Aj v USA je stále ťažšie mať vlastné bývanie

Miera vlastníctva obytných domov alebo bytov v Spojených štátoch v druhom štvrťroku klesla na minimum za 19 rokov. Dôvodom sú napäté financie, pre ktoré mnoho Američanov radšej volí prenájom, napísala agentúra Reuters.

29.07.2014 21:41
debata (19)

Sezónne očistená miera vlastníctva obytných realít klesla na 64,8 percenta, najnižšie od druhého kvartálu 1995, oznámilo v utorok americké ministerstvo obchodu. Na začiatku tohto roka pritom predstavovala 65,0 percenta a pred rokom 65,1 percenta. Vrchol dosiahla v roku 2004, kedy predstavovala 69,4 percenta.

Ekonómovia tvrdia, že ukazovateľ by mohol klesnú ešte viac. Banky totiž naďalej razia tvrdý postoj pri poskytovaní úverov. Mzdy pritom stále rastú len pomaly, a to napriek rýchlejšej tvorbe pracovných miest.

„Stávame sa viac spoločnosťou nájomcov. Je stále ťažšie mať vlastné bývanie,“ uviedol podľa Reuters ekonóm Patrick Newport zo spoločnosti IHS Global Insight. „Ľudia, ktorí prišli o domov pre neplatenie hypotekárnych splátok sú teraz v nájme a úverové štandardy sa podstatne sprísnili“.

Súčasná situácia s vlastným bývaním je podľa Reuters jedným z posledných dedičstiev hospodárskej recesie z rokov 2007 až 2009 v Spojených štátoch. Hospodársky pokles vtedy vyvolal pád amerického trhu s bývaním.

Recesia zanechala na ekonomike hlboké rany, ktoré sa budú hojiť dlho, poznamenala agentúra. Rast miezd zostáva nevýrazný, aj keď miera nezamestnanosti je najnižšia za zhruba šesť rokov. To spolu s vyššími hypotekárnymi sadzbami a vyššími cenami bývania núti mnoho Američanov vzdať sa sna o vlastnom bývaní a trh s prenájmami je napnutý.

Miera neobsadenosti nájomného bývania klesla v druhom štvrťroku na 7,5 percenta, najnižšie za viac ako 19 rokov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt #USA