Regulácia nájomného v nemeckých veľkomestách zlyháva

Nemecké veľkomestá vlani začali regulovať nájomné, aby zastavili rýchly rast cien. Opatrenia však boli neúspešné, podľa realitných maklérov v niektorých mestách medziročne vzrástlo za rok priemerné nájomné napriek regulácii až o desať percent. Odborníci vidia problém v nedostatku voľných bytov, ktorý nájomníkom bráni uplatňovať si právo na nižší nájom.

18.05.2016 11:22
debata (2)

Reguláciu nájomného zaviedol ako prvý Berlín na začiatku vlaňajšieho júna. Postupne sa k nemu pridalo viac ako 200 ďalších miest. Podľa regulácie môžu vlastníci bytov pri uzatvorení nových zmlúv účtovať nájomníkom maximálne o desať percent vyššiu sumu, než koľko je v oblasti priemerné nájomné. Výnimka platí pre prípady, keď už v predchádzajúcej zmluve bolo nájomné nadpriemerné, v tom prípade ho vlastník bytu môže pre nového nájomníka nechať v doterajšej výške.

Opatrenie malo pribrzdiť zdražovanie nájomného, ​​ktoré napríklad v Berlíne a v Mníchove za päť rokov pred zavedením regulácie vzrástlo v priemere o tretinu. Vplyv regulácie ale podľa maklérov nie je zjavný. V Berlíne podľa spoločnosti Empirica medziročne vzrástli nájmy v priemere o šesť percent, v Mníchove o deväť a v Stuttgarte o desať. V Düsseldorfe, kde sa nájmy v rokoch 2010 až 2015 zvýšili o 6,7 percenta, zaznamenali po minuloročnom spustení regulácie medziročný rast nájomného o štyri percentá.

„Nájomcovia reguláciu nájomného ignorujú. Kto ju poruší, ten sa sotva stretne s nejakými dôsledkami. Zákon nestanovuje žiadne sankcie, v najhoršom prípade musí nájomcovi znížiť nájomné na úroveň, ktorú regulácia určuje,“ uviedol šéf Nemeckého zväzu nájomníkov Ulrich Ropertz.

Podľa Ropertza je problém aj v tom, že ponuka voľných bytov vo veľkomestách zďaleka nepokrýva dopyt. V Berlíne prichádza na prehliadky bytov až 40 záujemcov o získanie nájomnej zmluvy, v Kolíne nad Rýnom ich je viac ako 50 a v Stuttgarte a v Mníchove dokonca viac ako 70.

"Keď nájomník v takej konkurencii uspeje a podarí sa mu byt získať, rozhodne nemá motiváciu ísť ihneď na súd so sporom o regulácii nájmov, "podotkol Ropertz.

Andreas Geisel z berlínskej radnice upozorňuje tiež na to, že mnoho nových nájomníkov nevie, koľko za byt platili ich predchodcovia. Aj keď nájomné presahuje miestny priemer, vlastník bytu môže argumentovať tým, že oproti predchádzajúcej zmluve cenu nezvýšil. Podľa Geisela tak v Berlíne existujú lokality, kde je nájomné až o tretinu vyššie, než by podľa regulácie malo byť.

Podľa odborníkov možno situáciu riešiť jedine výstavbou nových bytov. „Nič nezastaví rast nájmov lepšie než dostatočná ponuka dostupných bytov,“ uviedol krajinský minister pre výstavbu zo Severného Porýnia-Vestfálska Michael Groschek.

Spolková vláda už skôr schválila podporu sociálneho bývania a ponúkla daňové výhody investorom, ktorí budú stavať lacné byty. Opatrenie by malo zvýšiť počet dokončených nových bytov na úroveň, aká bola v 90. rokoch, teda viac než 400 000 bytov ročne. V súčasnosti ich na trh prichádza okolo 250 000 ročne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #nájom