Do pekného bytu nepotrebujete výťah

Rodina s piatimi deťmi potrebuje priestor. A keď majú rodičia šikovné ruky a dobré nápady, dokážu si vytvoriť krásne bývanie, kde sa všetci cítia dobre. Manželia Poljakovci si z dvoch jednoizbových bytov a strechy nad nimi urobili účelný a vkusný dvojpodlažný byt.

11.12.2009 07:10
Poljakovci Foto:
Vďaka zabudovanému komínu si rodina môže dopriať chvíľku pri kozube. Hoci deti majú svoje izby, úlohy si píšu najradšej tu.
debata

Kameň nemusí byť chladný

„Tento byt sme prerábali asi na štyrikrát a trvalo to niekoľko rokov. Podľa toho, ako sme postupovali, sme sa presúvali a menili deťom izby,“ hovorí domáca pani Zuzana Poljaková. Všetko si pritom robili svojpomocne, bez architekta či stavebnej firmy.

Už pri vstupe návštevníka upútajú mramorové schody s peknou kresbou a výrazné mramorové zrkadlo. „Je to materiál, s ktorým pracujeme, takže je nám blízky. A niečo vzniklo ako z núdze cnosť, zo zvyškov,“ vysvetľuje majiteľka bytu.

Do bytu vedú mramorové schody s peknou kresbou. Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Do bytu vedú mramorové schody s peknou kresbou.

Mramor sa krásne vyníma aj na kozube v obývačke – vďaka tomu, že starší dom mal vstavané komíny, rodina si môže dopriať posedenie pri kozube. Na noc termostat vypne kúrenie, z obývačky ide teplo aj do ostatných izieb. Domáci ako odborníci vedia, že jediný kozub dokáže vyhriať veľký priestor aj v dvojpodlažnom byte na príjemných 18 – 19 stupňov. A hoci kameň zvyčajne pôsobí chladno, tu – obklopený drevenou podlahou a svetlým nábytkom – vytvára útulnú atmosféru.

Schodisko Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Schodisko

Čo sa dá, schovať

Udržať v poriadku sedemčlennú domácnosť by bol pre mnohých problém, ale tu má všetko svoje miesto. Domáca pani má rada čisté línie a čo sa dá, je očiam skryté. Pri prestavbe bytu mala dôležitú požiadavku: aby bola kuchynská časť skrytá, ale predsa spojená s obývačkou. Vyriešilo to rozhodnutie premiestniť pôvodnú kúpeľňu a vytvoriť dve komory. Vďaka tomu potraviny, riad a všetky kuchynské maličkosti nie sú vystavené, ale schované za rohom. Zišiel by sa vraj jeden veľký šatník pre všetkých, kde by bolo schované všetko. „A ešte som si želala veľký sporák, lebo u nás sa varí stále. Má aj väčšiu rúru, takže teraz pred sviatkami môžem napiecť rýchlejšie,“ usmieva sa Zuzana Poljaková.

Kúpeľňa Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Kúpeľňa

Byt pre dve generácie

Na spodnom poschodí je okrem obývačky spojenej s kuchyňou izba najmladšieho syna a rodičovská spálňa. Tá bola na začiatku dievčenskou izbou a pohodlne sa tu zmestili všetky štyri dcéry.

Ako bývajú Poljakovci Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Ako bývajú Poljakovci

Dievčatá vyrástli a keď sa narodil aj chlapec, pôvodná strecha už bola obývateľná. Slečny teda dostali svoj vlastný priestor na poschodí. Majú tu tri izby, len centrálny priestor, ktorý rodičia pôvodne plánovali ako relaxačné miesto pre všetky dievčatá, ostal nevyužitý. Raz však môže na poschodí vzniknúť samostatný byt s kuchyňou uprostred. Byt je disponovaný ako dvojgeneračný, s hornou a dolnou kúpeľňou.

Dievčatá si svoje izby prerábali a maľovali... Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Dievčatá si svoje izby prerábali a maľovali samy, za pomoci kamarátov.

Domácim neprekáža, že nemajú výťah a musia denne niekoľkokrát vyšliapať pár poschodí po svojich, aspoň majú kondíciu. Aj keď pri prestavbe to bolo náročné, všetok stavebný materiál a každú jednu vec bolo treba vyniesť v rukách či na chrbte. Jediné, čo im doma chýba, je terasa.

Naj" vecička Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Naj" vecička

„Naj“ vecička v byte

Pre domácu paniu sú najdôležitejšou vecičkou v byte výtvory jej detí. ,,Skoro všetky chodia na keramický krúžok a vyrobili veľa pekných vecí, len som nevedela, čo s nimi. Tak som prišla na nápad, ako ich umiestniť a zároveň miestnosť spríjemniť," vysvetľuje Zuzana Poljaková.

Ako bývajú Poljakovci Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Ako bývajú Poljakovci

Aké je bývanie snov Zuzany Poljakovej?

Bývaním snov v očiach Zuzany Poljakovej je rodinný dom s veľkou záhradou – ale takou ,,na okopávanie", nie iba na leňošenie. Lenže deti chodia do školy a na krúžky v meste a dochádzať každý deň by bolo pre rodinu nepraktické. „Môjmu vkusu by vyhovovala aj moderná futuristická mestská stavba s jednoduchými a čistými líniami, ale svoj sen o dome si vyriešim chalupou,“ hovorí.

Ako bývajú Poljakovci Foto: Ivan Majerský
Poljakovci Ako bývajú Poljakovci
debata chyba