Červený byt žije v červenom dome

Hudobník Mayo - Marián Varhaník si kúpil holobyt a sám si ho dotvoril. Červený dom, ktorý dostal cenu za architektúru, bol pôvodne administratívnou budovou. Keď ho pred niekoľkými rokmi rekonštruovali, z domu zostal len skelet. Potom naň pristavili poschodie a vybudovali v ňom nové byty.

13.03.2010 13:51
Ako býva Mayo Foto:
Nový byt sa pomaly zapĺňal. S Mayom prišla červená sedačka, potom obrazy, manželka Katka, malý Mariel.
debata

„V byte, ktorý som si kúpil, nebolo okrem radiátorov a okien nič. Nijaká kuchyňa, kúpeľňa, ale ani dvere. Len vývody na vodu, odpad, plyn.“

Ale už vtedy mal Mayo jasnú predstavu, ako bude jeho domov vyzerať. Čím môže rozostavaný priestor natoľko očariť, aby si ho človek kúpil?

"Byt bol dobre orientovaný, celý deň je prežiarený slnkom. A veľmi sa mi páčila aj lokalita – Dulovo námestie s okolitými uličkami je také malé mesto blízko centra Bratislavy.

V dobre vybavenej kuchyni nechýba ani umývačka... Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo V dobre vybavenej kuchyni nechýba ani umývačka a práčka.

Od podlahy

Okrem hudby sa Mayo venuje aj obchodu s drevom, a tak nečudo, že má rád prírodné materiály – drevo, kožu, ale aj originálne koberce.

„Pri dokončovaní bytu som začínal od podlahy, vedel som, že chcem bledé, čisté drevo. Pretože pravý javor by bol veľmi drahou záležitosťou, rozhodol som sa pre veľmi kvalitný javorový laminát.“

Dnes podlaha zjednocuje celý byt – predsieň, kuchyňu, obývačku aj spálňu. Ale aj dominantná červená farba sedačky, ktorú na stenách vyvažuje jemná vanilková.

„Až dovtedy nepatrila červená k mojim obľúbeným farbám, asi som ju potreboval, dynamická červená človeka nabíja a povzbudzuje. K červenej a žltej som vybral tmavý nábytok, zárubne aj dvere.“

V obývačke sú okrem klavíra aj africké hudobné... Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo V obývačke sú okrem klavíra aj africké hudobné nástroje.

Nakoniec na rad prišli doplnky. Keď v malom obchodíku objavil záclony a potom látku na vankúše s rovnakým motívom, vedel, že je to ono. „Pri nákupoch mám šťastie – nehľadám, prídem a nájdem. Asi je to intuícia.“ Nakoniec Mayova manželka doplnila byt svojimi obrazmi. Ale to je už príbeh sám osebe.

„Byt bol už síce zariadený, ale stále v ňom chýbali obrazy. Chcel som originály. Pretože v obývacej časti je dominantná červená, aj obrazy mali byť v tejto farbe.“

Červený obraz. Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo Červený obraz.

Po ôsmich mesiacoch márneho hľadania dostal kontakt aj na mladú talentovanú výtvarníčku Katku Mýtnu. A konečne našiel obraz, o ktorom vedel, že jeho obývačke dá ten správny akcent. Katka sa však obrazu nedokázala vzdať. "Nakoniec mi ho požičala, a naozaj, v interiéri sa perfektne vynímal. Ale stále bol len zapožičaný.

Postupne začali prichádzať do Mayovho bytu ďalšie Katkine obrazy. A ako to býva pri happy endoch, nakoniec bola svadba a dnes je tu už aj malý Majko, vlastne Mariel.

Klavír rozdeľuje obývačku na spoločenskú a... Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo Klavír rozdeľuje obývačku na spoločenskú a pracovnú časť.

Manželkine obrazy

Tmavý elektronický klavír, na ktorom Mayo komponuje, rozdeľuje obývačku na spoločenskú a pracovnú časť. „Pre mňa je zaujímavá druhá polovica, kde tvorím a každý večer sa nalaďujem.“ Okrem klasiky každého hudobníka – klavíra, má tu Mayo aj africké hudobné nástroje z Ghany.

V malej, ale ergonomickej kuchyni, kde domáci pán najlepšie ovláda kávovar, je všetko, čo robí kuchyňu kuchyňou – nielen varné centrum, ale aj vstavaná umývačka riadov a práčka. Hoci na prvý pohľad sa do kuchyne zmestí len ten, kto práve kuchtí, aj kuchynská časť bytu je výborne riešená. Navyše priamo v linke je zakomponované aj okno. No a dizajnovým kusom tu je červená chladnička. „Keď sme ju objavili, ani na minútu sme nezaváhali. Perfektne zapadla do nášho červeného priestoru.“

Malá ergonomická kuchyňa. Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo Malá ergonomická kuchyňa.

Kým v dennej, aktívnej časti bytu dominuje červená, spálňa – pokojová zóna, je do modra. Aj podľa feng šui pôsobí táto farba upokojujúco.

Modré steny, modré doplnky, modré obrazy. Samozrejme, že ich autorkou je Katka. Okrem iného maľuje aj takzvané aktivačné obrazy, ktoré harmonizujú priestor. Podľa Maya jej špirály z mušlí, kryštálov či ametystov majú liečivú energiu.

Obývacia izba. Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo Obývacia izba.

Aké je bývanie snov hudobníka Maya?

Máme tu všetko, čo potrebujeme k životu, možno nám chýba ešte jedna izba a záhrada. Ale mojím snom je raz žiť v domčeku na vidieku, kde bude veľká záhrada a sad. Ticho máme aj tu v centre Bratislavy, to nám nechýba. Netúžim ani po nijakom provensalskom či inom zahraničnom štýle. Chcem žiť tu, byť blízko lesa, mať veľký pozemok, trávnik, psa. Po ňom som túžil od malička.

Obraz manželky Katky. Foto: Robert Hüttner
Ako býva Mayo Obraz manželky Katky.

Naj vecička v byte

Sú to obrazy manželky Katky. Vďaka prvému, ktorý má dnes čestné miesto v obývačke, sme sa zoznámili, tento modrý mi darovala v deň mojich narodenín a našich zásnub.

debata chyba