Prílev turistov zdvihol miestnym na Ibize nájmy do astronomických výšok

Obyvatelia španielskeho ostrova Ibiza, ktorý je obeťou masového cestovného ruchu, čoraz viac čelia problémom s bývaním. Milióny návštevníkov, ktorých priťahujú prehýrené noci a tyrkysové more, prispeli k explozívnemu rastu nájomného.

03.09.2017 20:18
debata

Gabriel Alberto, ktorý minulý rok opustil svoju manželku, teraz žije v dodávke vybavenej pohovkou. Slúži mu ako posteľ, má tam aj televízor a plynový sporák, na streche sú fotovoltaické panely, ktoré vyrábajú elektrickú energiu, napísala agentúra AFP.

„Nie je ľahké bývať v dodávke, ale nájomné stúplo do závratných výšok. Nie je možné ho zaplatiť,“ rozčuľuje sa tridsaťsedemročný Argentínčan, ktorý žije na tomto baleárskom ostrove od roku 2000. Pred deviatimi rokmi, keď sa mu narodili deti, stačilo k prenájmu domčeka 400 euro. Dnes za rovnaké peniaze sotva nájde jednu miestnosť, ktorú navyše musí s niekým zdieľať.

Malý ostrov Ibiza, kde majú celebrity svoje jachty a mladí flámujú, zažíva nový príliv návštevníkov odvtedy, keď opadol záujem o nestabilné destinácie ako je Egypt, Turecko alebo Tunisko.

Počet turistov, ktorí navštívili ostrov v roku 2010, bol 1,7 milióna. V minulom roku to boli tri milióny. Ibiza má rozlohu 572 štvorcových kilometrov a žije tam 142 000 obyvateľov. Silný dopyt znásobil sezónne ceny nájomného a prispel k špekuláciám. Dnes tam ťažko nájdete izbu na prenájom za cenu 600 eur.

Občianske združenie Afectados por los Alquileres (Postihnutí nájomným), kritizuje už mesiace nehoráznu ponuku: 500 eur za mesiac len za balkón, 300 eur len za matrace bez kúpeľne, 2100 eur za malý karavan…

Gabriel, ktorý má mesačný príjem vo výške 1400 eur, sa rozhodol kúpiť si malú dodávku za 3000 eur. Na pozemku, kde stojí, sú zaparkované štyri karavany. Bývajú tam tí, ktorí nemajú na nájomné. Situácia sa zhoršuje počas sezóny, keď je počet ľudí na ostrove trikrát vyšší a ceny prudko stúpajú. A pre sezónnych pracovníkov, často nekvalifikovaných, sú nájmy neprístupné.

„Predtým mi prišlo desať až dvanásť sezónnych zamestnancov, dnes jeden alebo dvaja,“ povedal majiteľ reštaurácie Joan Riera.

Nemocnica Can Misses, hlavné zdravotnícke zariadenie na ostrove, dokonca uvoľnila jedno poschodie pre sezónnych pracovníkov. Tridsaťročný biológ Javier Segura sa tam ubytoval v júni tri mesiace. Chcel si nájsť svoj vlastný byt, ale po neúspešnom hľadaní musel zostať v nemocnici.

„Byt stojí viac ako 2000 alebo aj 3000 eur,“ sťažuje sa.

„Celý systém sa prevrátil. Predtým tu boli bytové domy a turistické zóny, ale dnes sú všade turisti,“ hovorí šéf jednej z organizácií na propagáciu turistiky Lucas Prats.

Regionálny parlament v júli prijal zákon, ktorý zakazuje sezónny prenájom nehnuteľností bez povolenia a ktorý obmedzil počet objektov pre turistiku na 623 000. V nas­ledujúcich rokoch by sa mal tento počet znížiť na 500 000. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa turistika, ktorá je pre ostrov životne dôležitá, nestala nočnou morou.

Predtým, ako sa Ibiza stala v šesťdesiatych rokoch obľúbenou turistickou destináciou, len ťažko prežívala z rybolovu a poľnohospodárstva. „Všetci tu dnes žijú z turistiky. Musíme však dospieť k tomu, aby mohli miestni obyvatelia žiť normálne popri turistoch. Uvedomujeme si pritom, že nám turisti počas niekoľkých mesiacov spôsobia problémy,“ vysvetľuje Prats.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ibiza #turizmus