Čína chce skoncovať s exotickými cudzími menami miest a budov

Luxusný bytové komplexy v Číne sa dlhodobo predháňajú vo vymýšľaní "cudzo" a "nóbl" znejúcich mien, ako je Merlin Champagne Town, Beijing Yosemite či Château Edinburgh. Ovšem exotickým menám môžu byť dni zrátané. Minister pre verejné záležitosti Li Li-kuo sľúbil, že zmení bizarné a západne znejúce mená bytových komplexov, ulíc, mostov a budov.

26.03.2016 09:30
debata (16)

Jeho iniciatíva nadväzuje na februárové vydanie vládnych smerníc na zastavenie „chaotickej propagácie západuctievajúce a divné architektúry“. Podľa Lia by mená miest mali odrážať čínsku kultúru a dlhú históriu.

Prvú várku, ktorej sa zmeny mien dotknú, majú predstavovať také názvy, ktoré poškodzujú zvrchovanosť alebo národnú česť, sú v rozpore so socialistickými hodnotami, sú nemorálne, alebo pritiahli najviac sťažnosti verejnosti, napísala oficiálna tlačová agentúra Nová Čína.

To by mohlo skoncovať s celonárodným trendom siahajúcim od Galaxy Dante v Šen-čene až po Eton Town v Šu-čou, kde developeri popustili uzdu fantázii, aby západne znejúcimi názvami pritiahli strednú vrstvu, ktorá si zakladá na svojom postavení.

Čína dokonca napodobnila aj celé mestá v zahraničí – napríklad rakúsky Hallstatt, ktorý vznikol v juhočínskej provincii Kuang-tung. Podobných výstrelkov sa však zatiaľ iniciatíva dotknúť nemá – zameria sa len na tie prípady, keď názov je značne prehnaný. To je napríklad prípad „vodného mesta Benátky“, kde je v čínskej verzii len malý rybníček.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína