Čechov už satelity natoľko nelákajú, vracajú sa do miest

Bývanie v takzvaných satelitných výstavbách, ktoré rýchlym tempom rástli v okolí veľkých miest v Česku hlavne v 90. rokoch minulého storočia, už ľudí natoľko nepriťahuje. Vracajú sa do lepšie vybavených miest.

18.05.2013 23:12
Predmestie, USA, Arizona, suburb, suburbia,... Foto:
Satelitné mestečká v mnohom pripomínajú americké predmestia s množstvom domčekov pohromade, tak ako je to na leteckej fotografii z Arizony.
debata (1)

Tento trend pretrváva už niekoľko rokov, teraz mu navyše nahráva situácia na realitnom trhu. Byty v centrách miest sú totiž stále dostupnejšie. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov niektorých českých realitných kancelárií.

„Trend z konca deväťdesiatych rokov, keď sa ľudia sťahovali z mesta do takzvaných satelitných mestečiek, vystriedal v posledných rokoch trend úplne opačný – ľudia sa sťahujú späť,“ tvrdí Jan Zachystal zo spoločnosti Re/Max Alfa. Podľa neho je dôvodom predovšetkým nedostatočná infraštruktúra a tiež dosť často veľmi problematická dopravná dostupnosť.

„Do týchto lokalít sa sťahovali predovšetkým rodiny s deťmi, ktoré vzápätí zistili, že tu nie je dostatok škôl, škôlok či športového vyžitia,“ dodal Zachystal, ktorý si myslí, že väčšina satelitov je len inou formou bývania v paneláku.

Podobný názor má aj Monika Christová zo spoločnosti Maxima Reality. „Boom sťahovania sa ďaleko za hranice Prahy je preč, ľudia dávajú prednosť lokalitám s dobrou dopravnou dostupnosťou a občianskou vybavenosťou a radšej vyrážajú do prírody na víkend,“ poznamenala Christová.

Ľudia uvažujúci o novom bývaní si totiž čoraz lepšie uvedomujú, že bezproblémová doprava je pre každodenný praktický život veľmi dôležitá. „Rodiny s malými deťmi zase vyhľadávajú vybavené lokality so škôlkou a školou a zázemím týkajúcim sa záujmových krúžkov. Pre staršie deti je potom dôležitá každodenná dostupnosť školy a kultúrneho vyžitia,“ vymenovala najnutnejšiu vybavenosť vhodného bývania Christová s tým, že mnohým satelitným mestečkám toto chýba.

Úpadok obľuby satelitných mestečiek už dlhší čas pozoruje aj manažér developerského oddelenia realitnej kancelárie Century 21 Filip Ondruš. „Ľudia zistili, že bývanie na okraji mesta či malej dediny ponúka síce pokoj, ale aj problémy s infraštruktúrou, dopravou a občianskou vybavenosťou,“ podotkol Ondruš.

Predimenzované satelity s minimálnou úžitkovou plochou kritizuje aj obchodný riaditeľ developera Manghi.cz Mikuláš Ordnung. „Dom tesne vedľa domu, každý iný, okolo každého miniatúrne pozemok, minimálne súkromie, žiadna fungujúca komunita, nehovoriac o často nevyhovujúce infraštruktúre, nedostatočnej občianskej vybavenosti a mnohokrát katastrofálnej dopravnej situácii – to sú hlavné dôvody, prečo boom onoho skôr negatívne zmieňovaného satelitného bývania u nás spomaľuje,“ myslí si Ordnung.

Úplne opačný postoj má analytik spoločnosti Lexxus Ondřej Diblík, podľa ktorého je vlastný samostatný rodinný dom stále vrcholom možností bývania. „Poskytuje totiž okrem možnosti realizácie svojich individuálnych požiadaviek a predstáv o bývaní tiež najväčšiu mieru súkromia a nezávislosti,“ upozornil Diblík. Prímestské lokality pre výstavbu rodinných domov sú podľa neho stále veľmi žiadané.

„Čas od času sa síce objavujú spomínané názory o konci satelitných mestečiek a návrate do miest, ale opak je pravdou. O individuálnu výstavbu a kúpu stavebných pozemkov je trvalý záujem a výstavba rodinných domov výrazne presahuje výstavbu bytov,“ reagoval Diblík.

Podľa obchodného riaditeľa Realitná kancelária Sting Michala Krestu sa záujem o satelity líši regionálne a ovplyvňuje ho vzdialenosť od centier miest a hlavne občianska vybavenosť.

„Pre záujemcov o bývanie v satelite je kľúčové to, za ako dlho sa dostane do práce, či je v mieste materská škôlka, škola, možnosť kultúrneho vyžitia. Sú prípady projektov satelitných miest, ktoré spĺňajú tieto požiadavky a je o ne veľký záujem,“ povedal.

Proti bývaniu v satelitnej výstavbe však pôsobí aj pretrvávajúca kríza v realitnom sektore, ktorá tlačí nadol ceny bytov.

„V minulosti bolo bývanie v satelite cenovo dostupnou alternatívou, ktorá za cenu určitého nepohodlia ponúkla väčší priestor pre život. Po čase ale prišlo vytriezvenie, keď ľudia zistili, že cez deň žijú v meste a v satelite len prenocujú,“ povedal Zachystal z Re\Max Alfa. Podľa neho pokles cien nehnuteľností umožňuje čoraz viac ľuďom hľadať bývanie priamo v centre miest.

1 debata chyba