Heribanovci: Svetlé farby byt osviežia

Moderátorka Alena Heribanová je známa najmä svojou reláciou Anjeli strážni a anjelov rôznej veľkosti, tvarov a farieb má aj doma. A k nim pristanú svetielka, ktoré zapaľuje rada počas celého roka, ale pred Vianocami zvlášť.

18.12.2009 06:37
Ako bývajú Heribanovci Foto:
Moderátorka Alena Heribanová sa už teší na Vianoce, ktoré strávi so svojimi blízkymi tradične doma.
debata

Vianoce trávi tradične, ale už tradične aj pracovne. A presne takéto spojenie predstavuje aj jej bývanie.

Skoro všetci pracujú doma.

Aj keď horná časť domu Heribanovcov je pracovná, rodina tu trávi veľa času aj mimo povinností. Traja členovia domácnosti pracujú doma, a tak tu má každý svoj vlastný priestor a v strede je spoločná „pracovná obývačka“.

Z pôvodného zariadenia po predchádzajúcom... Foto: Ivan Majerský
Ako bývajú Heribanovci Z pôvodného zariadenia po predchádzajúcom majiteľovi zostala len kuchynská linka.

„Pôvodne sme bývali iba na spodnom poschodí a tento byt nám predal jeho majiteľ, keď si postavil dom inde. V tom čase som práve prestala pracovať v televízii ako hlásateľka, tak sme tu zriadili sídlo novozaloženej firmy,“ spomína Alena Heribanová.

Aj keď v tomto kuchynskom kúte sa varí iba káva a čaj, zariadenie pripomína skôr vkusný a svetlý byt než kanceláriu. „V skutočnosti trávime celý deň tu a do dolného bytu sa ideme vyspať alebo najesť, takže sme sa tu udomácnili a cítime sa tu dobre,“ priznáva moderátorka.

Ako bývajú Heribanovci. Foto: Ivan Majerský
Ako bývajú Heribanovci Ako bývajú Heribanovci.

Keď si zariaďovali spodnú časť domu, nemali na to veľa peňazí, a tak nevyberali nič exkluzívne, skôr lacnejšie domáce výrobky – sedačku, obkladačky, parkety. Ale sú s tým veľmi spokojní. Na hornom poschodí si však vraveli, že budú veľkorysejší. „Lenže nakoniec sa celá veľkorysosť premietla iba do schodov a bielej koženej sedačky, tie boli nákladnejšie, všetko ostatné je veľmi jednoduché zariadenie. Ale neľutujem,“ usmieva sa moderátorka.

V pracovnej časti domu najviac dbala na to, aby bol priestor vzdušný. Pôvodné schody boli ťažké, drevené, tie vymenili, aj bordové zárubne. Z pôvodného tmavého vybavenia ostala len kuchynská linka na mieru, s ktorou nešlo pohnúť. Všetko ostatné je biele.

„Ostatní v rodine ma odhovárali, že to bude vyzerať ako v nemocnici, ale podľa mňa keď sa do bieleho priestoru pridá čokoľvek trocha farebné, úžasne ho oživí a pritom to ostane vzdušné a čisté,“ vyhlasuje Alena Heribanová. Ani z praktického hľadiska nie je vraj s udržiavaním bielej farby problém, ani s bielou podlahou.

Hoci doma majú aj pár starožitných solitérov, v pracovnom priestore ich nepotrebujú. „Čím je to praktickejšie a priateľskejšie, tým lepšie,“ vyhlasuje domáca pani. Z materiálov jej neprekáža kov ani sklo, koža ani plast, ale najradšej má kameň, lebo si toho pamätá najviac.

Najobľúbenejším miestom Aleny Heribanovej je... Foto: Ivan Majerský
Ako bývajú Heribanovci Najobľúbenejším miestom Aleny Heribanovej je pracovňa.

Vlastný kútik

Alena Heribanová má rada vlastnú pracovňu, aj keď tu trávi oveľa viac času, ako si pôvodne myslela. Obklopila sa knihami, fotografiami svojich blízkych, rodiny, priateľov, kolegov, pripomienkami na spoločné zážitky. Na jednom zábere je s kamarátkou Viki Rákovou a hneď vedľa sa usmieva na spoločnej snímke s Omarom Sharifom, na ďalšej s Francom Nerom. No a, samozrejme, nesmú chýbať anjelici. Trónia tu takí, ktorých poslali diváci, aj výsostne umeleckí od výtvarníka Vlada Morávka, aj namaľovaní od detí z detského domova, ktorý moderátorka podporovala. Usadili sa aj na stene v obraze výtvarníka Popoviča a hľadia dokonca aj zo špeciálneho anjelského kalendára, ktorý stojí na polici hneď vedľa lunárneho. Anjelsky kalendár ponúka na každý deň inú inšpiratívnu myšlienku niektorého zo slávnych spisovateľov a lunárny prezrádza, že majiteľka dá aj na horoskopy.

Anjeli a svetielka. Foto: Ivan Majerský
Ako bývajú Heribanovci Anjeli a svetielka.

Svetlo a oheň dávajú radosť

V celom priestore je veľa svetiel a svetielok, lebo Alena Heribanová verí, že život, keď má svetlo, má oveľa bohatší rozmer. „Nie je to len symbolika, to je pravda. Keď človek vidí svetlo, slnko alebo aj maličký plameň sviečky, má väčšiu radosť zo života, viac energie. Ja mám rada akýkoľvek oheň, plameň alebo svetlo, lebo s ním je život krajší a veselší. Takže pálim sviečky celý rok,“ priznáva Alena Heribanová. Jediné, čo jej v dome chýba, je vraj kozub, ale dom s ním nerátal. Moderná doba však priniesla aj kozuby na biolieh, ktorý dáva plameň a nepotrebuje žiadny komín, takže onedlho sa taký objaví aj u Heribanovcov.

Aké je bývanie snov Aleny Heribanovej?

Ideálnym bývaním podľa Aleny Heribanovej je mať za chrbtom horu a pod sebou potok alebo cestu. „Hora ako istota, o ktorú sa môžem oprieť a plynúca voda alebo cesta, ktorá odvedie všetko negatívne, to je podľa mňa ideálny stav duše,“ vysvetľuje moderátorka.

„Mám rada dom, ktorý stojí pevne na zemi, keď z dverí vykročíte do trávy. Asi som spojená so zemou, dokonca aj s tou v kvetináči. Možno som v minulom živote bola farmárkou,“ zamýšľa sa Alena Heribanová. Po krátkej úvahe by však prijala aj dom na skale s výhľadom na more ako Hemingway.

Naj vecička v dome

Pre Alenu Heribanovú je najdôležitejšou vecičkou v dome vlastne celý jej pracovný kútik. Ale najviac jej prirástli k srdcu maskoty športovcov – olympionikov aj paraolympionikov. „Pracujem s týmito ľuďmi už dlho, veľmi si ich vážim a mám tu už celú zbierku maskotov viacerých olympiád a paraolympiád,“ vysvetľuje moderátorka.

Naj vecička. Foto: Ivan Majerský
Ako bývajú Heribanovci Naj vecička.
debata chyba