S rodičmi býva tretina tridsiatnikov

Mladí ľudia si nemôžu dovoliť vlastné bývanie, a tak aj v dospelom veku čoraz viac z nich býva u rodičov. Až tretina ľudí vo veku od 31 do 35 rokov býva podľa prieskumu spoločnosti TNS s rodičmi. V minulosti takí ľudia mali už dávno svoje vlastné bývanie.

19.09.2013 10:25
hypotéka, bývanie, dom, sen, nájom, prenájom Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Deje sa tak napriek tomu, že finančné domy dnes ľuďom ponúkajú úvery na bývanie za historicky najnižšie úroky v ére samostatného Slovenska. Zároveň kríza zmrazila ceny nehnuteľností, čím sa pre pracujúcich ľudí stalo vlastné bývanie najdostupnejšie za posledných pár rokov. Na druhej strane kríza pripravila ľudí o istotu zamestnania.

„U mamy mám oveľa nižšie životné náklady v porovnaní s časmi, keď som pracoval v inom meste a musel som si prenajímať byt. Takto mi ostane oveľa viac z výplaty a kým nebudem mať vlastnú rodinu, nemám dôvod odchádzať preč,“ povedal pre Pravdu tridsiatnik Tomáš Martaus z obce Čierne pri Čadci. Mladým ľuďom bývajúcim s rodičmi totiž v podstate nič nehrozí pri strate zamestnania, zamestnávateľa si môžu viac vyberať, majú dostatok času na koníčky alebo externé vzdelávanie.

„Ak by som si so svojou priateľkou založil rodinu, musel by som si zobrať hypotéku, čím by sa stal zo mňa ekonomický otrok, ktorý by si v žiadnom prípade nemohol dovoliť odísť v prípade problémov zo zamestnania, lebo žiaden muž nepripraví svoju rodinu o strechu nad hlavou,“ tvrdí Martaus.

Čoraz väčšiu časť tridsiatnikov tak hypotéky nelákajú ani pri nízkych úrokoch. „Pozorujeme nárast slobodných mladých ľudí, ktorí majú v rodičovskom dome plnú starostlivosť a nie sú motivovaní zakladať si rodinu a preberať zodpovednosť,“ uviedla sociologička Monika Čambalíková zo Slovenskej akadémie vied. Tento trend so sebou nesie znižovanie pôrodnosti. Na porovnanie, v roku 1950 na Slovensku jedna žena v priemere porodila 3,5 dieťaťa. Po revolúcii tento pomer klesol na súčasný priemer 1,4 novorodenca. O pár rokov tak v domácej ekonomike nebude dostatok pracovníkov platiacich odvody na dôchodky dnešných penzistov.

„Nie je dobré, ak mladí ľudia hlavne z ekonomických príčin príliš dlho odkladajú svoju sociálnu dospelosť. Napríklad mladé ženy po tridsiatke môžu bez problémov porodiť jedno, maximálne dve deti,“ pokračovala Čambalíková. Takéto rozhodnutie je v poriadku, ak ide o mladých ľudí túžiacich sa venovať v prvom rade kariére, ktorí budú mať vo vyššom veku viac času na rodinu. „Štát by však mal vytvoriť také podmienky, aby si zodpovední mladí ľudia mohli bez obáv založiť rodinu,“ povedala Čambalíková.

V susednom Rakúsku sú napríklad bežné štátne nájomné byty umožňujúce mladým ľuďom bez problémov si založiť rodinu. Na Slovensku sa sociálne byty stavajú z eurofondov, ale reálne ide o pár bytoviek na dedinách či v menších mestách. Trhové ceny nájmov sú pre mladých ľudí veľmi vysoké, keď napríklad v Bratislave vyjde mesačný prenájom trojizbového bytu okolo 550 eur.

Mladým ľuďom môžu pomôcť štátom dotované hypotéky. „Maximálna hranica príjmu jednej osoby pre získanie zvýhodnenej hypotéky bude od októbra vo výške 1¤063,40 eura. Na hypotéku pre mladých majú nárok ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, pričom rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti a jeho priemerný príjem v minulom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu,“ priblížila odborníčka na hypotéky v ČSOB Banke Dáša Polláková. Po splnení týchto podmienok schválený úrok automaticky klesne o tri percentuálne body počas prvých piatich rokov čerpania úveru na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt #hypotéka #mladí