Veľkomestá sú budúcnosťou ľudstva

Rozmach svetových megasídiel by mohol čiastočne prispieť k riešeniu problémov, ktorým čelí súčasný svet, či už ide o preľudnenie či drancovanie prírodných zdrojov. Podľa agentúry AFP sa na tom zhodli poprední ekonómovia a politici, ktorí sa počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku zišli na výročnom zasadnutí Nadácie Billa Clintona.

26.09.2011 02:58
Newyorský Manhattan Foto:
Newyorský Manhattan
debata

Veľké mestá napriek všetkým rozporom a rizikám, ktoré sú spojené s ich fungovaním, považujú za budúcnosť ľudstva.

V roku 1800 žili v mestách len tri percentá svetovej populácie. Dnes je to 50 percent a do 40 rokov to bude 70 percent – ak bude pokračovať chápadlovitý rozvoj veľkomiest, ako New York, Mexiko, Moskva alebo Šanghaj.

Podľa mexického telekomunikačného magnáta Carlosa Slima je migrácia do miest s ich škálou ekonomických ponúk dokonca jedinou možnou odpoveďou na exponenciálny rast populácie.

„Keby neboli veľké mestá, väčšina ľudí by si nemohla dovoliť náklady spojené s prístupom k našim telekomunikačným službám,“ vyhlásil Slim, ktorý je podľa časopisu Forbes najbohatším človekom na svete.

So 120 mestami s viac ako miliónom obyvateľov je Čína v prvej línii tejto mestskej explózie.

„Veľké aglomerácie sú dôležitými rastovými článkami pre dynamizáciu ekonomiky a zvyšovanie životnej úrovne celej spoločnosti,“ povedal čínsky minister zahraničia Jang Ťie-čch . Zvýšenie mestskej populácie o jedno percento je podľa jeho slov synonymom pre vytváranie pracovných miest, zvýšenie spotreby a početné nové investície.

Veľkomestá však prinášajú tiež veľké problémy, ako je príliš veľká hustota osídlenia, zhoršovanie životného prostredia a nedostatok sociálnej infraštruktúry. Tieto obavy zdieľa aj Gavin Newsom, viceguvernér Kalifornie. Kalifornské veľkomesto Los Angeles je druhé najľudnatejšie mesto USA, ktoré musí vstrebať množstvo prisťahovalcov z Latinskej Ameriky. Poukázal hlavne na výzvy spojené s etnickou, rasovou a náboženskou diverzitou a zdôraznil, že ľudský kapitál je rovnako dôležitý ako infraštruktúra.

To chce rešpektovať hlavne New York, kde by sa počet obyvateľov mal v nasledujúcich 20 rokoch zvýšiť o ďalší milión oproti oproti 8,4 milióna v súčasnosti. Podľa Janette Sadienovej-Kahnovej, ktorá má na radnici na starosti dopravu, je ambíciou najpríjemnejšieho amerického mesta pre život nielen pritiahnuť medzinárodné kvalifikovanú pracovnú silu, ale aj chrániť životné prostredie.

„Ak chcete zachrániť planétu, nasťahujte sa do New Yorku,“ hovorí úradníčka, ktorá je známa svojím zápalom pre budovanie cyklotrás a peších zón na Manhattane.

debata chyba