Mladí odchádzajú z domu po tridsiatke, problém je bývanie

Tri štvrtiny mladých Slovákov vo veku 18 až 34 rokov žijú v domácnostiach svojich rodičov.

30.01.2014 13:35
debata (19)

Ako ďalej vyplynulo z údajov Eurostatu, je to zároveň najvyšší podiel v rámci všetkých krajín EÚ. Priemerný vek, v ktorom slovenskí mladí ľudia opúšťajú príbytky svojich rodičov, je takmer 31 rokov.

No pred desiatimi rokmi bol podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej priemerný vek mladých opúšťajúcich domácnosti svojich rodičov nižší o viac ako jeden rok. Dôvodov zotrvania v príbytku rodičov je podľa Sadovskej viacero. „Na Slovensku takmer vôbec neexistuje, resp. je iba v plienkach, trh s nájomným bývaním,“ povedala Sadovská.

A ak sa aj mladí od rodičov odsťahujú, na rad prichádza podnájom alebo kúpa vlastného bývania. Dnešné ceny nehnuteľností sú ale podľa Sadovskej vzhľadom na zárobky mladých pomerne vysoké. Priemerne zarábajúci mladík si zo svojho platu môže podľa nej dovoliť kúpiť iba 0,6 metra štvorcového bytu. Väčšinou tak na rad prichádza hypotéka alebo úver na bývanie s lehotou splácania niekoľkých desiatok rokov.

„Na úverovú pomoc z banky však môžu zabudnúť všetci tí mladí, ktorí aj napriek ukončenému vzdelaniu prácu nemajú,“ pokračovala analytička Sadovská. A práve problém nezamestnanosti mladých je podľa nej na Slovensku neprehliadnuteľný. „Spomedzi všetkých Slovákov bez práce tvoria mladí nezamestnaní vo veku do 34 rokov v počte 170-tisíc až 42 %,“ dodala Sadovská.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nájom bývanie