Marcela Laiferová má bungalov zariadený v letnom štýle

Na víkendy chodieva speváčka Marcela Laiferová do svojho nového domu v Piešťanoch.

13.07.2009 11:55
Marcela Laiferová Foto:
Uprednostňuje ľahké a vzdušné veci.
debata

Kúpeľné mesto si vybrala nielen preto, že z Bratislavy je v Piešťanoch za 40 minút, ale v jej záhrade počuť ranný spev vtákov, z okna vidieť bežiace zajace a srnky, vo vzduchu cítiť vôňu vody. „Je tu nádherné počasie s najväčším počtom slnečných dní v roku. Chodím sem, keď mám voľno alebo keď koncertujem v okolí. A veľmi radi sem chodievajú aj moji synovia a priateľ.“

Marcela Laiferová sa rozhodla pre praktický bungalov, kde sa všetko odohráva na jednom podlaží. Žiadne schody, ktoré treba zdolávať, aby sa človek dostal do spálne či kúpeľne. Len logicky usporiadaný priestor s prednou spoločenskou a zadnou intímnou zónou.

„Baví ma zariaďovanie, zaujíma ma vývoj nábytku, všetko, čo sa robí a predáva. Minulý rok som dokonca bola na výstave nábytku v Miláne.“ Napriek tomu si svoj letný byt zariadila slovenskými výrobkami, podľa možností vyrobenými priamo v Piešťanoch.

„Hoci je dnes móda tmavých podláh a nábytku, mám rada všetko bledé. Farby ovplyvňujú človeka. Rada ich kombinujem a hrám sa s nimi. Pretože tento dom je víkendový, jeho farebnosť je v stredomorskom štýle. Všetko je ladené v troch základných farbách – v bielej, tej je najviac, červenej a čiernej, tá dáva vyniknúť svetlým farbám. Pretože je jej málo, zvýrazňuje svetlé farby. "Čierne stoličky som si pred niekoľkými rokmi kúpila v Rakúsku. Než sa dostali do Piešťan, dala som ich prečalúniť. Pochádzajú však z veľmi kvalitnej nábytkárskej firmy Ton, ktorá vyrábala aj svetoznáme tonetky.“ Aj preto sú najdrahším kusom v dome.

„Myslím si, že miesto, kde sa oddychuje, by nemalo byť depresívne tmavé.“ Preto je nielen nábytok, ale aj podlaha z javora. Akurát spálňa je ladená do modra. Pre spánok je to upokojujúca farba. „V miestnosti, kde sa spí, by nemalo byť nič, čo človeka rozruší. Keby som bola mladšia, dala by som si červené obliečky. Nie že by mi dnes vášeň nič nehovorila, ale už nie je taká podstatná pre môj život,“ hovorí s úsmevom speváčka.

Keď si zariaďovala dom, chcela, aby v ňom bolo všetko ľahké a vzdušné. A tak sa tu okrem príborníka po babičke nenachádzajú väčšie kusy nábytku. Po starej mame má aj dve nízke dámske kresielka, ktoré kedysi patrili k inventárom spální. „Sú o dosť nižšie než dnešné kreslá, ale aj ľudia boli kedysi podstatne menší. Kresielka slúžili pri obliekaní sa a obúvaní, aby sa ľudia nemuseli príliš nízko zohýbať,“ vysvetľuje pani Marcela.

V pôvodných plánoch bola obývačka viac uzavretá. „Chcela som otvorený priestor, pretože aj chodba je krásna.“ Speváčka si chváli aj do červeného mramoru oblečený kozub. „Je to senzačná vec nielen kvôli atmosfére. Keď sa ochladí, vykúri nielen obývačku, ale aj spálne a kúpeľňu. Nie je nič príjemnejšie ako sa počas sychravých dní sprchovať či kúpať vo vyhriatej kúpeľni!“

Hoci Marcele Laiferovej nevyhovuje dnešný trend – spojenie kuchyne s obývačkou, spoločne s jedálňou sú v jednom otvorenom priestore. "Keď sa v kuchyni varia ťažšie jedlá, všade ich cítiť. Ale pretože toto je víkendový dom, ustúpila som spojeniu kuchyne s obývačkou. Napokon, v lete varím ľahké polievky, sme polievková rodina, alebo pripravujem šaláty. Počas obeda sme väčšinou v kúpeľoch alebo ideme do reštaurácie. A obývačka sa posuvnými dverami otvára do záhrady, takže je tu vždy čerstvý vzduch.

Bývanie snov Marcely Laiferovej

Bungalov splnil všetky moje sny o oddychu. Neviem si predstaviť lepší víkendový priestor. Tento dom bol navrhnutý veľmi účelne – okrem spoločenských priestorov a dvoch spální je v ňom aj špajza a veľká technická miestnosť s oknom. Na vykurovací systém, pranie, ale aj na odkladanie vecí, ktoré sú v domácnosti potrebné. Vidieť, že ho navrhovala architektka. Ženy majú väčší zmysel pre praktickosť než muži. A tak napríklad intímne priestory, ako je kúpeľňa a WC, umiestnila blízko spálne, nie ku vchodu či k obývačke. V záhrade som si zas dala vykopať studňu, trávnik, kvety či kríky nepolievam pitnou vodou. Šetrím, snažím sa žiť ekologicky.

debata chyba