Robo Opatovský má bývanie aj štúdio v jednom dome

Sotva vyčistili kozub po zime, do vázy už pripravili veľkonočné bahniatka a tešia sa, že si užijú slniečka vo svojej záhrade. Robo Opatovský sa s manželkou usadil neďaleko Bratislavy v novom modernom dome, ktorý spevákovi a muzikantovi slúži aj na prácu.

05.03.2010 10:03
Ako býva Robo Opatovský Foto:
V minimalistickej kuchyni manželke chýba viac odkladacieho priestoru.
debata

„Vyrastal som v činžiaku, ale na dom som si zvykol veľmi rýchlo,“ usmieva sa. Na pódiu je extrovert, ale v súkromí má rád svoj pokoj a vlastný priestor. „Som mestský človek, ale viac miesta a príroda sa mi páčia. Preto som si vybral kompromis, dom pri Bratislave,“ vyhlasuje.

Majiteľom vyhovuje menej nábytku, ktorý si... Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Majiteľom vyhovuje menej nábytku, ktorý si starostlivo vyberajú.

Čisté línie

Keďže je to novostavba, majiteľ mal šancu všetko od základu naplánovať podľa svojich predstáv. „Od začiatku som vedel dve veci: že chcem mať v dome aj nahrávacie štúdio a že má zároveň poskytnúť príjemné bývanie mojej budúcej rodine s deťmi,“ vysvetľuje spevák. Tento dom si naplánoval ako „dva v jednom“ – na bývanie aj na prácu.

Striedmy interiér. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Striedmy interiér.

Plánu sa ujal skúsený architekt Martin Hoza a na ploche dvesto štvorcových metrov vytvoril jednoduché čisté línie podľa vkusu majiteľa. „Páči sa mi funkcionalistický štýl,“ vysvetľuje Robo Opatovský. Preto dom nie je zaprataný nábytkom a množstvom dekorácií, o to viac však vystupujú do popredia kvalitné materiály, podsadené stropné svetlá, maličký, ale výrazný koberec.

Dom nie je zaprataný nábytkom. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Dom nie je zaprataný nábytkom.

Na prízemí je obývačka prepojená s jedálňou a kuchyňou, celý priestor je otvorený, len každá časť je situovaná do iného kúta domu. Oddelené je len nahrávacie štúdio. Manželka do domu prišla, až keď bol hotový, a tak základné proporcie meniť nemohla. „Aj jej sa dom páči, ale v kuchyni jej chýba viac odkladacieho priestoru. Vraj vidno, že to navrhovali dvaja muži…“ usmieva sa domáci pán. Zato však manželka vkusne dotvorila interiér. „To vďaka nej je tu príjemne,“ vyhlasuje domáci pán.

Nahrávacie štúdio slúži muzikantovi nielen na... Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Nahrávacie štúdio slúži muzikantovi nielen na prácu, ale aj na oddych.

Najobľúbenejšia miestnosť

Deti ešte len prídu, ale nahrávacie štúdio je v prevádzke od začiatku. Má zvukotesné steny, aby hudobníci nerušili obyvateľov a naopak. „Tu trávim väčšinu času, tu vznikajú moje hudobné nápady a aj ich tu spolu s kolegom Štefanom Bugalom realizujeme. Cítim sa tu veľmi dobre, je to hádam moja najobľúbenejšia miestnosť v celom dome. Samozrejme, okrem spálne, kúpeľne, kuchyne…“ smeje sa spevák. Nahrávacie štúdio vyžaruje príjemnú energiu – možno farbami, možno svetlom, miestnosť vôbec nepôsobí ,,pracovne" stroho, ale veľmi príjemne.

Nie je to žiadny malý „kamrlík“, ale priestranná a príjemne zariadená miestnosť aj s oddychovou zónou – len si pustiť cédečko s dobrou muzikou, usadiť sa do kresla a relaxovať. Pre Roba Opatovského je však muzika aj prácou, takže myslel aj na kolegov hudobníkov, ktorí tu môžu nahrávať aj do noci. Keď sú unavení, nemusia cestovať domov, na poschodí majú pripravené dva apartmány.

Štúdio. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Štúdio.

Dom je obývaný dva roky a za ten čas sa v ňom už manželia udomácnili. Centrom rodinného života je vlastne celé prízemie, obývačka s jedálňou a kuchyňou tvoria jeden priestor. Nedelia ich ani jedny dvere. „Teším sa, že som sa dal nahovoriť na kozub, hoci pôvodne som po ňom netúžil. Vytvára úžasnú atmosféru a rád sa oň starám, baví ma prikladať doň, aj ho rád čistím,“ vyznáva sa Robo Opatovský.

Súčasťou domu je aj krb. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Súčasťou domu je aj krb.

Posledná vec, ktorá manželom chýba, je upravená záhrada. Treba vysadiť stromy, záhony s kvetmi, aj plot by mal obrásť brečtanom . „Nie som veľmi zdatný majster, na všetko si radšej volám odborníkov,“ priznáva spevák. Pôvodne vraj plánoval angažovať aj záhradníka na kosenie trávy, ale zistil, že práca v záhrade mu robí radosť. „Už teraz sa tešíme na teplé dni, keď sa budeme vyhrievať na terase,“ dodáva domáci pán. Exteriér domu ešte potrebuje takých päť rokov, aby ho domáci stihli dotvoriť, ale všetko príde postupne. „Nie som megaloman, aby som chcel mať všetko naraz a tip-top,“ tvrdí Robo Opatovský.

Ako býva Robo Opatovský. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Ako býva Robo Opatovský.

Aké je bývanie snov Roba Opatovského

„Ja som si svoj sen v podstate splnil. Býval som v štvorizbovom byte a ako každý muzikant som túžil mať svoje vlastné štúdio, kde by som mohol tvoriť. Manželka sa tu cíti dobre, aj tu budeme môcť vychovávať naše deti – pre mňa je tento dom preto ideál,“ vyhlasuje spevák a hudobník Robo Opatovský. Aj keď, samozrejme, nevylučuje, že raz, keď splatí hypotéku a vychová deti, budú si s manželkou užívať starobu niekde na Floride. Ako vraví, dnes je to možné a človek nevie, čo mu život prinesie.

Obraz, ktorý dostali ako svadobný dar. Foto: Ľuboš Pilc
Ako býva Robo Opatovský Obraz, ktorý dostali ako svadobný dar.

Naj vecička v dome

Naj vecičkou v dome Roba Opatovského je obraz, ktorý dostali s manželkou ako svadobný dar. Jeho autorom je český výtvarník Valčík. „Evokuje vo mne divokosť, sú na ňom zobrazené dve ženy v jednom priestore a mám pocit, akoby medzi nimi vznikal súboj. Plné tvary symbolizujú ženskosť a výrazná červená farba – to všetko spolu pôsobí znepokojujúco. V tomto harmonickom priestore je to potrebné, ten obraz človeka vytrhne z pokoja,“ vysvetľuje majiteľ. Prezrel si vraj na výstave aj iné obrazy tohto umelca – výtvarníka a fotografa – a bol nimi nadšený.

debata chyba