdili, že určite budeme mať šatník a že suterén nebude.“

Tri kúpeľne
Edita chcela spojiť kuchyňu s obývačku nielen preto, že je to dnes hit. Napokon, človek sa oveľa príjemnejšie cíti vo veľkom priestore ako v miestnostiach oddelených priečkami. Pretože zariaďovanie tejto časti domu ich ešte len čaká, okrem kompletne vybavenej kuchyne majú zatiaľ na prízemí naozaj vzdušný priestor. „Sedačka, stolík, koberec, TV, to sú provizóriá, ktoré sem s nami prišli,“ hovorí moderátor.

Kuchár je vždy len jeden, podľa tohto hesla sa asi riadili aj Andrej s Editou, keď si navrhli menšiu kuchyňu. Zato ten, kto práve varí, má vďaka oknu nad pracovnou doskou prehľad, čo sa deje na ulici. "Mám rád malé technické vymoženosti, napríklad ak zásuvky v kuchynskej linke pri otváraní brzdia. Aj záchodová doska má brzdu a namiesto rachotu pomaly pristáva na misu,“ nezaprie v sebe Andrej chlapskú hravosť. Čím je tento dom príjemný? Pre panelákového obyvateľa napríklad tým, že má tri kúpeľne. A v každej, okrem toho, že je iná ako zvyšné dve, je aj okno! "Hoci sa zatiaľ ešte len zabývavame, už sme zistili, že kúpeľňa na prízemí nie je naplno využitá. Horné dve sa ujali, ale spodnú by som dnes spojil s komorou, v ktorej je práčovňa a žehliareň,“ konštatuje Andrej Bičan.

Zaujímavo je riešená aj spálňa, priamo z nej sa vchádza do šatníka a kúpeľne. Detské izby majú zasa v spoločnej stene nízky priechod, akurát pre dieťa. Keď Ninka trocha vyrastie, sestričky ním môžu prechádzať z izby do izby a hrať sa na schovávačku. Alebo im v ňom rodičia, ako to mali v pláne, urobia úložné priestory.

Naj vecička
Mám rád svoju počítačovú sieť. "Rozsietil“ som ju do celého domu, okrem jednej detskej izby. Internetový rozvod je aj v šatníku, z ktorého som si pôvodne chcel urobiť pracovňu. Nakoniec zostal šatník šatníkom a moja pracovňa je, paradoxne, v jedinej izbe bez internetového rozvodu!

////Aké je bývanie snov Andreja Bičana?////

Vždy som chcel mať svoj vlastný priestor, označkovať si ho ako pes – toto je len moje! Aj preto som si v suteréne naplánoval "žúrovňu“. So všetkým, čo potrebujú mladí muži. S priateľmi hrávame poker, a tak tu bude pokrový stolík, barový pult a vinotéka. Už teraz sa teším na kreslá s vystreľovacou opierkou na nohy. Také, aké majú Joey a Chandler v seriáli Priatelia. "Žúrovňu“ by som vylepšil ešte gaučom, ktorý by mal v strede opierku a tá by sa sklopením zmenila na stolík s otvormi na nápoje! Takto tu budem v ležatej polohe sledovať televíziu alebo pozerať sa na skalku v záhrade. Zo "žúrovne“ bude záhrada vyzerať, ako by som bol niekde pod Kilimandžárom.

debata chyba