Stalinových 'sedem sestier' láka Moskovčanov. Byt tu stojí státisíce eur

Najlacnejší byt v jednej zo "siedmich sestier", ako sa v Moskve hovorí najstarším mrakodrapom z éry komunistického diktátora Josifa Stalina, je momentálne na predaj za 19 miliónov rubľov (takmer 434-tisíc eur). Podľa agentúry Interfax ide o garsónku s plochou 50 metrov štvorcových.

27.10.2013 11:47
debata
Moskovské mrakodrapy "sedem... Foto: SHUTTERSTOCK
Moskva, mrakodrap, sedem sestier, Stalin Moskovské mrakodrapy "sedem sestier", ktoré pochádzajú ešte zo stalinskej éry.

Priemerná cena obytnej plochy v „stalinskom mrakodrape“ sa podľa špecialistov na moskovský realitný trh teraz pohybuje v prepočte okolo sumy trinásťtisíc eur za meter štvorcový. Treba však počítať s tým, že s každým poschodím stúpa aj cena v priemere o sedem percent.

Spomínaná „najlacnejšia“ garsónka sa nachádza na druhom podlaží výškovej budovy postavenej na Kotelničeskom nábreží na sútoku riek Moskvy a Jauzy. Podobná garsónka, ale na 16. podlaží mrakodrapu na Kudrinskom námestí, sa predáva za 31,3 milióna rubľov (715-tisíc eur).

Momentálne najdrahšia ponuka pre milovníkov stalinského štýlu má cenovku 123,6 miliónov rubľov ( 2,8 milióna eur)) a podobu bytu so šiestimi izbami na ploche 190 metrov štvorcových na 10. podlaží mrakodrapu na Kotelničeskom nábreží.

Výška ceny zrejme odráža nielen výšku mrakodrapu, ale aj mieru prestíže takého bývania v očiach krajanov, ako aj skutočnosť, že ponuka je silne obmedzená.

K dispozicii väčšinou bývajú trojizbové byty s plochou 80 metrov. Za celý rok sa ale na trh dostane najviac desiatka bytov zo stalinských mrakodrapov. Len zriedkavo sa medzi nimi objaví príbytok, ležiace vyššie než na 15 poschodí.

Znalci trhu tvrdia, že veľa bytov v stalinských mrakodrapoch zmenilo majiteľa na začiatku tisícročia, keď sa tieto byty kupovali predovšetkým ako investícia do budúcnosti. Vraj sa ešte v ponuke neobjavili.

Zo „siedmich sestier“, postavených v Moskve na prelome 40. a 50. rokov, boli k obytným účelom určené len tri výškové budovy. V ostatných sídli ruské ministerstvo zahraničia, Lomonosovova univerzita a hotely Leningradskaja a Ukrajina, dlho sa honosiaca titulom najvyššieho hotela v Európe.

Ruské médiá tento rok v lete vzrušila iná ponuka na moskovskom realitnom trhu: za 42 a 50 miliónov dolárov sa predávali dva voľné byty v rezidencii v blízkosti Kremľa, kde bývajú aj priatelia prezidenta Vladimira Putina . Tieto byty s rozlohou 846 a 1000 metrov štvorcových sa okrem rôznych luxusných vymožeností mohli pochváliť aj tým, že ich stráži ochranka ústavných činiteľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #bývanie #Rusko