Ako býva Lucia Kollárová? V dome, ktorým sa prehnali dejiny

Moderátorka a spisovateľka Lucia Kollárová býva vo vile svojich starých rodičov. Pravde ju aj ukázala.

31.07.2009 06:00
Lucia Kollárová - bývanie Foto:
V bratovej pracovni má Lucia Kollárová vždy čo čítať.
debata

Na kopci nad Bratislavou, s výhľadom až do Rakúska, stojí funkcionalistická vila z prvej republiky. Moderátorka a spisovateľka Lucia Kollárová v nej býva spolu so svojimi rodičmi, so svojím bratom a s jeho nastávajúcou manželkou. A nemenila by ju za nič.
„S týmto domom som zrastená od malička, postavil ho môj starý otec v roku 1935. Bol to prvý dom v celej štvrti, vtedy stál osamotený na okraji mesta,“ vraví. Od tých čias prestál na svojom mieste vážne rodinné, ale aj svetové udalosti.

Starí rodičia mali šesť detí a každé z nich malo neskôr svojho partnera, takže dom bol stále plný ľudí. Starý otec ako lekár, vtedajší šéf Prievozskej nemocnice, dbal na prevenciu a v čase vojny dal pod domom vybudovať kryt. Nebol to nápad žiadneho megalomana, ale uvážlivého človeka, ktorý chcel ochrániť svoju rodinu. Dom stál vtedy osamotený a pre svoj strohý štýl stavby s vtedy nezvyčajnou rovnou strechou mohol z leteckého pohľadu pri bombardovaní mesta pôsobiť ako guľometné hniezdo nepriateľa.

Lucia so štvornohým miláčikom. Foto: Ľuboš Pilc
Lucia Kollárová - bývanie Lucia so štvornohým miláčikom.

„Starý otec dal preto vybudovať kryt s pevnými, veľmi hrubými stenami, ktorý sme odstránili až nedávno – teraz je to kancelária nášho rodinného vydavateľstva. Naozaj tu s mojou babičkou a s deťmi pri náletoch strávili niekoľko dní,“ vysvetľuje Lucia Kollárová. Ale starý otec sa pre istotu poistil dvojnásobne – na strechu domu dal vysypať piesok a naň rozostavil detský bicykel a hračky svojich detí, takže dom zhora vyzeral ako detské ihrisko.

„Vďaka tomu dom prečkal americké nálety a pri prechode frontu aj ubytovanie ruského dôstojníka, ktorý si na poschodie po schodoch vyviedol aj svojho koňa,“ usmieva sa moderátorka. Akýmsi zázrakom sa vile vyhla aj éra komunizmu, hoci vtedy bolo bežné, že politickí funkcionári hocikoho z jeho domu vysídlili a obsadili ho. „Neďaleká vila patrila Lacovi Novomeskému, ktorého tu zatkli a odviedli ako politického nepriateľa doslova pod našimi oknami, priamo pred zrakmi mojej rodiny,“ hovorí Lucia Kollárová.
Hoci rodinná vila Kollárovcov prečkala všetky vážne dejinné udalosti, každá z nich v jej stenách zanechala svoje stopy.

Stará fľaša plná cukru je najdôležitejšou... Foto: Ľuboš Pilc
Lucia Kollárová - bývanie Stará fľaša plná cukru je najdôležitejšou pamiatkou v dome Lucie Kollárovej. Je z druhej svetovej vojny. Vtedy ju naplnila a zakopala do zeme praktická Kollárovej babička.

Obývačka bola za prvej republiky plánovaná ako lekárska ordinácia Luciinho starého otca a babičky, ale súkromnú lekársku prax si tu nikdy neotvorili. Plány manželov lekárov prekazila najprv vojna, potom socializmus. V deväťdesiatych rokoch na Slovensko prišlo budovať kapitalizmus veľa finančníkov a poradcov a rodina im prenajímala spodnú časť domu, aby lepšie utiahla prevádzku veľkej stavby. Boli to príslušníci viacerých národov, ktorí nás učili trhovému mechanizmu. Niektorí si vraj vešali mokrú bielizeň na starožitné obrazy. „Raz o našom dome napíšem knihu, bola by škoda, keby to všetko zapadlo do zabudnutia,“ zasníva sa Lucia Kollárová.

Okrem rodinných pút jej na dome vyhovuje práve jeho strohý funkcionalistický štýl, ktorý sa rodina snaží zachovávať dodnes. „Funkcionalistický štýl je nielen veľmi estetický, ale aj veľmi účelný a praktický. Je čistý vo svojich líniách, minimalistický, nie sú tu žiadne zbytočné dekorácie ani koberce, ani ťažké závesy. Pre mňa je to príjemné prostredie a zároveň praktické kvôli alergii,“ vraví moderátorka. Paradoxne práve jej babička lekárka bola zakladateľkou slovenskej alergológie.

O praktickosti domu aj v jeho dnešnej podobe svedčí dokonalý kamerový systém, ktorý monitoruje všetky priestory, telefonické prepojenie izieb či hodiny v každej miestnosti domu alebo množstvo elektrických zásuviek (len v kuchyni je ich asi šesťdesiat). „Takže náš starý dom je napriek svojmu veku nesmierne inteligentný,“ hovorí moderátorka pyšne.

Bývanie snov Lucie Kollárovej
„S domom mojich starých rodičov som zrastená a neviem si ani predstaviť, že by som žila niekde inde – aj keď sa to možno raz stane. Neviem, čo by som mohla chcieť viac, azda len výhľad na more, ale z tohto domu,“ smeje sa moderátorka.

debata chyba