Manžel Michaely Čobejovej je dizajnér. Na vlastný dom nemá čas

Herečka Michaela Čobejová je manželkou nábytkového dizajnéra, ale dobre pozná pravdivosť úslovia, že šustrove deti chodia bosé.

29.01.2010 17:55
Ako býva Michaela Čobejová Foto:
Priestranná obývačka je svetlá aj útulná. Aj malá Tánička tu má miesta dosť.
debata

„Keď bývate v starom dome, potrebujete už všeličo vymeniť, opravovať či inak zariadiť, prestavať. U nás doma to však trvá veľmi dlho,“ sťažuje sa.

Manžel špecialista na nábytok, ktorý má na to firmu, na vlastný dom nemá čas. Ľady sa vraj pohnú iba vtedy, keď je manželka práve tehotná – prírastok do rodiny sa uznáva ako dôvod niečo doma zmeniť a prestavať. „Ani to nie je záruka. Keď som čakala prvé dieťa, začal natierať dvere a prišiel len do polovice. A tak ostali desať rokov!“ spomína Michaela Čobejová s dávkou láskavej irónie. „Náš dom je stále akoby nedokončený, ale zato sme tu šťastní,“ vyhlasuje herečka.

Centrálny priestor domu tvorí kuchyňa s jedálňou. Foto: Ivan Majerský
Ako býva Michaela Čobejová Centrálny priestor domu tvorí kuchyňa s jedálňou.

Herečkin dom nie je veľký, no pôvodne ho tvorili dve domácnosti, dva samostatné obytné priestory. Bol tu byt a veľký ateliér s malou kuchynkou so samostatným vchodom. Postupnými prestavbami sa rodina na niekoľko etáp dopracovala k stavu štyri izby a jedáleň s kuchyňou. Zopár strešných okien, znížené stropy a pristavená obývačka ako zimná záhrada, to sú najväčšie zásahy do pôvodnej stavby starého domu. Teraz, keď malá dcérka Tánička už lozí a dostane sa všade, bude treba izolovať pracovňu. Tá je zatiaľ spojená s centrálnou časťou domu, ale aby mal manžel pokoj na prácu, izbu uzavrú sklenené dvere a presklená polica, aby svetlo prúdilo ďalej do vnútra domu, do jedálne.

Pýchou domu je obývačka - zimná záhrada. Tu sa... Foto: Ivan Majerský
Ako býva Michaela Čobejová Pýchou domu je obývačka - zimná záhrada. Tu sa relaxuje najlepšie.

Praktická žena

Herečka sa manželovi odborníkovi do remesla nestará, necháva to naňho. „Nemám tu slovo. A nemám ani žiadne vyslovene obľúbené alebo vyslovene neobľúbené materiály, určitý prísne vyhranený vkus. Som praktická žena a preto nemám rada veľa vecí. Lepšie je, keď sú poskrývané v nábytku a keď sa dá ľahko udržiavať poriadok. Takže pre mňa je vhodné vyslovene funkčné zariadenie,“ priznáva sa herečka.

Kým iní ľudia sa radi s bývaním rozťahujú, aby mali čo najviac priestoru, Michaela Čobejová je spokojná s prízemím, do podkrovia sa neťahá. „Načo by som upratovala dve poschodia, keď sa zmestíme na jedno? Aj kúrenie a voda sú drahé, načo míňať viac?“ vyhlasuje.

Odkladacím priestorom v jedálni je sústava... Foto: Ivan Majerský
Ako býva Michaela Čobejová Odkladacím priestorom v jedálni je sústava skriniek.

Dôkazom praktického prístupu k bývaniu je aj centrálny priestor domu, jeho jedálenská časť. Odkladací priestor je tu decentne zamaskovaný – tvorí ho sústava skriniek, ktoré vypĺňajú celú zadnú stenu, takže všetky skrinky pôsobia ako jeden kus nábytku. Tak sa vlastne spojí príjemné s užitočným – veľa odkladacieho miesta a estetické prostredie. Jedálenská časť domu je vďaka tomu upravená aj útulná. Vo voľnejšom priestore, ktorý nezapĺňa hŕba maličkostí, o to viac vynikne pôsobivá závesná lampa nad jedálenským stolom.

Ani ostatné miestnosti nie sú preplnené nábytkom či dekoráciami. „Nie som zberateľkou čohokoľvek, chýbajú nám doma napríklad obrazy. Nechcem hromadiť predmety, máme sem-tam nejakú starožitnosť, alebo loď, ktorú som dostala k narodeninám,“ ukazuje Michaela Čobejová.

Priestranná obývačka je svetlá aj útulná. Aj... Foto: Ivan Majerský
Ako býva Michaela Čobejová Priestranná obývačka je svetlá aj útulná. Aj malá Tánička tu má miesta dosť.

Výhľad ako v zimnej rozprávke

Veľkou pýchou domu je obývačka s presklenými stenami s výhľadom do záhrady.

„Na tom si manžel dal záležať až detailne. Keď bola hotová hrubá stavba, dal všetko zbúrať a postaviť znova, len ešte o pol metra vysunuté do záhrady, aby to bolo tak, ako si predstavuje,“ hovorí herečka. Obývačka, ktorá je vlastne zimnou záhradou, vznikla ako prístavok k pôvodnej budove o podlahovú úroveň nižšie a s ostatnou časťou domu je spojená schodíkmi. To ju izoluje od kuchynskej časti a umožňuje nerušený príjemný oddych. Krásny výhľad ešte viac umocní pocit uvoľnenia. Vďaka svetlu, ktoré sem preniká z presklených stien, priestor pôsobí sviežo.

A záhrada, ktorá je vzdialená „na dotyk“, že stačí len natiahnuť ruku, zas navodzuje útulnú atmosféru.

Aké je bývanie snov herečky Michaely Čobejovej?

„Chcela by som mať dom, ktorý nie je závislý od energií zvonka. V dnešnej dobe sme priveľmi závislí od všetkého možného, od mobilov, od televízorov, od internetu. Mne sa viac páči jednoduchší život, keď má človek na všetko viac času. Takže keby som mohla, vybrala by som si energeticky nezávislý dom kdesi na samote pod lesom a s hospodárstvom, s ovcami a kravami. Naši prastarí rodičia to mali dobre zariadené: zjedli, čo si dorobili, nemuseli nikomu platiť, neboli zaťažení žiadnymi hypotékami. Dnes človek musí byť v jednom kolotoči závislosti – pracovať na to, aby mohol splácať. A na čo to je dobré?“ pýta sa herečka.

Drevená Panna Mária. Foto: Ivan Majerský
Ako býva Michaela Čobejová Drevená Panna Mária.

Naj vecička v dome

Najdôležitejšou vecičkou v dome je pre herečku Michaelu Čobejovú drevená Panna Mária. „Je to darček od manžela k narodeninám a páči sa mi, je to ľudová starožitnosť. A keďže som veriaca, je pre mňa pieta dôležitá aj inak,“ vysvetľuje herečka. Iné starožitnosti však doma nezbiera, ako praktická žena nechce veľmi hromadiť predmety.

debata chyba