Belešová s manželom žijú na dedine - pozrite sa, aký domček majú

Oľga Belešová s manželom Masahikom so svojou dedinou žijú, nie sú to žiadni víkendoví "paštikári".

18.09.2009 18:00
Oľga Belešová a Masahiko Shiraki - bývanie Foto:
Manželia Oľga Belešová a Masahiko Shiraki pri "galérii" nad centrálnou miestnosťou ich domu, ktorá ponúka dokumentáciu z rodinného života.
debata

Herečka Oľga Belešová so svojím japonským manželom Masahikom Shirakim vyrastali v meste – len Tokio je trocha väčšie ako Bratislava. Na Slovensku najprv bývali v sídliskovom byte, ale po čase si na Záhorí na pozemku po Oľginej starenke postavili dom.

„Vždy som túžila mať útulný a čistý víkendový domček, a aj sem sme najprv chodili iba keď sme mali voľno. Na vidieku je ticho až to bolí. A to nám vyhovuje, lebo obaja pracujeme stále obklopení ľuďmi. Masahiko musí, navyše, celý deň rozmýšľať v cudzom jazyku – v slovenčine, málokto si uvedomuje, aké je to únavné. V prírode si vždy oddýchne, tak sme sa rozhodli presťahovať na Záhorie natrvalo,“ hovorí herečka.

Teraz už nie sú „paštikári“, ako tu domáci hovoria prišelcom, čo trávia na vidieku len víkendy, ale sú svojou dedinou zžití. Obaja sú pôvodným povolaním novinári a z oboch sa vďaka divadlu a televízii stali známe tváre, tak pomáhajú realizovať rôzne spoločenské akcie. Poznajú sa so susedmi a oceňujú aj to, že do obchodu aj na poštu zájdu pešo.

Nepotrebujú veľký priestor
Dom so záhradou stojí na neveľkom pozemku a má tri izby a galériu, čo je v japonskom ponímaní obrovský priestor. „Sme malá rodina, malí manželia bez detí a stačí nám malé auto aj malý dom,“ dodáva Masahiko.
Dom pre istotu stojí na vyvýšených základoch, lebo dedina sa nachádza v oblasti rieky Moravy. To im prekazilo aj pôvodnú predstavu, že priamo z kuchyne sa bude vychádzať na trávu.

Vo svojom medzinárodnom manželstve si dom plánovali ako zmes rôznych kultúr bývania – z každej si vybrali, čo sa im páči. „Keď sme sa pre vyvýšené základy domu zriekli trávy ako prírodného koberca pred vstupnými dvermi do domu, postavili sme terasu a do obývačky sa vchádza priamo z nej. Nemáme žiadnu predsieň. Masahiko zas navrhol japonskú kúpeľňu,“ vysvetľuje Oľga Belešová.

Japonská kúpeľňa
„Nerozumiem, prečo sa vy, Slováci, pri sprchovaní krčíte vo vani, alebo sa zatvárate do sprchovacieho kúta. My, Japonci, vaňu používame len na relaxovanie a sprchu máme hneď vedľa. Japonským zvykom je, že sa celá rodina vykúpe v jednej napustenej vani. Niekto by povedal, veď je to nehygienické! Lenže my do vane vojdeme až keď sa najprv vyumývame pod sprchou,“ vysvetľuje Masahiko.

Japonská kúpeľňa je teda sprcha v otvorenom priestore, bez bočných stien, aké má sprchovací kút a – malý plastový stolček na sedenie. Odtok je v dlážke a všade okolo sú obkladačky, takže Japonci môžu pri sprchovaní špliechať, koľko chcú. Nečudo, že si s obľubou sprchovanie vychutnávajú po sediačky a popri tom si spravia masáž alebo pedikúru. Japonská kúpeľňa v slovenskej domácnosti má však svoje nedostatky – majstri, žiaľ, dlážku nedokonalo vyspádovali.

Žiadne zbytočnosti
„Kuchyňo-obývačke“ dominuje nová kuchynská linka a kozub – sedačka, jedálenský stôl aj ostatný nábytok je „recyklovaný“. Ako vravia obaja manželia, nepotrpia si na luxus nových vecí a uvítali, keď im priatelia či rodina ponúkli zachovaný nábytok, ktorý už nepoužívali. Masahiko si vraj najlepšie oddýchne na starom gauči, ktorý je pohodlnejší ako pôsobivá veľká sedačka.

