Vodný domov strážia kormorány

Niektorí Bratislavčania tu trávia voľné víkendy, iní si do hausboatov presťahovali celú domácnosť. Nečudo, ľudia z veľkomiest sa túžia priblížiť k prírode. Veď aj francúzsky herec Pierre Richard býva v dome na Seine. Aj v hausboatoch môže byť teplo, komfort, hygiena. Povinnou výbavou navyše je akurát čistiareň odpadovej vody.

26.02.2010 12:37
Hausboat - život na vode Foto:
Každý hausboat má svoje pripojenie na elektrinu, svoju studňu, septik a čističku.
debata

Najčastejším dôvodom, prečo si ľudia namiesto chaty či chalupy stavajú hausboaty, je vzťah k vode, prírode, športu. Na to sú dunajské ramená ideálne, na hrádzi, ktorá vedie z Petržalky do Rusoviec, sa korčuľuje i bicykluje, v okolitých lesoch zasa bežkuje. No a každý, koho to sem ťahá, vie, že voda dáva energiu.

Kozubové kachle v obývačke vyhrejú celý priestor. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Kozubové kachle v obývačke vyhrejú celý priestor.

„Je tu neskutočné ticho, hladinu čeria kormorány, kačice, labute. Na hausboate som a zároveň nie som v Bratislave,“ vyratúva plusy bývania na vode Vladimír, jeden z majiteľov hausboatu, ktorý domy na vode aj stavia.

Kuchyňa. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Kuchyňa.

Nie je dom ako dom

Na pokojnej hladine stojí dom vedľa domu. Človek by si myslel, že tunajšie domy sa určite hojdajú. Omyl! V ramenách tečie pokojná voda, navyše nosná konštrukcia je konštruovaná tak, aby tlmila výkyvy hladiny.

Kúpeľňa. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Kúpeľňa.

Samotný hausboat leží na železnom pontóne vážiacom 14 ton. Konštrukciu domu tvorí z dvoch tretín železo, zvyšok je drevo. Samozrejme, že poriadny dom by mal byť nielen zaizolovaný, ale aj zateplený. Na rozdiel od tehlového či panelového sa nielen rýchlejšie vykúri, ale aj ochladí. Náklady na bývanie v ňom však nie sú také vysoké ako v paneláku, tu platíte len za elektrinu.

Okná v spálni "chytajú"... Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Okná v spálni "chytajú" východ slnka.

Ako dlho môže vydržať dom na vode? Lode so 6 mm priemerom kostry vydržia 30, ale aj 50 rokov a pritom sa plavia a sem–tam aj o čosi „šuchnú“. Hausboat stojí na plavákoch, ktoré majú 8 mm stenu a nemajú nijaké odery. Podľa ich staviteľa by mali vydržať minimálne 80 rokov. Ale rovnako ako každý drevený dom, potrebujú kvalitný náter.

Točité schody vedú do spální. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Točité schody vedú do spální.

Všetko okrem plynu

Obývačka, kuchyňa, jedáleň – veľký spoločný priestor, ktorý spolu s WC a kúpeľňou tvorí prízemie hausboatu. A hoci sa rieka točí na rôzne svetové strany, majitelia domov si okná orientujú na vodu. S prvým jarným slniečkom otvárajú presklené časti a hneď sú súčasťou vodného sveta. Večer sa točitými schodmi poberú do spální a v tichosti pozorujú oblohu posiatu hviezdami. Úkazy, ktoré v meste neuvidíte.

Pohľad z romantického lodného okienka. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Pohľad z romantického lodného okienka.

Každý dom na vode je pritom samostatnou nezávislou jednotkou. Má svoje pripojenie na elektrinu, svoju studňu, septik, čističku. Okrem plynu je tu všetko.

Hausboat - život na vode. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Hausboat - život na vode.

„V dome mám 3 druhy kúrenia – radiátory, podlahové kúrenie, ale aj krb. Každý rok si dávam robiť rozbor vody, a je naozaj kvalitná. Namiesto kanalizácie mám septik s biologickou čistiarňou. Stačí, ak ju raz za pol roka nechám vyčistiť. Jediná vec, na ktorú treba dávať pozor – do čističky nesmie ísť mastnota. Nevylievať olej do výlevky alebo WC, inak by sa zničili dôležité baktérie v čističke,“ upozorňuje staviteľ hausboatov.

Izba. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Izba.

Ak by ste chceli v hausboate bývať celý rok, budete ešte potrebovať špeciálne zariadenie, ktoré zabráni, aby voda vedúca zo studne do hausboatu nezamrzla. No a samozrejme, ideálne je mať bezpečnostný systém napojený na strážnu službu. Pretože človek nikdy nevie.

Romantika na vode. Foto: Robert Hüttner
Hausboat - život na vode Romantika na vode.
debata chyba