Nemci vo veľkom kupujú byty: nízke úroky, drahé nájmy

Na rozdiel od rodičov, ktorí celý život strávili v nájomnom bývaní, žije Nemec Sebastian vo vlastnom byte v Berlíne. Dokonca v hlavnom meste zvažuje nákup ďalšej nehnuteľnosti ako investície, ktorá by mu jedného dňa doplnila dôchodok, napísala agentúra Reuters.

01.05.2016 09:50
debata (18)

Nemecko bolo po desaťročia národom nájomníkov a opatrných sporiteľov, teraz si však rastúci počet Nemcov kupuje nehnuteľnosti. Kupci realít si tak nielenže zabezpečujú vlastné bývanie, ale často tiež hľadajú investičné výnosy, ktoré im úspory uložené v bankách nemôžu priniesť.

Tento posun Nemcov k americkému či britskému prístupu k nehnuteľnostiam povzbudzuje politika lacných peňazí, ktorou sa Európska centrálna banka (ECB) snaží podporiť ekonomiku a infláciu v eurozóne. Je za ním takisto rast nájmov, ktorý je zrejmý najmä vo veľkých nemeckých mestách. Nájmy tlačí nahor previs dopytu nad ponukou, ku ktorému prispieva okrem iného príliv utečencov.

„Mám súkromný dôchodkový program, ale napriek svedomitému šetreniu to kvôli mimoriadne nízkym úrokovým sadzbám len ťažko niečo vynáša,“ hovorí tridsaťosemročný Sebastian. Svoj prvý byt si kúpil pred šiestimi rokmi, aby sa vyhol rastúcemu nájomnému. Teraz si plánuje kúpiť druhý byt, ktorý by mu mal slúžiť ako súkromný dôchodkový fond, píše Reuters.

Po páde Berlínskeho múru boli ceny nehnuteľností v tomto meste výrazne nižšie ako v Londýne či v Paríži. Dnes už ale hlavné mesto Nemecka nepredstavuje lacné miesto pre život.

„Problémom teraz je, že je skutočne ťažké nájsť v Berlíne byt, ktorý nie je totálne predražený,“ hovorí Sebastian.

Údaje štatistického úradu Eurostat ukazujú, že v roku 2014 žilo vo vlastnom 52,5 percenta Nemcov. Tento podiel tak síce výrazne vzrástol zo zhruba 42 percent v roku 2006, stále však zostáva hlboko pod priemerom celej Európskej únie, ktorý sa pohybuje okolo 70 percent.

Silný dopyt po bývaní podporuje nemecký stavebný sektor. Ten tak pomáha zabezpečovať rast nemeckej ekonomiky v čase, keď sa exportéri, ktorí sú tradičným motorom hospodárskeho rastu v krajine, stretávajú so zhoršujúcimi sa podmienkami na niektorých dôležitých trhoch, napríklad v Číne.

Stúpajú však obavy, že minimálne v niektorých veľkých mestách sa na trhu s bývaním môže vytvárať cenová bublina. Tá by jedného dňa mohla pre rast úrokových sadzieb či nezamestnanosti spľasnúť, čo by poškodilo majiteľov nehnuteľností aj ich veriteľov a ohrozilo rast celej ekonomiky.

Nedostatok dostupného bývania navyše tlačí chudobnejšie rodiny k odchodu z veľkých miest. To v jednej z najbohatších európskych spoločností prehlbuje sociálne rozdiely a posilňuje napätie po tom, keď do krajiny len v minulom roku dorazil rekordný milión utečencov, píše Reuters.

Sebastian zatiaľ na raste cien na realitnom trhu zarába. Svoj berlínsky byt s rozlohou 100 metrov štvorcových kúpil v roku 2010 za 120 000 eur, z toho 100 000 eur si požičal s úrokom 3,8 percenta. „Z dnešného pohľadu to bola lacná kúpa,“ uviedol Sebastian. Dodal, že v súčasnosti by svoj byt pravdepodobne predal minimálne za dvojnásobok.

Rovnaký postup ako Sebastian volí aj veľa ďalších Nemcov. Porovnávanie cien na realitných serveroch sa pre mnohých z nich stalo koníčkom a nehnuteľnosti sú častou témou konverzácie.

„Dopyt po bytoch pre vlastné bývanie v Berlíne je od roku 2010 na vzostupe,“ povedal agentúre Reuters realitný maklér Christian von Gottberg. Dodal, že kupujúci sa mu sťažujú na opakované zvyšovanie nájmov. „Takže tí, ktorí si to môžu dovoliť, hľadajú vlastné bývanie,“ upozornil.

Boom na trhu s bývaním má priaznivý vplyv aj na developerské spoločnosti. Cena akcií firmy Patrizia Immobilien, ktorá teraz stavia 4000 nových bytov, sa napríklad za uplynulých 12 mesiacov zvýšila o približne 35 percent, napísala agentúra Reuters.

Asi najväčší prínos má ale rozmach realitného trhu pre tisíce malých a stredných podnikov, ktoré v oblasti obytnej výstavby dominujú, a pre banky, ktoré poskytujú čoraz viac pôžičiek na bývanie. V minulom roku sa objem úverov na nehnuteľnosti podľa údajov nemeckej centrálnej banky zvýšil o 3,5 percenta na rekordných 1,23 bilióna eur. Zaznamenal tak najprudší nárast za viac ako desaťročie. Člen vedenia centrálnej banky Andreas Dombret preto varuje pred hrozbou prehriatia trhu a vyzýva komerčné banky, aby zachovávali doterajší prísne kritériá pre poskytovanie pôžičiek.

Podľa niektorých sa na raste cien bývania sčasti podieľajú špekulácie, zatiaľ čo iní poukazujú na nedostatok obytných nehnuteľností v dôsledku slabej výstavby v rokoch 2001 až 2009, keď boli finančné podmienky oveľa menej priaznivé. Agentúra Reuters navyše upozorňuje, že Nemci financujú takmer tretinu nákupu realít vlastnou hotovosťou.

„Hovoriť o celoštátnej bubline na trhu s bývaním je určite prehnané,“ tvrdí šéf hypotekárnej spoločnosti Interhyp Michiel Goris.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #dom #byt #nájom