Tam, kde bola povala, je dnes byt

Výtvarník Igi Brezo žije v atypickom mezonete v strede Bratislavy. Skôr než sa natrvalo usadil v hlavnom meste, bol hotelierom a kaviarnikom, teraz sa však naplno venuje len maľovaniu a cestovaniu.

19.02.2010 06:01
Igi Brezo Foto:
Vo veľkom podkrovnom priestore sa Igi Brezo rád obklopuje sochami.
debata

Podkrovný byt na poslednom poschodí, kam vedú podobné točité schody ako v starých parížskych domoch, kupoval už takmer dokončený. A tak nemusel riešiť nič závažné. Ak pod závažným nemyslíme vtipné úložné priestory hneď vedľa vchodových dverí, ktoré ukrývajú nielen povinnú výbavu každej skrine, ale aj kotlík na kúrenie či okno do svetlíka.

Sedačka. Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Sedačka.

A vďaka tomu, že byt vznikol z povaly a jeho okná vedú do dvorov susediacich domov, nepočuť v ňom ani ruch z ulice. Igiho byt nezaprie, že jeho majiteľom je umelec. Okrem suvenírov z ďalekých ciest, obľúbených kníh, CD a DVD, nie je vo veľkom otvorenom priestore veľa nábytku, ale obrazov. „Kusy“, ktoré sa už „nezmestili“ na výstavu, ktorú inštaloval pred pár dňami.

Vďaka strešným oknám je byt dobre presvetlený. Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Vďaka strešným oknám je byt dobre presvetlený.

Byt s atmosférou

Výhodou tohto strešného bytu je, že jeho spoločenská časť prechádza dvoma podlažiami, a pritom nepôsobí, že by bola privysoká. Hoci v podkrovných priestoroch človek zvyčajne sem-tam „narazí“ do trámu, alebo šikmej steny, architekt, ktorý navrhoval byt, dodržal uhol, aký majú pyramídy. A tak sa tu dá pohybovať bez akéhokoľvek obmedzovania.

Tam, kde je dnes jedálenský stôl, stál kedysi... Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Tam, kde je dnes jedálenský stôl, stál kedysi biliardový stôl.

Obývacej miestnosti pôvodne dominoval veľký biliardový stôl. Po roku sa „premenil“ na odkladací priestor – nie šiat, ale písomností, a tak ho nahradil praktickejší a viacfunkčnejší stôl. Vzdušné ľahké a oku lahodiace schody, ktoré vedú na galériu do spální, akoby sa nikde nezačínali. Optický klam! Prvé tri stupne sú za rohom, vedľa knižnice, ktorú si navrhol domáci pán. Igi má jednoducho, ako väčšina výtvarníkov, priestorové videnie, a tak pri dokončovaní a zariaďovaní bytu nepotreboval architekta. „Aj kaviareň, ktorú som kedysi mal, som si do detailov nadizajnoval sám.“

Ako býva Igi Brezo. Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Ako býva Igi Brezo.

Tmavý nábytok, béžová sedačka, zeleň. Na prvý pohľad vidieť, že výtvarník má rád zemité farby. A môže si ich v interiéri aj dovoliť, pretože byt je dobre presvetlený. Na jedinej stene je 12 okien, ktoré vpúšťajú nielen množstvo denného svetla, ale aj teplé slnečné lúče.

Hoci varí rád, nepotrpí si na technické novinky. Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Hoci varí rád, nepotrpí si na technické novinky.

Je zjavné, že Igi nefanúšikuje módnym výstrelkom. Aký štýl zariadenia má rád? „Určite nie minimalizmus. Mám rád viktoriánsky, koloniálny štýl. Bližší ako mimimalizmus mi je polomoderný interiér.“ A hoci preňho je, ako pre každého fajnšmekra, ktorý dobre a rád varí, kuchyňa dôležitá, ani v nej si nepotrpí na technické vymoženosti. „Aj to sú pôžitky, ktoré nevyhnutne patria k pocitu šťastia, ale ja sa viem zorientovať aj v jednoduchej kuchyni.“

Jeden z obrazov, ktoré vystavuje v Pálffyho... Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Jeden z obrazov, ktoré vystavuje v Pálffyho paláci.

Inšpirácie z ciest

Cestovanie je Igiho ďalšia vášeň. Z ciest si prináša nielen inšpirácie na maľovanie, ale aj na to, ako bývať a žiť. „Všetky inšpirácie sú dobré, treba ich len vhodne kombinovať. Okúzlili ma veľké otvorené presvetlené priestory, spojenie kuchyne s obývačkou. Aj preto mám jeden veľký priestor, s množstvom svetla. Na cestách nasávam príjemné zážitky, krásne veci, úžasné úkazy prírody. Naakumulované vo mne ožívajú, musím ich dávať von, na plátno,“ priznáva umelec.

Knižnicu v nike si Igi navrhol sám. Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Knižnicu v nike si Igi navrhol sám.

Aké je bývanie snov Igiho Breza

Hoci som so svojím bývaním spokojný, vo vedľajšom dome mám ateliér, rád by som býval v tradičnom dome pri mori. S výhľadom na more, kde by som maľoval. Už som si to vyskúšal, býval som pol roka na morskom pobreží, k dispozícii som mal 20 km pláž. S východmi a západmi slnka to bolo úžasné! Oceán je nekonečná inšpirácia. Rád by som sa vrátil na niektoré miesta, ktoré mi učarovali. A viem si predstavuť, že by som tam aj žil. Napríklad na španielskom Costa Brave, kde sú domy prepojené s prírodou a morom alebo niekde na chorvátskych ostrovoch. Nepotrebujem luxus, stačí mi domček na pláži.

Naj vecička v byte

Prírodný kameň, vybrúsený do gule, ktorý som si doniesol z Číny. Príroda na ňom pracovala niekoľko miliónov rokov. Takéto nerasty bývajú v prasklinách kameňov, treba ich vydolovať a obrúsiť. S malými, ktoré sa dajú ľahko nájsť, nie sú problémy, veľké sú však unikátne diela. Je to nenapodobiteľný útvar prírody, keď ho mám blízko seba, pôsobí veľmi upokojujúco.

Kryštál v tvare gule. Foto: Ľuboš Pilc
Igi Brezo Kryštál v tvare gule.
debata chyba