Dom bez jediného radiátora

Rodina Šoltýsovcov si pochvaľuje energeticky pasívne bývanie. Ako sa v netypickom dome býva?

13.11.2009 06:01
Pasívny dom Foto:
Na prvý pohľad sa energeticky pasívny dom ničím nelíši od iných, len okná sa z jednej svetovej strany na inú zmenšujú.
debata

Na prvý pohľad sa ničím neodlišuje od iných domov v susedstve. No keď vojdete dovnútra, všimnete si pár detailov, ktoré sú pre stavbu dôležité. Nikde nenájdete jediný radiátor a napriek tomu je tu príjemne. Okná i dvere sú pozatvárané, ale vzduch vnútri je stále čerstvý. Musíte odložiť všetky doterajšie predstavy o vykurovaní a vetraní. Táto novostavba je totiž energeticky pasívny dom a teplo aj vetranie tu zabezpečuje riadená cirkulácia vzduchu. Ako sa v netypickom dome býva?

Kozub v pasívnom dome je na biolieh a slúži pre... Foto: Ivan Majerský
Pasívny dom Kozub v pasívnom dome je na biolieh a slúži pre pocit pohody a nie preto, aby dával teplo. Bola by to prebytočná energia.

Perfektná izolácia

Šoltýsovci boli z bytu s ústredným kúrením zvyknutí na zhruba o dva stupne vyššiu teplotu vzduchu v miestnosti, ako majú teraz, ale napriek tomu sa im v energeticky pasívnom dome býva príjemne.

„Je tu dobrá klíma, príjemný vzduch. Manželke a deťom na začiatku bolo v dome trocha chladnejšie, ale to preto, že sme boli zvyknutí prekurovať. Tu je príjemných okolo 22 stupňov a cirkuláciou vzduchu je dom dobre prevetraný,“ hovorí Igor Šoltýs, majiteľ jedného z mála slovenských energeticky pasívnych domov.

Na myšlienku postaviť si práve taký netradičný dom prišiel náhodou, na internete objavil informácie a zaujala ho významná úspora energie. „A bol som zvedavý aj na to, ako to celé funguje,“ priznáva Igor Šoltýs. Dom musí byť perfektne izolovaný, bežné výrobky nestačia, preto narazil na problém, ako zohnať firmu s oknami na pasívny dom. Ďalší problém boli špičkové stavebné práce – keď sa nasťahovali, vchodové dvere netesnili, ako mali, a firma to musela naprávať.

V horúcich letných dňoch dom pred slnkom... Foto: Ivan Majerský
Pasívny dom V horúcich letných dňoch dom pred slnkom ochránia žalúzie, ktoré prepustia svetlo, ale tlmia teplo.

Šetrí energiu

Energeticky pasívny dom má podľa odborníkov šetriť energiu až na 10 percent nákladov oproti klasickým technológiám vykurovania. Stavba takého domu je však podľa odhadov aspoň o desať až dvadsať percent drahšia. Prvým predpokladom, aby ste na energii ušetrili, je dokonalá izolácia, materiál ale aj práce musia byť vo výbornej kvalite – a tá je drahá. Teplo sa tu šíri vzduchom, takže ďalšie náklady treba vynaložiť na špeciálnu technológiu. Hlavným zdrojom energie je tepelné čerpadlo systému voda – zem.

Na záhrade v hĺbke asi 80 metrov je zakopané čerpadlo, ktoré odvádza z domu chlad a privádza teplo. Využíva teplotný rozdiel medzi povrchom a hĺbkou zeme. „Funguje to ako chladnička, lenže opačne, z chladničky odvádzame von teplo a tu mierne ochladzujeme zem,“ vysvetľuje Henrich Pifko, architekt a nadšenec pasívnych domov.

