Slováci sa sťahujú z centier miest do okolia, potvrdilo sčítanie

Vlaňajšie sčítanie podľa Borisa Vaňa z Výskumného demografického centra - INFOSTAT potvrdilo na Slovensku trend suburbanizácie, teda sťahovanie populácie do zázemia veľkých miest. Tento jav sa podľa neho najviac prejavuje v Bratislavskom kraji.

05.03.2012 16:49
Dom, reality, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ľudia tam týmto spôsobom kombinujú výhody veľkého mesta v podobe dobrých pracovných príležitostí, služieb či kultúrneho vyžitia so spôsobom života na vidieku. Vyľudňovanie malých obcí je zas obvykle spojené s ich zlou dostupnosťou, čo má dopady na životnú úroveň, zamestnanosť aj spôsob života.

Vaňo predpokladá, že trend suburbanizácie sa pravdepodobne spomalí, nakoľko suburbanizácia naráža na viaceré hlavne infraštruktúrne bariéry, keď napríklad v okolí Bratislavy už sídla nemôžu absorbovať veľké počty ľudí.

„Migrácia závisí od mnohých nedemografických faktorov,“ skonštatoval s tým, že ide napríklad o bytovú výstavbu či rozvoj infraštruktúry. Napriek tomu však poukázal, že čo sa týka očakávaných trendov, bude suburbanizácia pokračovať.

Vlaňajšie sčítanie obyvateľov, domov a bytov okrem iného prezradilo, že dochádza k vyľudňovaniu najmenších slovenských obcí. Podľa generálnej riaditeľky sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR Ľudmily Ivančíkovej sa však zvýšil podiel obyvateľov žijúcich v mestách a obciach do 20 000 obyvateľov. Počet obyvateľov väčších miest je stabilizovaný a žije v nich tretina ľudí.

K rozhodujúcemu okamihu sčítania 2011 bolo v SR 2891 obcí, o osem viac ako v roku 2001. Na Slovensku je 138 mestských obcí a 2753 vidieckych obcí. Viac obyvateľov býva v mestách (54,4 percenta) ako na vidieku (45,6 percenta).

1 debata chyba