Juraj Hajdin má z bytu výhľad na zoo. Ako býva? Pozrite sa

Bývalý moderátor počasia, dnes reportér Juraj Hajdin premenil garsónku na dvojizbový byt.

02.10.2009 14:00
Juraj Hajdin - bývanie Foto:
Menšia z dvoch izieb je obývačka, v ktorej Juraj Hajdin aj pracuje.
debata

Hoci vyrastal v centre Bratislavy, hneď vedľa známej sochy Čumila, dnes sa zo svojho bytu pozerá do zoologickej záhrady, ale aj do susedného Rakúska.

„Keď som si pred pätnástimi rokmi hľadal bývanie, nebolo z čoho vyberať. Tento byt ma dostal svojím výhľadom – je na poslednom poschodí, každý večer vidím romantický západ slnka. Páči sa mi lokalita, o desať minút som v Horskom parku. Jediné, čo mi chýba, sú ľudia, na ktorých som bol zvyknutý v centre mesta,“ hovorí bývalý moderátor počasia, dnes televízny reportér, herec a muž staviteľ. Juraj Hajdin zrekonštruoval byt sebe, ale pomáhal aj pri prerábke bytu svojich rodičov.

Dvojizbový byt bol pôvodne veľkou, atypickou garsónkou. Nielenže mal krásnych 48 m2, ale niektoré steny neboli kolmé, ale šikmé. Na zariadenie dosť problematické, ale pôsobivé. Pre jedného človeka bohémsky priestor. Pretože na začiatku býval v byte s bratom, veľkolepý priestor rozdelila priečka na dve izby. Dnes tu žije Juraj sám so svojou 5-ročnou dcérkou Dorotkou.

Veselá kuchyňa
Juraj je veľmi zručný, veď je vyučený elektrikár, a tak si veľa vecí v byte prerobil sám – elektrinu, kúpeľňu, WC (zároveň so svetlom začne hrať hudba) či kuchyňu.

Motiváciou, aby sa z fádnej kuchyne stala veselá miestnosť, boli jej pôvodné béžové dvierka a biele obkladačky. Podobné kuchyne bývali kedysi vo všetkých panelákoch. Juraj si najskôr nakreslil, ako by mali dvierka linky vyzerať, potom z fólie nastrihal štvorce a kruhy, ktoré nalepil na linku. Namiesto bielych obkladačiek dal farebnú mozaiku. Výsledný efekt hovorí za všetko.

Stenu oproti linke zas zdobia veci, ktoré v Jurajovi vyvolávajú príjemné spomienky. Fotografia otca, maľba Hieronyma Boscha, karikatúra starého otca od svetoznámeho maďarského autora Harmosa, ktorý dlhé roky tvoril vo Francúzsku, ale aj odtlačky nožičiek malej Dorotky, keď mala rok.

Ďalšie prerábky
„Keď som sa sem nasťahoval, v obývačke som mal jednu čiernu stenu, na druhej bola tehlová tapeta. Vtedy som mal ,čierno-farebné‘ obdobie, čierna a červená boli mojimi farbami. Dnes mám rád pestré farby.“

Juraj má ešte veľa plánov, ako si zlepšiť byt. Po rokoch chce opäť prerobiť modrú kúpeľňu, ktorá bola pôvodne klasická biela. Okrem nej aj kuchyňu, do obývačky sa chystá dať parkety, chce vymeniť dvere… Je toho veľa. „Všetko mám už vymyslené, len sa k tomu dostať,“ teší sa Juraj Hajdin.

Bývanie snov Juraja Hajdina
Je mi jedno kde, najdôležitejšie je mať rodinu – ženu a deti. Nie som z tých, ktorí chodievajú po diskotékach a vyhľadávajú si objekty, ktoré by mohli byť matkami ich detí. Taká žena určite niekde je, možno sa nasťahuje do tohto domu, možno ju stretnem v Londýne. So svojím bývaním som však spokojný, máme tu aj záhradu, kúsok od nás je Horský park, pod oknami zoologická záhrada.

Naj vecička
Dcérkin macko, ktorý sa volá Macko. Bez neho sa nikam nepohneme. Je rovnako starý ako Dorotka. Ráno, keď vstane, vopchá ho do malilinkej postieľky a položí vedľa mňa. Je to komický pohľad – ja v posteli a vedľa mňa malý plyšový macík. Dorotka je však spokojná.

debata chyba