Len každý piaty Slovák považuje svoje bývanie za ideálne

Len pätina Slovákov žije v takom type bývania, ktoré považuje pre svoju rodinu za ideálne.

18.04.2013 11:33
Projekt, byt, dom, bývanie, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata

Najčastejšie túžime po domoch na okrajoch miest, takýto typ bývania by chcelo 42 % respondentov. Malý alebo stredne veľký byt v meste je snom len 10 % opýtaných. V realite si však môžeme dovoliť skôr menej obľúbené byty priamo v mestách. Takmer všetci preferujú bývanie vo vlastnom dome či byte, na úkor prenájmu nehnuteľnosti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Prima banku spracovala agentúra 2muse.

Vo vysnívanom bývaní v súčasnosti žije 22 % Slovákov. Zvyšok si také bývanie nemôže zabezpečiť najmä pre vysokú vstupnú investíciu (57 %) a následne pre náklady na prevádzku a údržbu (22 %). Ďalšou z podstatných bariér je aj možnosť dochádzať z daného miesta do práce a zabezpečiť si tak stály príjem (19 %) a dostupnosť školy a služieb (9 %).

V skutočnosti takmer polovica domácností (45 %) volí menej obľúbené mestské byty a iba 22 % domy na okraji mesta. Bývanie na vidieku mimo mesta si môže dovoliť podľa výsledkov prieskumu 19 % opýtaných. Až 6 % populácie si môže dovoliť maximálne bývanie na ubytovni, internáte alebo v spoločne prenajatom byte.

Pre značnú časť Slovákov je využitie hypotéky najrýchlejšou cestou k vlastnému bývaniu. Ako ďalej uviedla Prima banka, podľa prieskumu NBS má hypotéku alebo úver na bývanie 9,3 % slovenských domácností. Celkovo majú domácnosti požičaných viac ako 11 mld. eur na bývanie a tento objem každoročne narastá o ďalšiu miliardu eur.

debata chyba