Fotografku Stanku Hricovú očarila Petržalka. Nemenila by!

Fotografka Stanislava Hanusz Hricová býva s mačkami pod jednou strechou.

25.09.2009 10:59
Stanislava Hricová Foto:
V spálni Stanky Hricovej sú zväčšeniny tituliek časopisov, ktoré nafotila.
debata

Už tri roky býva s manželom na našom najväčšom sídlisku v novom 3-izbovom byte. Keď mladá Bystričanka prišla do Bratislavy, našla si podnájom v Petržalke. „Všetci ma strašili, aké hrozné je žiť v panelákovej džungli, ale ja som bola očarená. Najskôr som bývala v prenajatom byte pri mŕtvom ramene, kde bolo veľa zelene. Keď som si našla partnera, presťahovali sme sa do malého bytu – zasa v Petržalke. Mali sme krásny výhľad na jazero Draždiak. No a keď sme sa vzali, potrebovali sme niečo väčšie. Kde inde sme si mali kúpiť byt ako v Petržalke?! Máme to tu radi, všade je veľmi blízko, do centra, ale aj do Rakúska či Maďarska. Neďaleko je hrádza, kde sa bicykluje a korčuľuje, blízko máme aj na jazerá. Už to nie je tá stará zatracovaná Petržalka, ale niečo úplne iné. A potom, som bytový typ, mám tu pohodlie, všetko, čo potrebujeme je poruke, sociálna vybavenosť je na 100-percentnej úrovni.“

Nový byt bol holobyt, ale s určitým štandardom – podlahami, obkladmi, dverami, kuchynskou linkou. Pretože manželia Hanuszovci mali svojsky štýl, ale aj predstavu, ako má ich byt vyzerať, kompletne si ho prerobili. V sídliskovom byte dostala kuchyňa nebývalý veľkorysý priestor – zmestil sa sem aj ostrovček s varným centrom, ktorý oddeľuje kuchynskú časť od obývačky. A tak, keď Stanka pripravuje večeru alebo pohostenie pre priateľov, nielenže sa s nimi pri rozprávaní vidí, ale môže sledovať aj film, ktorý ide v televízii v obývačke. Kuchyňu majú vybavenú všetkými kuchynskými spotrebičmi, chýba v nej akurát umývačka riadu. „Manžel povedal, že ju zatiaľ nepotrebujeme. Sme dvaja, veľa riadu neušpiníme. Ale v novom dome už určite bude.“ Medzi kuchynskými pomocníkmi kraľuje veľká americká chladnička, ktorá sa nezmestí do bežných panelákových bytov.

Stanka priznáva, že technické veci v domácnosti mal na starosti manžel Ľubo. A pretože ho baví bytový dizajn, hoci nesúvisí s jeho profesiou, pohral sa aj so zariaďovaním bytu. Samozrejme, manželstvo je o kompromisoch a dohode, ale výsledný efekt bytu je Ľubovo dielo. Zato oranžová stena, ktorá je v obývačke, bol Stankin nápad. „Manžel chcel červenú, ale bolo by to tu veľmi agresívne. Oranžová je teplá farba a dobre sa dopĺňa s inými farbami v miestnosti – s hnedou a smotanovou.“ V minimalistickej obývačke sú okrem sedačky a televízora len knihy, CD s hudbou a filmami. „Milujem čítať knihy, som od nich závislá,“ priznáva fotografka.

Sen dnešného človeka je príjemný rýchly relax pod sprchou. V mozaikou obloženej kúpeľni nechýba priestranný sprchový kút. „Na sprche trval manžel. Je športový fanatik a sprcha je preňho nevyhnutnosťou.“

Kým Stankin manžel má dobre vybavenú kúpeľňu, fotografka má svoju pracovňu. Hoci väčšinou fotí v ateliéri, fotky si spracúva doma na počítači. Spoločnosť jej pri tom robia modrooké mačky ragdoll – Rea a Silver. Ten, kto má doma zvieracích miláčikov, vie, koľko je po nich chlpov… Stanka však zvieratká miluje. „Sú to úžasné antidepresíva, človeku dodávajú veľmi veľa pozitívnej energie, majú liečivé schopnosti. Nie je nič krajšie, ako mať na sebe mačku, ktorá pradie.“ Pretože nemá rada upratovanie aj manžel je pracovne vyťažený, zaobstarali si výborného pomocníka – vysávač robot. Sám denne vyčistí všetky podlahy a pritom nikam nenarazí, pretože má senzory.

Čím je tento byt zaujímavý okrem toho, že sú v ňom len veci, ktoré sa naozaj používajú? Nielenže sú v izbách okná na viacerých stenách, ale majú aj rôznu výšku. V spálni pred ne Stanka položila veľké panely s fotografiami známych herečiek či modeliek. Samozrejme, že autorkou je ona.

Aké je bývanie snov Stanky Hricovej
Asi to znie komicky, ale veľmi som túžila, aby mali moje mačky voliéru, kde by mali viac voľného pohybu. Staviame dom, onedlho sa budeme sťahovať na Čiernu vodu. Teším sa a zároveň som z toho trocha vystrašená, pretože je to od ruky. Ale mačky budú vonku, nasadíme im trávu, dáme konár a budú mať aj svoj vlastný prechod do domu. A konečne si budem môcť kúpiť aj psa! Som zvierací fanatik. Nevedela som si predstaviť, kde by sme v tomto petržalskom byte dali deti. Izba, ktorá bola určená na detskú izbu, som obsadila ako pracovňu a sú v nej aj mačky so svojou preliezačkou. V dome sa však už ráta aj s detskými izbami.

„Naj“ vecička
Okrem postele je to určite relaxačné kreslo, ktoré sa dá polohovať. Výborne sa v ňom číta, pozerá televízia, ale aj spí. Hlavne, že je tam človek sám a oddáva sa pohodliu.

debata chyba