Tento dom čerpá energiu nielen zo zeme, ale aj zo slnka a to celkom stačí na pokrytie potreby tepla a teplej vody. Okná v dome sa z jednej svetovej strany na druhú postupne zmenšujú – na juhu sú steny takmer celé presklené, na východe a na západe sú menšie okná a na severnej strane sú len malé svetlíky. Slnko tak môže dom pretepliť aj bez solárnych panelov. Pri dokonalej izolácii a riadenej cirkulácii vzduchu by vraj na vykúrenie menšej miestnosti stačila jedna stowattová žiarovka.

Na teplú vodu slúži zásobník a ten sa naštartuje elektrickou špirálou, ale odčerpá iba minimálne množstvo drahej elektriny, slúži skôr ako rezerva, keď sa povedzme sprchujú všetci štyria obyvatelia domu hneď po sebe.

Pasívny dom. Foto: Ivan Majerský
Pasívny dom Pasívny dom.

Okná sú zatvorené

Cez dve mriežky v podlahe do izby prichádza čerstvý vzduch a jedna mriežka v strope ho stále odvádza, takže človek by sa bál, že žije v ustavičnom prievane. „Manželka je na prievan citlivá, tak sme sa toho trocha báli, ale vidíte, že prúdenie je také minimálne, že ani záclona sa od neho nepohne. Vôbec to necítite, hoci pri riadenom vetraní vzduch cirkuluje 24 hodín denne,“ vysvetľuje majiteľ domu.

Na pasívnom dome by sa nemali otvárať okná, ak chcete ušetriť čo najviac – ale na jar a na jeseň, keď je vonku a vnútri približne rovnaká teplota vzduchu, to nie je nijaký problém.

„Je to len psychický moment, že je človek zvyknutý vetrať tak, že otvorí okno. Tu je čerstvý vzduch stále. Ak sa však potrebujte zhlboka nadýchnuť chladného vzduchu, nie je v tom nijaký problém, okno si otvoríte aj tu,“ usmieva sa majiteľ domu. Okrem úspory energie je vraj výhodou pasívneho domu aj to, že sa v ňom nepráši.

Majiteľ domu s rodinou pôvodne chceli mať v obývačke kozub, ale architekt ich od klasického kozuba s komínom odhovoril. V energeticky pasívnom dome by vraj vytváral až prebytok tepla a bol by problém, ako ho odviesť z domu von. Tak sa napokon uspokojili s kozubom na biolieh – plamene sú živé, ale netreba kúriť drevom.

Aký je pasívny dom

  1. perfektne zaizolovaný, s trojitým zasklením a dobre izolovanými rámami, konštruovaný s minimalizovanými tepelnými mostmi, povrch stien aj okien je teplý
  2. vzduchotesný, má kontrolované vetranie so spätným získavaním tepla
  3. šetrí energiu – šetrí náklady na prevádzku, v bežných domoch sa spotreba tepla pohybuje medzi 200 – 300 kWh/m2 za rok, v nových stavbách okolo 150 kWh/m2 za rok, pasívne domy dosahujú naproti tomu mernú spotrebu tepla 15 kWh/m2.
  4. šetrí priestor na technické zázemie domu – nepotrebuje bežnú vykurovaciu sústavu (napr. kotol s radiátormi, podlahové kúrenie)
  5. je zdravý – zabezpečuje ustavičný prívod čerstvého vzduchu, ktorý prechádza filtrom, pre vzduchotesnosť je tu minimálna prašnosť, klíma je vhodná pre alergikov
  6. je drahý na výstavbu – náklady na tepelné čerpadlo, špeciálne okná a kvalitnú izoláciu podľa odborných odhadov prekračujú náklady na bežnú stavbu zhruba o 10 až 20 percent
  7. kontrolované vetranie riadi výmenu vzduchu v jednotlivých miestnostiach zvlášť, neprepúšťa napr. kuchynské pachy do celého domu
  8. zabezpečuje optimálnu teplotu vzduchu v zime bez dodatočných zdrojov tepla aj v lete bez klimatizácie

ZDROJ: Inštitút pre energeticky pasívne domy

debata chyba