Od zákazov k povoleniam. Mestá hľadajú cestu, ako regulovať Airbnb

Nemecký Berlín otočil pri regulácii zdieľaného bývania, ako je Airbnb. Najskôr hrozil pokutami až 100-tisíc eur, teraz stačí len povolenie.

09.08.2018 10:34
debata

Nemecké mestá zatiaľ len zložito hľadajú cestu, ako regulovať internetové platformy na zdieľanie ubytovania ako Airbnb, Vrbo alebo Flipkey. Na jednej strane sa snažia zabrániť tomu, aby byty boli využívané prevažne na prenájom turistom, a prispievali tak k ďalšiemu rastu cien nájmov, na druhej strane chcú ľuďom umožniť privyrobiť si párkrát do roka krátkodobým prenájmom. Zrejme najlepší príklad pre to, aké ťažké je nájsť dobrý kompromis, predstavuje nemecká metropola.

Berlín má 3,5 milióna obyvateľov a každý rok sa do neho prisťahuje ďalších zhruba 40 000 ľudí. Vzhľadom na to, že výstavba nových bytov výrazne zaostáva a Nemecku sa v posledných rokoch veľmi dobre darí ekonomicky, rastú rýchlo tak ceny predávaných bytov, tak ceny nájmov. Aj pre ľudí so slušnými príjmami je tak často veľmi zložité nájsť v Berlíne bývanie.

Aby nedostatok nehnuteľností ešte nezvyšovali platformy ako Airbnb tým, že najmä byty v centre a ďalších atraktívnych lokalitách neprenajímajú ľuďom dlhodobo v Berlíne žijúcim, ale turistom, ktorí do mesta prídu na pár dní, rozhodlo sa mesto krátkodobé prenájmy výrazne obmedziť. Od mája 2016 zaviedlo veľmi prísny režim, a ľudia tak mohli prenajímať iba jednotlivé izby v byte, v ktorom sami žili. Celé nehnuteľnosti až na drobné výnimky krátkodobo prenajímať vôbec nemohli. Za porušenie zákazu hrozila pokuta až 100 000 eur.

Táto politika ale neviedla ani k spomaleniu rastu cien nájmov, ani k zastaveniu rastu Airbnb. Len vlani táto spoločnosť v Berlíne ubytovala približne 700 000 klientov. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa navyše počet ubytovaných zvýšil o 40 percent oproti rovnakému obdobiu vlani. V meste je podľa nemeckých médií ku krátkodobému prenájmu k dispozícii asi 26 000 izieb alebo celých bytov.

Od tohtoročného mája preto hlavné mesto skúša v podstate opačný prístup ako doteraz – namiesto hroziacich represií prišla možnosť svoj byt jednoducho prenajať. K zmene prispelo aj rozhodnutie súdu, ktorý konštatoval, že Berlínčania majú právo prenajímať svoje byty prinajmenšom 182 dní v roku.

Zákon, ktorý na jar presadila tunajšia koalícia sociálnych demokratov, zelených a Ľavice, umožňuje prenajímať na Airbnb a ďalších podobných platformách aj celé byty. Stačí získať povolenie na príslušnom obecnom úrade. To má prísť viacmenej automaticky po odoslaní žiadosti, ak prenajímateľ nehnuteľnosť naďalej využíva ako svoj byt.

Opatrenie má nahrať ľuďom, ktorí odídu na pár týždňov na dovolenku a zatiaľ svoj byt prenajmú turistom, alebo študentom, ktorým sa odsťahuje spolubývajúci a chcú krátkodobo nahradiť finančný výpadok. Aj keď sa pôvodne uvažovalo o tom, že doba takéhoto prenájmu bude obmedzená na 60 dní v roku, nakoniec žiadne časové obmedzenie neplatí. O čo jednoduchšie má byť krátkodobý prenájom pre bežných občanov, o to tvrdšie chce Berlín postupovať voči ľuďom, ktorí prenajímajú napríklad desať alebo 20 bytov naraz.

Zásadné zmeny firma Airbnb privítala a teraz sa ich snažia naplno využiť. Spoločnosť v lete spustila rozsiahlu reklamnú kampaň, ktorá ľuďom na internete alebo v rádiu vysvetľuje, ako z nových pravidiel môžu ťažiť. Zaujať sa platforma snaží okrem iného tvrdením, že má dobrý vplyv na miestnu ekonomiku, pretože mnoho klientov sa vďaka nej ubytuje mimo centrálne oblasti mesta.

Aký dopad nové pravidlá budú mať dlhodobo, sa ešte len uvidí. Už teraz sa ale podľa denníka Berliner Morgenpost ukazuje, že z povinnej registrácie na obecných úradoch ľudia ťažkú hlavu nemajú. Do 28. júla o ňu požiadalo len 760 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #zdieľaná ekonomika #Airbnb