Dom, ktorý má úžasnú atmosféru

Moderátorka, módna poradkyňa a autorka kníh Emma Tekelyová vymenila byt v centre Bratislavy za dom na vidieku.

27.11.2009 07:00
Ako býva Emma Tekelyová Foto:
V lete obložili stenu v obývačke a kuchyni lícovými tehlami.
debata

Keď pred časom Bratislavčania objavili čaro vidieka, začali húfne vymieňať komfortný mestský život za vidiecku romantiku. „Bolo to ako epidémia, naši známi si stavali domy a my sme zisťovali, aké príjemné je vypiť si kávu alebo pohár šampanského na terase záhrady,“ spomína na obdobie, keď sa zaoberala myšlienkou stavať aj ona. No ešte predtým, ako sa s manželom a dcérou presťahovali do neďalekej Ivanky pri Dunaji, v chalupe na Záhorí trénovali, ako sa žije na vidieku. Emmin manžel Pavol Tekely je totiž vášnivým hubárom.

Emma chcela, aby bola kuchyňa citrónovožltá,... Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Emma chcela, aby bola kuchyňa citrónovožltá, nakoniec je z čerešňového dreva.

Všetko sa dá

Dom, v ktorom dnes žijú, kúpili ako hrubú stavbu, kde sa, našťastie, dalo ešte veľa vecí zmeniť. Emma má nielen vynikajúci vkus, je aj dobrá organizátorka, ktorá nepozná slovo nie. Hoci majstri, ktorí pracovali na stavbe, na jej nápady často odpovedali „to sa nedá“, všetko nakoniec išlo.

„Nie som architektka ani stavbárka, cítim však priestor a farby. Podľa projektu schody v dome mali byť oddelené od obývacieho priestoru stenou. Keď som uvidela holé schodisko, bolo síce hrubé, neobalené a špinavé, ale páčil sa mi jeho tvar a konštrukcia. Videla som ako pomedzi schody prechádzajú lúče svetla. Vyžarovala tu zvláštna atmosféra, múr by ju len zničil “

Bez zbytočnej steny sú schody efektnejšie. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Bez zbytočnej steny sú schody efektnejšie.

Podobne zasiahla aj v jedálenskej časti obývačky, na mieste, kde mal byť stôl, bola stena bez okna. „Predstavovala som si, aké príjemné bude pozerať sa od stola na potok a aleju. Stenu som nechala rozbúrať, namiesto nej sa postavil presklený výklenok.“ Emma už vtedy vedela, že jedálenský stôl bude sklený, aby materiálovo a farebne ladil s kuchyňou a celým prízemím. A tak dnes raňajkujú, obedujú i večerajú za stolom od talianskych dizajnérov.

Obývacia izba Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Obývacia izba

Že pri zariaďovaní domácnosti má hlavné slovo žena, platilo aj u Tekelyovcov. „Mala som extravagantnejšiu predstavu ako manžel. Pretože celý interiér sa niesol v bielo-sivých farbách, chcela som citrónovožltú kuchynskú linku. Muž bol za klasiku – čerešňové drevo. Ustúpila som a neľutujem, nápadné veci sa veľmi rýchlo okukajú.“

Jedáleň bola navrhnutá bez okien, dnes je z nej... Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Jedáleň bola navrhnutá bez okien, dnes je z nej krásny výhľad do záhrady.

Namiesto skríň šatník

Pracovňu, v ktorej napísala Emma Tekelyová aj svoju zatiaľ poslednú knihu – Ženy, nebláznite!, si zariadila podľa pravidiel feng-šuej. „Stolička a stôl sú otočené na sever, je to moja strana úspechu. Potrebujem otvorený priestor. Cítim, ako v ňom prúdi energia.“ A naozaj, v tomto dome sú dvere len v intímnych miestnostiach – spálňach a kúpeľniach.

Pracovňa. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Pracovňa.

Prečo sa v tomto dome človek cíti tak príjemne? Podľa Emmy by si ľudia mali zariaďovať byt vecami, ktoré majú radi a ktoré im niečo pripomínajú. Ona sama nemá rada prehnané dizajnérske interiéry sledujúce najnovšie trendy. „Sú síce nádherné, ale aj veľmi studené. A nepáčia sa mi ani preplnené priestory. Bytostne však neznášam skrine a nábytkové steny zo 70. rokov, ktoré prišli opäť do módy.“

Toto leto sa Tekelyovci pustili do vynovovania domu. Pôvodne bol interiér ladený do elegantných sivo-bielych farieb. Emma doň pridala ďalšie – zelenú a lososovoružovú. „Dnes je oveľa viac technických možností, materiálov, ale aj dizajnových kúskov ako v časoch, keď sme stavali.“ A tak okrem farieb pribudli na stenách aj lícové tehly rovnakého odtieňa, ako je kozub.

Dvere nie sú ani v pracovni. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Dvere nie sú ani v pracovni.

Hoci v dome s nádhernou záhradou všetko navzájom ladí, podľa domácej panej dom ešte nie je dozariaďovaný. „Už päť rokov zháňam starú obitú zásuvkovú almaru. Rozmer, ktorý potrebujem, som nikde nenašla. Videla som veľké, ťažké almary, tie sa však do tohto priestoru nehodia.“

Ako býva Emma Tekelyová Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Ako býva Emma Tekelyová

Aké je bývanie snov Emmy Tekelyovej?

Vždy sa mi páčili veľké mestské byty, dvere obývačky rodičovského bytu mali šesť sklenených krídel. Vyzeralo to ako v tanečnej sále. Keď som sa vydala, túžila som po podobnom byte. Podarilo sa, a bola som spokojná. Keď má človek 20 rokov, má úplne iné priority ako v zrelom veku. Chce žiť v centre mesta, kde sa niečo deje. Keď príde stredný vek, objavuje nové hodnoty. Harmóniu, súlad, pohodu, prírodu. Aj ja som prechádzala týmito fázami. Máme tu nádherný pozemok s potokom, je tu taká úžasná scenéria, že dnes už netúžim po ničom inom.

Ako býva Emma Tekelyová Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Emma Tekelyová Ako býva Emma Tekelyová

Naj vecička

Keď sme ešte bývali v Bratislave, naša známa mala veľmi pekné insitné obrázky od neznámeho poľského maliara. Keď sme vošli do obchodu, kde ich predávala, zrak mi padol na obraz starého Žida. Uriekol ma. Ten starý muž sa pozerá na vás a sleduje vás z akéhokoľvek uhla. Navyše má rovnako ostré črty ako môj dedo.

debata chyba