Aj keď obaja pochádzajú z inej kultúry, na zariadení domu sa zhodli. Ani jeden nemá rád preplnený priestor. „Manželovi sa nepáčia veľmi pestré farby, Japonci majú radi všetko čo najjednoduchšie, bez zbytočných drobností a kudrliniek,“ vysvetľuje herečka. „Veľa ľudí na Slovensku má doma gýč – veľa farieb a veľa vecí v jednej izbe. Im sa to páči, a mne sa zas páči niečo iné,“ dodáva Masahiko Shiraki.

Pre návštevníka je asi najväčšou atrakciou domu galéria nad hlavnou miestnosťou. Slovo galéria tu platí doslova, lebo na stene sú povešané staré rodinné aj svadobné fotografie, aj zábery z divadelných predstavení a dokumentácia ďalších dôležitých životných udalostí „malej rodiny“. V kúte galérie vznikol priestor, ktorý bol pôvodne Masahikovou pracovňou. Teraz je z neho „meditačná miestnosť“ v japonskom štýle, ale ako vravia manželia, ešte sa v nej nemeditovalo.

Feng šuej nie je náboženstvo
Návštevník by sa mohol začudovať, prečo si Japonec doma nepresadil dom podľa Feng šuej. „Niečo z toho sa mi páči, ale niečo je úplne pritiahnuté za vlasy,“ vyhlasuje Masahiko. „Keď je okno obrátené na východ ako v našej obývačke, tak je to fajn, lebo máte ráno slnko. Keď je izba orientovaná na juh, je teplejšia a to je príjemné. Keď máte červené ruže v záhrade, je to pekné, ale v spálni to ruší, lebo červená je agresívna farba. To všetko sú logické veci a netreba za tým hľadať nič mystické. Je to len stará tradícia a overená prax,“ vysvetľuje. Kresťanskí Európania podľa jeho skúsenosti vidia náboženstvo aj tam, kde žiadne nie je.

Lenže feng šuej je u nás v móde práve vďaka svojej „duchovnej“ stránke: znalci ponúkajú, že ním vyriešia problémy medzi partnermi, v práci, s plodnosťou a vraj sa to naučili od Číňanov aj od Japoncov… „Jéžišmária!,“ zvdychne si Japonec po slovensky. „Nemôžete hneď veriť všetkému, čo počujete. Ľudia druhým radi povedia to, čo chcú počuť. O mne si napríklad Slováci myslia, že ako Japonec musím ovládať karate. Ja ale karate neviem, no keď to tak veľmi chcú, predvediem im ho, aby mali zábavu…,“ dodáva.

A hneď má po ruke ďalší príklad. „Prišla za mnou jedna známa a ukázala mi, že si v obchode s feng šuej potrebami kúpila talizman pre šťastie. Hovorila, že bol veľmi drahý, ale presvedčili ju, že zaručene účinkuje a keď ho bude nosiť pri sebe, prinesie jej veľké šťastie. Ja som sa jej spýtal, či vie, ako sa také talizmany vyrábajú: vo fabrike na páse. Päťsto, ale možno aj desaťtisíc talizmanov za hodinu – päťsto alebo desaťtisíc šťastných ľudí za hodinu, podľa kapacity,“ usmieva sa Masahiko.

„Naj“ vecička v dome
Pre herečku je najobľúbenejšou vecičkou v dome jej zrkadlo. Dostala ho od svojej mamy ešte ako tínedžerka a odvtedy ju sprevádza celým jej životom. „Videlo ma zo všetkých strán – veselú, smutnú, chorú, škaredú, i krásnu a upravenú pred predstavením, aj unavenú. Je to pre mňa veľmi osobná vec, je krásne, je moje prvé, patrí iba mne a dúfam, že sa mi nikdy nerozbije,“ hovorí herečka s úsmevom.

Bývanie snov
Bývaním snov herečky Oľgy Belešovej je jej súčasný dom. Dobré bývanie však podľa nejn nie sú len štyri steny, ale aj dobrí susedia, ktorým nie je jedno, čo sa deje za ich plotom. Slovenka si tiež potrpí na japonskú ohľaduplnosť, čistotu a vzájomný rešpekt. Cýba im len výhľad na oceán, najmä manželovi, ktorý vyrastal v Japonsku ostrovnej krajine obkolesenej oceánom.

debata chyba