Slováci najradšej bývajú vo vlastnom

Slováci preferujú bývanie vo vlastnej nehnuteľnosti. Aj keď vlani o jeden percentuálny bod stúpol počet ľudí bývajúcich v prenájme a túto formu bývania preferovalo 11 % Slovákov, stále je to zhruba trikrát menej ako je európsky priemer.

11.10.2016 10:39
debata (24)

Napríklad v susednej Českej republike býva v prenajatej nehnuteľnosti vyše pätina obyvateľov. V Rakúsku je to dokonca 44 % obyvateľov. Informovala o tom ČSOB, ktorá vychádzala z aktuálnych údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat.

Bývanie vo vlastnom preferuje deväť z desiatich Slovákov, resp. 89 %, a oproti roku 2014 tento podiel nepatrne klesol z 90 %. Európsky priemer je o niečo nižší, na úrovni 70 %.

“Dôvodom, prečo Slováci preferujú vlastníctvo nehnuteľnosti, môže byť postoj k investovaniu a spôsobu uchovávania bohatstva, ako aj historické príčiny. Môžeme však očakávať, že aj tieto čísla sa budú pravdepodobne časom meniť a budeme kopírovať západoeurópske trendy,” skonštatoval hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Viac ako tri štvrtiny Slovákov, teda 78 %, bývajú vo vlastnom bez toho, aby v súčasnosti splácali nejaký bankový úver. Je to podstatne viac, ako je európsky priemer. Vlastné bývanie bez tohto typu finančného záväzku si môže dovoliť menej ako polovica Európanov.

“Nie je zriedkavosťou, že aj v iných krajinách východnej Európy je vlastníctvo domu či bytu jedným z hlavných spôsobom investovania a uchovávania hodnôt. Aj toto sa však bude zrejme v budúcnosti meniť. Dnes si ľudia bežne berú úver na riešenie bytovej otázky a zároveň sa aj častejšie sťahujú. Na rozvoj tiež v budúcnosti čakajú rôzne formy nájomného bývania,” uviedol Gábriš.

Hypotéku alebo iný úver na bývanie v súčasnosti spláca 11 % Slovákov, čo je zhruba polovica z európskeho priemeru. Na prelome roka dosiahla priemerná mzda na Slovensku 902 eur a priemerná cena nehnuteľnosti podľa údajov Národnej banky Slovenska 1 279 eur za meter štvorcový. Z priemerného platu si tak mohol Slovák zabezpečiť 0,71 metra štvorcového nehnuteľnosti.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt