Ďurovčík si potrpí na súkromie, Pravde však ukázal svoj dom

Divadelník Ján Ďurovčík si potrpí na dostatok svetla aj na dostatok súkromia. Pôvodne býval v bratislavskej Petržalke, ešte ako čerstvý absolvent školy si na svojich 75 metroch štvorcových s chuťou poprerábal a zveľaďoval, čo sa dalo.

11.09.2009 14:00
Ján Ďurovčík - bývanie Foto:
Svoju vysnívanú terasu nemá síce Ján Ďurovčík nad mestom, ale na zemi, ale má tu svoje súkromie.
debata

Keď pracoval v Holandsku, zapáčilo sa mu bývať v byte s terasou a výhľadom na mesto. Ale keď zistil, že v Bratislave až sem jeho finančné možnosti nesiahajú, pristál na rovine v Ivanke pri Dunaji. Okrem toho výhľadu si však dom urobil podľa svojho vkusu a je v ňom spokojný.

Susedia mu nevidia do taniera
„Nechcel som mať pozemok v komunite, kde sa stavajú nové domy, bál som sa, že tu budem musieť absolvovať stavebné práce všetkých susedov ešte ďalších päť rokov. Na zelenej lúke nikdy neviete, kedy váš sused začne stavať a čo si na svojom pozemku postaví. A ja som chcel mať najmä súkromie,“ vysvetľuje Ján Ďurovčík. Zo skúseností kamarátov vie, že aj na niekoľkomiliónovom pozemku vám môže sused nazerať do taniera, čo máte na večeru.

Tak si radšej vybral starý dom v dedinskej zástavbe a prispôsobil sa – podľa okolostojacich domov situoval svoju vysnívanú terasu, bazén, obývačku a premyslel celé riešenie domu. Minimálne na polovici pozemku má vraj absolútne súkromie, kde ho nikto neruší.
Fandí architektúre

Ján Ďurovčík o sebe vraví, že je veľkým fanúšikom architektúry, veď ako divadelník celý život pracoval so scénografickými návrhmi. Takže celkom logicky svoj dom dal naprojektovať architektovi, ale hovoril mu do všetkého.

„Dbám na logistiku bývania, záleží mi na tom, kde mám umiestnenú obývačku a kde napríklad kuchyňu. Takže keď si sadnem do obývačky, vidím na televízor, aj na krb, aj do záhrady, keď v noci svieti. Bývanie je môj koníček, baví ma navrhovať si jeho dizajn,“ vraví hrdo Ján Ďurovčík. Už len plynulé spojenie obývačky s terasou a terasy so záhradou mu dávajú za pravdu – človek cíti, že sa pohybuje v jednom priestore a celkom pozvoľna prechádza z jednej zóny do druhej, oko pritom nič nevyruší.

Vkus majiteľa je poznať už zvonka – dom má tvar kocky a múr v premyslenej výške dáva oknám dostatok svetla, ale aj dostatok súkromia, aby mohli byť aj bez záclon či žalúzií. Jednoduché a jasné tvary, nič zbytočné. Nie je to vraj úplne presne to, čo by chcel, lebo sa musel prispôsobiť pôvodnej stavbe a aj okoliu. „Som posadnutý funkcionalizmom, mám rád čisté línie – ale medzi dedinské domy by sa čisto mestský funkcionalistický dom z kameňa a zo skla vôbec nehodil. Takže som robil kompromis medzi tým, čo je znesiteľné pre mňa aj pre okolie,“ priznáva divadelník. Ale cíti sa tu dobre, lebo tento dizajn mu je blízky.

„Naj“ vecička v dome
Najobľúbenejšou vecičkou Jána Ďurovčíka je vlastne hneď viacero vecí – jeho zbierka „zlomväzov“. Podľa starého zvyku si divadelníci pri premiére venujú niečo na pamiatku, aby sa ich niekoľkomesačná práca vydarila a aby bolo predstavenie úspešné. Keďže pred vstupom na javisko sa má kolegovi povedať „zlom väz“, tieto originálne pamiatkové darčekové predmety majú názov podľa tejto tradície. Ján Ďurovčík má vo svojej zbierke napríklad vodu z rieky Vltava vo fľaši s venovaním od účinkujúcich z predstavenia Vltava, ktoré naštudoval v Štátnej opere v Prahe. Pri premiére predstavenia Spartakus dostal Sparty kus a na polici vedľa seba trónia aj spomienky na Fidlikanta, Hamleta, topánky od tanečníkov, alebo pamiatka na uvedenie Bratislavského divadla tanca. „Takých darčekov som dostal mnoho a mám ich veľmi rád, lebo mi pripomínajú, čo všetko sme v divadle zažili,“ hovorí Ján Ďurovčík.

Bývanie snov Jána Ďurovčíka
„Nikdy som netúžil bývať v dome. Mojim snom bolo mať byt s veľkou terasou nad mestom – či už nad Prahou, alebo nad Antverpami, kde som istý čas žil, alebo nad Bratislavou. Keď som menil svoj petržalský byt, zistil som, že ekonomická situácia mi nedovoľuje zariadiť si byt s terasou nad Bratislavou, tak som čisto pragmaticky zmenil rozhodnutie. Kúpil som si starší dom pri Bratislave, zrekonštruoval ho a som v ňom spokojný,“ hovorí Ján Ďurovčík. Svoju vysnívanú terasu nemá síce nad mestom, ale na zemi, má tu však svoje súkromie.

debata chyba